買電視機 / 換電視機 集中討論區 (29)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
正唔正? 打機都用到Q-SYMPHONY?
或者試下REBOOT部電視

或者會唔會開左Q-SYMPHONY就唔比直通? 要你自己試

我查MANUAL佢冇解釋
巴打砌哂全套?

5.1.2組合+Q-SYMPHONY睇戲係咪好正?
我覺得係因應睇緊咩而決定, 會唔會切換到冇畫面既HDMI 1 & 2 當冇訊號果陣先比你SET
點解行唔到, 似係PS5問題昨
似係PS5個HDMI 2.1唔足48Gbps頻寬比4K120 HDR用, PS5實測得32Gbps
求大家俾d 意見

Ces 有冇咩新電視出?

本身用緊 LG nanocell 4k 65 寸 2018 model
未過保,但人為損毁 (俾個仔打爆左), 要買新

諗緊換返普通 led , 定 oled 好,諗到頭都爆

Lg 個 os 好好用, 同amp 好夾 ,但電視 build quality 唔太好 (當時新買2 個月已經壞 panel 換過) , 睇中隻 cx 又已經唔係 made in korea ...

Sony A8H , made in japan , 主要擔心 android os 驚冇 lg webos 咁好用...

仲有就係驚烙印,極少睇電視,只睇 netflix 影響應該唔大?

究竟買4k oled sony A8H , lg CX ,定 係lg nano cell 8k , 定係等2021 新機?

現時環境,只係爆左左下角,仲捱到...
米王

75Q80T水貨幾錢?

巴打有冇訂埋SOUNDBAR?

SAMSUNG HW-Q70T SOUNDBAR 水 - 3.1.2聲道
$3700

SAMSUNG HW-Q900T SOUNDBAR 水 - 7.1.2聲道
$5800

SAMSUNG HW-Q950T SOUNDBAR 水 - 9.1.4聲道
$9260
巴打可否分享下,點解揀三叔,而唔揀 lg sony panasonic ?

有咩特別誘因?
用慣LG少睇電視咪LG 65CX (水$$22100, 行貨$30200)

如果要番LCD咪LG 65NANO86CNA ($15800)
水貨平40-50%
水貨雖然平好多,但親身經歷過新機兩個月壞panel
就唔考慮喇......

Sony android os 反應快唔快?
LG LCD用NANOCELL IPS PANEL, 對比度好低同埋黑位比較差, SAMSUNG用QUANTUM VA PANEL 對比度高, 黑位相對好, 睇戲好大幫助

加上SAMSUNG水貨好平, 轉完區後系統同行貨一樣, 55"中高階款可以$4600搞掂, 行貨要$10600, 所以好多巴打都鳩衝享受中
2020年款SONY ANDROID反應都快. 當然我冇用過LG WEBOS冇比較過唔知~
Thanks 巴打

咁真係好吸引

有冇試過連區域網絡 or 駁nas 播片?
好耐之前用sony 同 samsung , 播d 大size 既片 (> 2 gb )會hang 機 / error (可能舊 model buffer 唔夠)
Thanks
搵日落 sony showroom 試試先
主要都係因為平 同埋呢度好多巴打都係samsung
又無咩投訴
lg 隻oled我自己好中意既
但係唔come用
係咪盛澤? 平左喎, 幾個月前$18000, 我UPDATE番先, THANKS

我覺得你用得75"電視就配HW-Q950T啦, 有齊前後環繞喇叭, 4個天空反射聲道, 成條BAR都係單元, 配埋Q-SYMPHONY, 實好正
嘩9千幾喎
不過我自己好怕勁大聲個d人黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞