[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#56

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
忍唔住屌左aw3821dw
未計運費,9000 有找
想換mon打Xbox
4k,ips有冇推介 30吋內
pg27uq
x27
感謝整理
都冇HDMI2.1
好貴 5千內有冇
今年3月買左Gigabyte G32QC 2K曲mon
今日就死點+冇畫面出
用左唔夠一年就打柴
冇保?
ASUS VG27AQL1A or VG27AQ
有冇評價點

仲有冇其他
2k 144hz 介紹
有,但維修都煩啦,冇mon用幾個禮拜
睇咗#1
HDR10=格式
HDR400-1400=認證
但其實用落 HDR10同400 分別大唔大
睇片/ Youtube嚟講
你都識講一個係格式
一個係認証
你話呢?

btw 冇HDR1000 加FALD 再加咩local dimming
好似唔會有好既HDR 效果
好似係
平過 1304.99 USD
xb273u gx
香港有無類似嘅規格
如果台灣買運落嚟有無巴打試過
你咁問同問"蘋果同生果食落分別大唔大"
你咁問同問"蘋果同生果食落分別大唔大" 冇乜分別
HDR10標準起碼要HDR1000+FALD
但唔達標都可以支援HDR10訊號輸入
rakuten 10% cashback + dell sign up 10% + red 卡 4%
普通SDR 淨係可以表達0-100nits 亮度
而HDR10 係可以表達0-1000nits

你講嘅HDR400 600 1000 係隻mon 可以最高出到嘅亮度
想體驗完整嘅HDR10 畫面當然要用HDR1000 認證嘅mon 啦

要Full array local dimming 係因為HDR 喺同一畫面嘅亮度差距太大,以往一塊過嘅背光板唔夠勁,所以先會有分區背光。
像素自發光就最好啦,姐係OLED 或者micro-LED。

HDR10 係影片格式,HDR400 係屏幕標準黎,冇得比較。
新手想買隻mon比mac mini用
會執相剪片睇片
睇中dell 2520d
但頭先見到技嘉隻gaming M27Q 好似都差唔多
仲要平dd
兩隻點比較好
Gaming係咪有咩特別
有冇人知g34wqc 係咪用唔到nb f100a
想買mon for ps5,多玩rpg同2k fifa,有咩推介
邊度有賣vg289q係包零死零光
HDR10用DCI-P3/REC.2020色域
SDR用sRGB/REC.709
但HDR400只要求sRGB
有部VG289Q $2999 青衣取貨有冇巴打有興趣?
本身想要嘅但臨時轉咗32寸

https://t.me/eric_520
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞