[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#56

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
X32
PG32UQX
不過要等
而且一定貴
想要PA32UCG/PG32UQX
但好貴
有平價版
等上面講既出哂再決定
Xg27uq 個款出隻32 144 4K 唔知個價會唔會飛天
唔會飛 因為冇FALD/HDR1000
同埋應該會用低一級嘅量子點
即係同xg27uq同級技術?
你估洗唔洗萬2-3 ?
想買隻 30吋up 1440p ultrawide gaming monitor,睇hardware unboxed 話正常室內有燈嘅情況下,hdr600係比較抵屌? 三叔隻odyssey G7係咪呢個價錢範圍內比較好? 定係其實買黎都曬氣
係我就平平地買gigabyte G34WQC 算
有冇腦殘都明嘅解釋

compatible 呢樣明 上網搵過 我當Freesync
其實玩驚 驚內over到 144Fps 就唔洗太理 G-sync 唔G-sync right?
yes
我估1萬出頭
超過144fps過咗VRR範圍就會有tearing
用緊水貨mon 一年都冇事
主要個款mon有冇災情
姐係勁過頭 都一樣要sync一sync ?
yes
要cap返落VRR range
姐係 XG又得VG又得 反正都係compatible
G27F定VG279Q
多數玩FPS GAME
ucg版都係我目標之一
xg系 至少起碼15k

philips 279m1rv 個樣好鈍
大家有無comments 可以share下?
問下腦場啲鋪頭拎價list好過
你上網睇到有 但香港冇人賣
ucg好似冇oco減halo?
想請教下亮度對比度應該點較好 mon同nv較一樣數? 較極都唔夠舒服

另外我個mon有個1ms mode 同反應時間係一樣?
佢開左畫面會黃左少少
想請教吓 color accuracy= 色靚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞