[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#56

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
睇緊呢啲 ultrawide 34"-38" IPS 100 Hz or above
Acer Nitro XVO Series XV340CK 1440P 144HZ IPS $3.2K
LG 35BN75C 1440P 100Hz IPS $3.2K
LG 34GN850 1440P 160 Hz IPS $7K
LG 38GN950 1440P 160 Hz IPS $12K

香港得GN850,950 好貴 可能等跌價先買
PA32UCG 係咪冇得wall mount
希望GN950後繼機會有HDMI 2.1
GN950 而家用DP1.4?

我用RTX3080
ASUS TUF GAMING B550-PLUS 得DP1.2
應該淨係推到 GN850 1440P 144Hz
定隻game 唔係好多details 都上到144Hz以上?

如果我買GN950 要買返隻DP1.4 板?
850 就唔洗?
到時再換mon 都應該有 HDMI 2.1
未話有
但遲過PA32UCX-P上市有機會有
我見佢官網都冇寫呢個sellimg point
如果佢有埋oco咁我買呢部呀
google search見到好多網話available in December但未搵到任何地方有
純討論 小米曲mon點睇
返百度討論
大陸牌子 百度貼吧班人會熟d
度度都問下 無壞
我無野同你講
唔緊要
我見price.com都2千8
比多幾舊水msi giga啦
我見反應同uniformity都 below average
我好少研究Mon,唔係好熟
又想試吓用曲Mon 見小米又大 價錢又ok
想睇ching 吓有啲咩推介
大陸野一定平D
不過你要諗下點解人哋會平畀你
啱啱睇緊 LG 35WN65C-B

我筆直問題
咩用途?
FPS?
普通文書用途 睇戲,不過我係想MacBook output 出黎用
同埋咩顯示卡? 4000蚊都冇
3440*1440 100hz唔易推
文書唔洗100hz啦
我嗰部MacBook 好似出得60hz
有無人同我一樣等緊AW3821DW
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞