[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#56

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
落720p
個邏輯一樣
即係都係用一隻4K mon? 另一位巴打話4K換2k scale 會blur?
姐係幾深? 我諗住換個大mon好耐, 但怕張枱唔夠深 (75cm深)
blur 就一定 但睇你接唔接受到...
我plan 會買4K 144
我用緊廢極垃圾1080P mon
我覺得downscale 2k > 我用緊既1080P (超垃圾mon)
所以我會接受到
如果你本身用緊唔差既mon 咪會覺得差左...冇比較冇痛苦

trending 係4K 換gpu遲早既事..
我唔想配合GPU 局換2K 到時想玩4K 又要成SET連GPU一齊換...
我睇長遠同埋balance埋自己要求 所以最後揀4K
用咗4-5年4k
你係驚個底座放唔落定驚坐得太近?
底座size 559x246
48吋觀賞距離90cm左右
我係諗住用無線keyboard mouse坐遠啲用
廿絲串咀
我怕太近
明白唔該巴打解釋,咁我都直買4K moon

我開頭以為同樣嘅source(2k片/game)喺2k mon會清過4K同吋數嘅mon
Dell US 落單?
我隻AW3420DW 上月28號落單仲未Ship
好彩上星期一問2000fun話唔收訂, 如果唔係就係公司隔離訂左
之後就係黃金是旦搵左間訂, 星期四就有得攞喇
係,上星期落單,集運倉出埋庫
4k mon 出2k遊戲畫面理論上冇2k mon咁清
唔係點對點 有種強行大放嘅感覺
38好大
係咪會好明顯,會唔會仲衰過1080定只係差原生4K少少
如果差得勁我換張3070做3080先上4K mon
uw 要大先爽
求推介
用緊1080p 由於mac 駁落mon d 字太難睇淨係玩console 先用
用途:mac coding+ps5 *9成時間都用mac ,console 玩fps 多
budget: ~5k / <5k
你買咗4k mon未
玩apex呢種fps game揀 2k 144hz 定 1080p 240hz好,定係睇個人喜好
接受唔到先換顯示卡啦
成個畫面都係濛嘅 你會覺得D邊好唔sharp
字體係特別嚴重
小弟個mon壞咗,睇中vg289q,但係周圍都冇貨,頭先出黃金行咗個圈,全部都話月尾先有,各位師兄有冇其他推介?(3000左右價位,睇戲多過打機)
Btw, 友和係咪藍店?
EW3270U 3700
藍+黑店
藍就不了,頭先仲同同事傾到底係咪藍
另外問多個問題,我見好多款都係其他地方有香港冇,有冇師兄會選擇買水貨,之後有冇賴嘢?因為我都有少少心動
btw,台灣啲代理做得幾好
可能有D離題,問下各位巴打意見
同一個拖板上面D電器一開/關/突然扯電就會搞到個舊mon變雪花,
去driver入面求其禁個setting又會正常返,
咁樣有幾大機會係個mon有問題要換
個拖板岩岩換左個新的試,都無用
https://streamable.com/9pahdp

唔該各位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞