[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#56

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
反應: 27GN950>XG27UQ
色水: XG27UQ>27GN950
本身有vg289q
想問下隻dell u2720q
點解貴咁柒貴

畫面再靚d?
護眼mon黎
依家呢個價錢買連144hz都無
好似
色域廣d
USB-C 90w
食錢HDR400
買畀屋企人用 唔使144之類,普普通通啲色水好就得
outlook: 27GN950>XG27UQ
粗框先正 夠紮實
幼框漏光(GLOW)好似比較嚴重
但係我見LG個部DCI-PC98% 同10BIT色深
ASUS就話自己得90%
而且兩部野唔係都係1MS咩
廿絲鐘意粗野
好多巴都鐘意粗
高登嗰間CompuMark System勁好
係咁chur住佢問 又肯先試機後俾錢
盲撐了
1MS個個我明白了 係GTG同MPRT既分別
但係如果加埋XB273落去比 或者附近價位有咩新型號可以揀
要求4K IPS 27吋
現時可以4k60hz 2k144hz既mon多唔多選擇?
紙面規格而已
XG27UQ友達量子點方案 實際色水好過LG NANO-IPS
XG27UQ係1MS MPRT 睇GTG先有意義
當然27GN950係假1MS GTG 但都算係快
4k要平永遠都係得1個option
XB273K優勢係真G-SYNC
面板同XG27UQ一樣
4k暫時得vg289q
可以接受到

其他果堆貴到變態
要4k就無144.
我睇星河個表 最完美4K 144 除左過萬個3天王之外
好似就係XG27UQ 我易家用緊XG279Q
0.1MS 同0.4MS GTG分別大唔大
我唔太搵到D UTUBE比較片
咁xg27uq 有咩好過xb273k ?
DSC
vg27aql1a 同 G27Q 比
邊款好啲
Interest!
My TG is
https://t.me/Jackyyiu

thanks!
有同冇其實有咩分別想知
除左插一條線同兩條之外
想問一下依家係唔係仲未有MON係做到4K 120Hz support HDMI 2.1 見support到多數都係電視機

monitor就好似得ROG話做到, 不過ROG就一定貴到仆街啦...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞