買電視機 / 換電視機 集中討論區 (29)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
例如呢? 我見其他巴打都冇咩野
睇說明書係唔會太明白個d mode揾極都無你講個d mode,更新要揾手指自己down入去我自己第一次搞所以唔太熟姐
慢慢黎, 唔好心急
我都用緊q70t行貨
有齊4個mode
Rear較到6都夠聲
反而我覺得個低音冇乜料到 我較到6
係咪因為佢寫住samsung個面係冇音出?
啲聲起側邊出
BASS唔係都有得用REMOTE較嗎?
巴打有冇用Q-SYMPHONY?
有啊 我較到6 但都唔覺勁
用緊sony x8000h
有無Ching知點樣可以打倉頡/速成?
依家用緊Gboard, 語言係中文(粵語)
但只可以打注音

我坐Me 個邊梳化
向住我個面係紫箭咀
但係得samsung logo 冇出聲位
出聲起紅色 都唔係向住我
係咪因為咁所以唔覺聲?
定因為我個低音電源唔係獨立插蘇位?
無手指要返舊屋揾
巴打你個四個mode係咪遙控個sound mode禁到出黎?
唔關獨立插蘇位事
放既位都冇問題
喇叭個出氣口喺背面?
唔好貼牆,要畀位佢噴氣
冇錯
要架原來
想問有咩用?
原設計後氣孔既箱,原廠係要靠房間環境反射先營造得返設計上想達到既低頻下限
後氣孔既箱,一般比前氣孔易推,因為後氣孔通過房間反射出返正面時本來反相訊號變返同相訊號,等如兩個音壓重疊,SPL 高左,加上後氣孔 d 聲比單元直接聲行遠左先去到前面,波形正好夠距離成形,補償返直接聲因為距離而引起 o既低頻提早滾降,唔洗咁大 POWER 就推得出個低頻
另外,由於後氣孔靠房間輔助加上低頻音壓高,比較適合近場聽

所以:
如果你玩量,就玩後氣孔既箱
如果你坐近喇叭,就玩後氣孔既箱
個低音箱請拉前, 比位後氣孔

另外低音箱要平放地平面, 唔好放係個白色架度, 斜左擺低音會散
頂,我得ada同gam
想問問3* 50TU7000 /8000/ 8500 有咩分別唔識分 除左新舊外
屌個風扇底座噹起左個bass
好 已離牆12-13厘米了
好 可能因為咁 低音唔夠勁
TU7000色域最窄, 顯示顏色最少, 舊款搖控

TU8000色域廣D, 顯示顏色多D, 新款搖控

TU8500有DUAL LED背光, 色域再廣D, 顯示顏色比TU8000再多D, 新款搖控

Q60T有DUAL LED背光, 加上量子點膜, 色域再廣D, 顯示顏色比TU8500再多D, 加上新堤影像處理器

Q70T擁有Q60T所有優點, 另外面板改為100HZ, 畫面會更順暢, 影像處理器比Q60T更好

Q80T擁有Q70T所有優點, 背光改為直下式背光, 加入local dimming令黑位更好, 光度更高, 另外喇叭數量增加, 加入Q-SYMPHONY支援

Q95T擁有Q80T所有優點, local dimming分區數量比Q80T增加1倍, 令黑位更好, 光暈問題更少, 光度更高
原來第一頁除左TU7000 落少少有講8000 8500 sorry
btw 睇完 8000同7000分別係色域同4k60 ?
新舊遙控有咩分別 點解會特別提到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞