買電視機 / 換電視機 集中討論區 (29)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
另外我想問買 q70t 水貨換區洗唔洗大工程?我見上網有啲人要開工程模式
諗住去盛澤訂
新手問,謝謝
盛澤會免費幫你轉埋區, 你咩都唔需要做
咁又未壞,心痕想換機啫
會唔會考慮5月到出既MINI LED背光機種?
本來都等緊
但暫時資訊唔多
同好多人(包括呢度d巴打)都估第一水miniled唔慌平,甚至拍得住oled價
咁不如買咗新機睇5,6年先,到時再等新科技成熟
你自己選擇吧, 睇自己銀包, 再唔係出街望下大鋪有冇優惠
Samsung 65Q70T
$15970
Samsung 65Q95T
$23500
巴打幫到唔少忙了
水貨真係好吸引
我差唔多情況,屋企兩部Pioneer plasma用咗成15年仲健在,少睇戲,但呢排睇得多呢個post有啲心癢!遲啲可能換哂佢再換埋都係用咗十幾年嘅Yamaha AV Receiver!
x9500h sony機
跟sound bar 想要後置
入門級 同 再好少少有乜揀
用反***會唔會無咁好?
以前d電視真係好耐用
當然功能就冇乜
點解行過幾間電器鋪無一間會放x9000h出黎比人睇
Sony HT-Z9F
$4380
SA-Z9R後置喇叭
$2350

用番同牌子兼容性最好
大鋪先有
Pioneer Kuro Plasma 要珍惜

雖然已經有OLED可以取代
kuro當年真係一代機王
同你一樣,屋企部plasma用咗就嚟12年,日日長開電視,估唔到而家印又冇,死點光點都冇。

不過plasma畫面嗰種柔和感,真係冇得頂
連左soundbar後,係得bar有聲?
定好似三叔既Q-Symphony系統,電視同bar都會有聲㗎?
想買 比你搶左
想請教下step巴打,想換49/50

本身部sony用咗過10年,屋企人對sony有信心

主要用嚟睇波/youtube/netflix,唔會打機

想問吓50HZ同100HZ個差距在於邊?因為見到要上到X8500H先行到100HZ,但係X8500H個對比度得1000:1,見其他好多款閒閒地都5000:1,會唔會差好遠?

再睇要上到X9500H先有100HZ再加7000:1對比度,HDMI2.1,但要接近一萬蚊。

見你介紹Samsung 55Q70T水貨,度過位其實都擺到55同距離夠,見有100HZ同7000:1,但49啲款得50HZ,屋企人擔心55太大同水貨無保,呢部如果同sony啲款比較又大慨去到邊部機嘅level?

去過某大型電器鋪門市覺得佢調咗啲色睇得唔清楚,係咁sell LG啲機。

希望巴打指點下
得bar有聲
但條野新淨?
我都係因為無單所以無買到
全新架 未開過
佢係avlife買 有張保用證
佢同我講就話冇單都可以保
我唔理啊 寄咗返去代理先
大鋪全部Sales都推LG機,公司指示,所以LG機調到又光又鮮艷,Sony同Panasonic調到畫面美化功能關哂,又暗又淡

50hz同100hz分別係快既畫面順暢度,例如睇財經台走馬棒同睇波時順暢度。另外對打機支援120hz都有影響,最少要用100hz面板先可以行120fps。而X8500H打機最高都係得4K60 同1080P 60,因為佢得HDMI 2.0同埋Sony鎖左佢對1080P 120既支援。

X8000H同X8500H因為用IPS面板,因為結構問題天生漏光,令到黑位望落去灰左,因此對比度好低,因為對比度係用黑白去計,黑色做得差結果就會咁。IPS面板優點係可視角高,70度斜睇顏色唔會變淡。

Q70T,X9500H,X9000H都係用VA面板,天生黑位就好,對比度都高,缺點係70度斜睇顏色會淡左

Samsung 55Q70T大約等於Sony X8500H,但係佢黑位對比度都好過X8500H。

如果巴打要49",可以買Sony 49X9500H,不過因為佢得HDMI 2.0,所以打機最高只可以4K60或者1080P 120。

如果巴打要55",可以買Sony 55X9000H,佢有HDMI 2.1,打機可以支援到4K120或者1080P 120。

畫質就Sony X9500H>Sony X9000H>Samsung Q70T>Sony X8500H

如果唔打機,要旗艦畫質,想要Sony既,可以考慮49X9500H($9790),55X9500H($14520)

如果Budget有限,又想買55",可以考慮55X9000H($11200)

如果Budget 7K以下,可以考慮Samsung 55Q80T 水貨($6450)

如果Budget 5K以下,可以考慮Samsung 55Q70T 水貨($4640)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞