買電視機 / 換電視機 集中討論區 (29)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
點解會係電視post問雪櫃
按以下設定, 畫面就唔會有味精, 會好耐看唔易攰, 我用X9000
我都係睇完RTINGS再SET, WHITE BALANCE唔好跟, 部部機都唔同

畫質模式: 自訂
亮度 - 按自己喜好
對比度 - 90
伽瑪 - 0
黑色程度 - 50
黑色調整 - 關
進階對比增強器 - 關

色彩 - 預設
色調 - 預設
色溫 - 預設
色彩增強 - 關

清晰度 - 50
真實解像 - 自動
隨機雜訊抑制 - 自動
數位雜訊抑制 - 自動
平滑漸層 - 低

Motionflow - 自動 或 手動
影片模式 - 自動
師兄
49X9500H 係咪唔會有烙印?
小弟對揀電器真係白痴
用100年都唔會有燒印
用到10份1都偷笑
小弟target買43吋電視,
出去電器舖睇Sony 43X8500H 同Samsung QA43Q60T
價錢都岩心水
唔知大家有冇好推介?呢兩部要唔要買埋soundbar?
要黑位更黑, 對比度高, 畫面更有立體感, 係70度斜睇顏色會淡左 - 43Q60T

經常打斜睇電視, 要畫面顏色唔點變淡, 黑位差, 對比度低 - 43X8500H

SOUNDBAR就睇你要求
多謝哂,如果差唔多價位會唔會再有其他好選擇?
沒有

43"電視唔會有太高規格
我就係上年開始多咗時間wfh,喺屋企睇得多財經台(有線嗰個),部LG OLED有大片燒印,要考慮換電視,但應該唔會再揀OLED嘞
未過保就搵LG換PANEL啦
等今年MINI LED背光機種囉, 可以挑戰到OLED
過咗保養期
咁samsung 嗰部係唔係只可以去佢個apps store down?唔可以用apk?
唔可以用APK

只可以去佢個apps store down app

如果要裝apk請買SONY
有冇巴絲搵過盛澤裝掛牆架?
諗住買Q80T順便整埋?
佢好似平BOTB 少少
好多巴打試過, 佢有NB掛牆架
多數巴打都係搵盛澤, BOTB偏貴
請問水貨三星轉區後是否有齊香港apps? 例如:Netflix, YouTube, 黃及藍Viu...另外三星商店本身多唔多apps 下載?
有齊Netflix, YouTube, 黃及藍Viu, APP應該夠用
重有Apple tv
Hbo go
Prime video
其餘app都係啲不知名apps

等緊今年disney+上架
Stepmic巴,今日收咗工周圍試吓,發現如果揀咗電視加soundbar一齊出聲,就只有adaptive同game sound mode揀,齋sound出聲先有四個mode揀
咁用adaptive啦, 佢自動控制, 冇理由放棄Q-SYMPHONY架
個組合聽成點? Q-SYMPHONY有冇料到?
睇過下戲,係澎湃左,依家後置應該要揾呢d架,梳化邊唔夠位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞