買電視機 / 換電視機 集中討論區 (29)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
其實而家8K 電視係咪基本上名大過實?
如果lg呢佢個remote好吸引
巴打你中伏了,有冇得加錢換其他型號?

49Q80T閹左Panel做50HZ, 閹左喇叭數量,閹左Q-Symphony功能,閹左廣視角膜,支援唔到4K120
係吖,都冇source,全部靠影像處理器upscale
多得巴打講一講
原來有one connect box呢樣野,覺得都幾正
係咪獨家技術?
我見Samsung tv邊框好似又做得幼過Sony
依家對佢都幾有興趣...

依家諗緊49Q80T 定 49X9500H好...
電視機放窗台旁邊幅牆
光源會右邊90度角照住機側可唔可以比d意見?
LG LED 電視係得個remote吸引,電視本身面板對比度低,黑位漏光發灰,仲好平添,我唔推薦架,以下型號43"電視中最平,你覺得ok可以去馬

LG 43UN7400PCA
$3880
1. 50hz IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位灰化, 可視角好
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEB OS系統, 多APP
5. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0, 支援4K60
7. Quad Core 4K 影像處理器
One connect box唔係咩特別技術,只係將電視入面塊底板外置做盒,Samsung貴價型號先有

唔好諗49Q80T,閹割機黎,兩者比較一定選49X9500H

如果係55"版本Q80T就沒有閹割問題
唔係掛
50Hz係咪等於廢咗PS5武功
有冇話仲有咩大影響
49X9500H有冇類似one connect box既野?
49Q80T最高只行到4K60

巴打有冇得退錢?

巴打夠唔夠位放55"??

如果以上都唔得既話要照食

其實PS5打機普通game 4K60都夠做,我唔覺得PS5夠力行4K120,不過49Q80T連1080P120都行唔到,因為面板問題
沒有,Sony唔興用

應該得Samsung某D型號先有
Sony X90J?
新款X90J都唔會有外置盒,Sony應該冇興趣搞呢D野
頂 中哂伏添
55”應該唔得呀
如果換到,49/50吋巴打推介換邊部
其實唔掛牆one connect box冇咩用,又要額外空間放
Sor 原本想問你點睇呢個系列,打溜幾隻字就send左

呢條line係咪replace X9500H?
定高一grade?
想喺床尾整部32吋smart tv用黎打機,睇電視同netflix。budget冇所謂,如果要有埋藍牙嘅話,應該揀邊部好?
thx
可以加錢既話我建議Sony 49X9500H

不過Sony 49X9500H都因為冇HDMI 2.1所以都支援唔到4K120,不過佢可以行到1080P 120,聽其他巴打講暫時PS5某D game都只係行到1080P 120,例如COD

Sony 49X9500H有100HZ面板,只係喇叭唔夠55"咁好,同埋因為細尺寸冇加裝廣視角膜,冇加裝廣視角膜好處係對比度會回復正常水平,缺點係70度打斜睇顏色會輕微變淡
X90J代替X9000H,50"起
X95J代替X9500H,65"起

暫時唔知X95J會唔會有55",我覺得X90J會差過X9500H,所以如果要49"機就建議入49X9500H,我估Sony唔會出50X95J
Thanks 巴打

好想知J會比H進步幾多
LG 32LM6300PCB
$2580
除非去到75寸以上, 否則8k意義唔大
Sony今年冇Mini LED背光機種,只靠新影像處理器我覺得進步不會太大

Samsung / LG今年有Mini LED背光機種,進步應該會大,如果調教得好可以挑戰OLED
可惜多數大尺寸先有呢d新技術
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞