[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#56

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
HDR格式
HLG訊號冇Metadata
我用普通SDR content都模擬到唔錯既HDR畫面
EW3270U
期待到貨
有冇人知4k 144hz dp1.4既dsc同hdmi 2.1大唔大分別,
等到2046都唔知幾時有hdmi2.1 4k 144hz mon
要訂, 話月尾有
BTW 邊要賣2萬4?
我見日馬要2萬5 不過係PK版
見到了 冇k 2萬4
請問一下各位巴打amd freesync 可唔可以用喺n卡
無得救 甩偏光膜 好似係,我有隻NEC MON都唔小心撞甩左一點
有冇巴打解答下
本身睇中左 ASUS 289Q, 諗住出手就咁啱冇貨, 索性睇下DISPLAY,
發現32" SIZE好似仲爽D, 因為平時對MON個距離大約90 CM,
所以又睇中隻ASUS VA32UQ,
上網睇返資料 ASUS VA32UQ 係VA PANEL (289Q IPS)
由於BUDGET 得4000樓下 又想買 4K 但32"選擇又唔太多

唔知買邊款好,個心1516
有冇巴打解答
出邊係咪周圍都無289Q?
可以 但冇效果保障
想問下各位巴打,其實如果只係做文書工作同睇電影,買塊全高清曲面mon係咪好on9?

例如LC27R500FHCXXK around $1500

定係寧願加一千買4K?
21:9 LG 29WN600
做文書駁macbook pro 用,2000樓下仲有冇其他選擇?
偏好21:9
呢排wfh冇mon用
睇laptop睇到就黎盲

有冇24吋左右睇睇片/文書mon好用?
追咗post同shared point好多都好高spec/偏貴
想買27” 2k 144hz, 筆直 2800左右
遲d砌pc (顯示卡3070), 會打r6, cod, 會打ps5
依家睇中左幾隻mon, 求推薦
Acer XV272UP $2760
Samsung odyssey G7 $2880
MSI G27CQ4 $2599
ASUS VG27BQ $2790 (TN 板) (AQ係IPS板, 但係唔知幾錢)
Gigabyte G27Q (腦場幾錢?)
Gigabyte M27Q (無g sync, 得free sync, sRGB好高)

暫時傾向gigabyte, Gigabyte d顯示卡就俾人屌, mon又如何?
想問asus xg32同vg32分別大不大唔太打機
LG呢隻都無貨
有貨既話LG會好過benQ?
1. BenQ EW3270U
2. LG 32UN550-W

價分別唔大 揀邊隻 諗住 lg
見到黃金有擺display出黎
不過問左幾間無貨要訂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞