[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#56

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
玩4k game
fps已經有個280hz既mon
其實追都280 真係有用咩...
60 > 144 應該好大分別..
但100 > 144 > 280 係咪真係分到
老實講240已經好夠用 但你話分唔分到既話 我只可以講 280你唔覺得有咩大分別 除非你set低返去240以下 你就會感覺到 咁當然越高一定越順啦
但我好後悔用hz黎揀mon 而唔係用解象度去揀
XG27UQ 對比 PG27UQ 差好遠?
個價差成6K
PG27UQ都出左幾年仲未減價咩玩法
有冇諗埋21:9 32:9
其實同16:9 有咩視覺上既分別
4k 144嘅話XG27UQ 同27GN950 比係咪LG 個隻會好d?

大家都係ips mon但我見LG反應時間快d 同hdr display 係600

其他分別又好似唔太大
主要係HDR嘅差距
PG27UQ減咗好多啦 而家15K
啱啱出果陣30K
同埋PG27UQ個FALD可以長開 普通SDR黑位都可以黑D
XG27UQ色水好D 反應時間都唔差
同埋粗邊框漏光(GLOW)冇咁嚴重

HDR600冇FALD冇乜意義
PG27UQ 冇xg27uq 個隻DSC 技術會唔會出到黎打機冇xg27uq咁好..
留名廿絲解釋下
明白不過asus 貴成兩千
屌佢老母仲好講,香港代理食水深啫,好多之前美馬都係賣緊萬56 ,香港代理食撚屎啦
PG27UQ打機畫質仍然完勝
落8BIT+120hz咪得
反正唔係真10bit panel
當時我都罷買咗行貨
4k筆直 32-34吋有咩推介
出左兩年都唔平好多,個價硬到仆街,諗住一萬就入手。
成兩年仲KEEP住萬5
咁 27GN950 vs XG27UQ vs PG27UQ 點排?

PG27UQ > 27GN950 > XG27UQ ?
FALD真係J死我
Amazon 賣1299usd已有一段長時間
但而家冇貨
最後買咗u2720q
本身有諗過等唔等平d嘅4k 120hz xg27uqr 不過應該都唔會平 同埋ps5都推唔到咁高 嗱嗱臨買u2720q算
主要拎黎玩ps5+電腦文書
同埋最主要係vg289q週圍都冇貨
PG27UQ>XG27UQ>27GN950
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞