[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#56

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
唔好意思啊想請問下

如果喺amazon/台灣買mon

寄嚟香港

係咪淨係加個轉插頭/去高登買條線就ok?
係冇保養麻煩啲咁

因為香港買mon貴
唔想益代理

但係平定貴都係睇牌子 有啲香港反而仲平/差唔多價錢
想問吓,平時睇片多過打機.打機都喺玩吓睇風景game.
諗緊32吋4k 60hz定2k 144hz
睇中咗二手asus pa32uc同pg329q
當佢地價位差唔多,你哋會點揀
補充:曲面唔考慮
PA32UC
4K HDR1000 FALD
發覺27gn950同benq 個screen bar唔係好夾
我會格下價
btw thx ching
其實部電腦run唔到4k但買4k mon有冇問題
想請教吓咁多位
隻買咗冇耐既XG2405,剛剛唔小心比硬物撞到
依家有粒白粒係撞到個個位,個mon 面都摸到有花,
想問吓用Pixel fixer 有冇機會消到個白點,定係冇得救
邊框太幼?
新手想問 買黎玩Ps5 同埋平時電腦睇下片 唔玩槍game
VG289Q 係咪性價比最高?另外而家可以係邊買/訂?
感謝
依加2000話未有得訂vg289q
Cp7271k p vs pa27ucx
廿絲你會點揀?
而家用緊兩個mon(165hz + 75hz)
display card個頻率idle都唔會降返,set返做144hz先會喺idle嗰陣downclock
有冇巴打都有呢個問題,想知有冇解決方法?
pa27ucx
我一定畫質行先
我都係咁諗,唔知冇左gsync會唔會好大影響
但27ucx都有減halo effect技術所以吸引到我
有Adaptive-Sync
但27吋少一倍local dimming zones
27ucx有5百幾zone都多過X27架喇
32Ucx-p 我都搵到,要二萬4
想問下
而家用緊2個廢24寸mon 黎緊想換mon
一個用途係用黎玩ps4 睇下片
一個就用黎駁MacBook上網 無pc

諗緊換做一個大mon 有晒4K 144hz
定係都係2個mon 一個4K 一個144hz
因為黎緊都想砌返部機打機
跟住想一個for打機一個for睇野 budget 10k
你間屋得50” 你買king size bed有無問題?
見到另一個電腦論壇有十幾頁討論緊強國買2000到
喺呢度問就叫你去訂price 2999行貨,自己諗自己想要咩
自己睇下review文,好似部分freesync刷到g-sync
我知有adaptive sync就得
始終好少打fps game
係唔知gsync ultimate 有d咩特別功能啫
VG289Q玩game唔ok?
行貨唔知訂幾耐呢
強國連埋運費又唔平得幾多
有g-sync 同步效果比較有保障
G-SYNC ULTIMATE 有HDR1000NITS(除咗DELL兩款)
PA27UCX本身已有HDR1000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞