[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#56

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
HDR10 用Rec. 2020 冇DCI-P3
上個post有人話而家d HDR10電影係用DCI-P3
所以PG35VQ 88%DCI-P3都夠用
電影通常用DCI-P3 黎做mastering
封入HDR10 會用Rec.2020 黎表達
DCI-P3 唔係HDR10 標準嘅一部分
咁實際上都係得DCI-P3色域
DCI-P3用REC.2020表達 色域應該唔會闊咗
呢家嘅電影製作流程仲未用晒HDR 嘅標準
所以88% DCI-P3 對於睇現時嘅HDR 電影黎講係夠用,過多幾年就未必
放眼未來嘅話,除咗reference monitor,可以睇下PA32UCX
有89% Rec.2020 廣色域,support Dolby Vision,真10 bit
21:9 FALD 得 X35 同PG35VQ 揀
有better choice 咩?
我都想要dolby vision ar ching
比較在意PA32UCX-P
有降halo技術
想問 仲有邊間鋪會包0光死
要間間問 我買果時個Sale話我隻型號包 Asus貴價某系列包 平野佢話太多光點死點所以一律唔包
2K 4K 芒 開YouTube嘅1080p片係咪會出事?
好似仲衰過原本1080芒
用4K OLED TV就可以COVER到35吋21:9個大小
有冇近啲?
搵唔到vg289q既現貨
上面咪有件
call van/ 的士百零蚊乜都得啦
黃金冇哂現貨?
LG CX 48都幾正, 又唔係太大部
但可惜, 換左mon 先出
想問下Topcon combo 22呢款mon
邊到有買 黃金係咪有
買咗隻LG 35” 21:9 VA CURVED 月球
畀多一千先有IPS但窮撚我唔打機就慳返一千算

做起嘢上嚟好似爽過買兩隻MON,但用2K MON睇AV就唔慣真係矇啲
師兄睇開咩AV 咁高清
做野兩個moon 爽d
利申programmer
巴打隻mon使用點? WFH都想換21:9而家隻UP2716D
窮 只夠買1080P
ASUS VA24EHE
Topcon 24" LED 超薄無邊電腦顯示屏 NB24SH2

邊部好啲
窮重換Mon 舊mon頂住先啦
壞咗
1080 留個TG比我 我床下底有兩隻舊mon Dell 2410f 同 2515H 還定都掉 送隻比你 一定好過你選果兩隻
不過我要睇睇重著唔著到機先 隻2410f 放左好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞