[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#56

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
3700 算平喎
price.com 全部3800以上
未.. 我會等埋XV282K
到時XV282K / xg27uq
xg27uq好似會有hdmi2.1版本
AOPEN HC1 24HC1QR
好似好抵玩咁 144hz va 但4ms 相比1ms其實係唔係又真係好大分別?
acer既呢個牌子d mon好使好用?
幾時出
話時話點解冇咩32 4K 144hz ips gaming mon
香港好似未出。應該同lg 38gn950 差唔多價
不過講真 38真係好撚大
即使我有地方擺都係咁話
或者趁佢出新款買34都係一個選擇

技術上38同34都無咩分別?
ultrawide 梗係越大越好, 如果有位擺samsumg g9 就爽
aw3420dw 香港有賣喇
我知 但係睇到個spec 無HDR 真係唔洗諗 衝38
儲多d 錢起囉唯有...
想hdr 咪x35/ pg35vq
我剩係想買alienware
月底想買mon但睇果隻無果隻 20K內 24-27吋 靚色水有咩好介紹 少打機 上網睇片多 2K 4K都可以
20k
4k144 hdr1000 呢啲基本啦

不如加多少少上32寸up3221q
Pg35vq
其實自己打算買嘅有 CG248-4K , CG279X , CG2730, 同埋Z31X 不過31太大 所唔太考慮 不過全部都好難搵 ,問過就算訂都俾唔到期
冇HDR好難靚色水喎
HDR10用REC.2020色域+10BIT
SDR得sRGB/REC.709+8BIT
上下網 睇下Youtube唔係點用到HDR最重要係 我呢個吋數無咩選擇 Z31X 同CG318一樣panel 有HDR 279X都好似有
CG319X先好似有HDR
但未去到meaningful
CG3145/CG3146先係meaningful HDR
CG3145有2百萬分區
打錯 319先啱 3145朋友同事有帶返工用 好撚正 自己有幾個EIZO 主力用緊CG睇返其他Mon睇唔慣 EIZO 啲色係一層層咁出 其他mon未見過 而家返工都帶咗隻EIZO返去用
帶廿幾萬返工
唔該巴打先
我睇過網上比較圖係蒙蒙地,但我諗而家多數source都有4K選,而且4K 以下片嚟講pot player可以upscale 得唔錯

都係買asus 28隻tuf好啲
帶身家返工未呢d囉 BTW 如果要4K 144係唔係等牙石隻新moon有2.1插口先?
而家隻XG27UQ有DP1.4 DSC都上到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞