買電視機 / 換電視機 集中討論區 (29)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
巴打佢話無更新
咁咪冇囉~

可能你要打去問SAMSUNG點解會冇左SOUND MODE

不過除左SOUND MODE, 其他表現點? 有冇試下Q-SYMPHONY?
依家又有見到其他mode 揀救命
條sound bar同bass係唔同d既,後置今日得閒睇套戲試試佢
玩弄我

昨晚係度睇MANUAL

除左STANDARD MODE, 其他MODE都可以將立體聲自動轉換去5.1.2
Stempic 巴
星期日, 享受下先啦~
記得搞番好個低音, 最好左邊都唔好貼櫃, 留少少虛位
真係唔知個setting係點樣控制而家跟你用個個adaptive算,唔搞太大,而家想去搵個架墊高住個後置,唔知去邊度買好
遲啲搬 會搞返好 而家冇位 忍下先

有開Q-symphony,好明顯聽得出多左聲道
同部電視好襯, 個包圍感同天空反射夠唔夠?

最衰巴打冇位加後置SWA9000S

巴打如果可以, SOUNDBAR放前少少, SOUNDBAR左右各有2單元
左邊聲撞櫃似乎無計wor, 如果聽唔出就算la
Samsung 嗰部超咗budget , 其實係買俾老人家睇, 佢只係睇下電視咁,預算5k樓下,而且Samsung隻One remote, 驚佢唔識用 仲有冇推介? 本來想買43寸,但既然擺得落49/50寸無理由買43寸
Samsung 50TU7000
$4650
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (5000:1), 黑位更黑, 可視角稍差, 色域窄
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 舊款搖控
7. 兼容Dolby Atmos

其實老人家睇你買LG都可以,不過我建議Panasonic,因為有5年保養

Panasonic TH-50HX700H
$4980
1. 50hz VA PANEL, 對比度高, 黑位更黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 5年保養
4. HDMI 2.1
5. 支援USB HDD 錄影
6. HCX 影像處理器
55X95H邊度可以做到$14550
我見豐澤折咗都係$17980
price.com

HDlife

$14450冇贈品

大鋪$17980有$2000超市現金卷Sony送既
主要諗LG, Sony TV
邊部個TV OS 寫得好啲?

LG 連搖控都係一個pointer, 個OS 仲好似係Palm OS 嘅遺作發展過黎 似乎係the king of smart TV OS
Is this true?

Sony TV OS 會唔會同佢功能,介面易用性上差好遠?

定係仲有啲冇咁出名嘅電視其實整合咗個遠遠好用過LG 嘅TV OS?

我淨係用過舊視電加Chromecast with Google TV, 個介面同功能都好一般
大家買HW-Q70T 幾錢?
見av生命都係4290
盛澤問過都要3800
LG 連搖控都係一個pointer--->YES

SONY用ANDROID TV OS, 冇得好似LG咁用pointer, 用法同傳統電視一樣

Chromecast with Google TV既體驗就似SONY ANDROID TV既體驗

電視最重要既係畫質, 背光系統, 影像處理, 播到串流, YOUTUBE, NETFLIX就已經OK, 系統順暢就可以, 如巴打你需要LG個pointer搖控, 可以去買LG, 不過建議買OLED, LG D NANOCELL IPS TV黑位差, 對比度又低, 睇戲唔見得人
差唔多啦呢個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞