[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#56

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
上星期四faroll訂moon
聽日都收唔到就等到下星期一
你一定要G升
技姦 同 MSI 同panel?
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=350&t=6105517

呢個開箱XG438Q既話DP1.4淨係support 4K 10bit到97hz
姐係依家無論點樣搞 4k 10bit 120hz/140hz 就一定要用到hdmi2.1?
咁既話姐係冇rtx3070以上唔洗玩
用8bit咪得
XG438Q又唔係真10bit
一係用PG43UQ 有DP1.4 DSC可以開盡 但都要RTX20 OR 30
27inch 2k打槍game有咩推介
XG279Q
其實有開同無開係咪真係差好多?
我見好多人都話開左效果好好多
XG279Q
有個問題想請教吓

本身用緊2017年尾買嘅MSI GL62M 7RDX手提電腦,入面有張GTX 1050,早排因為WFH所以買咗個Samsung C34H89X 21:9 mon,但唔知點解點樣設定都冇辦法指定張1050 support個mon,搞到依家個mon係用緊CPU個內置顯示卡去推個mon,結果就係個mon得返49Hz (最高應該可以support到100Hz)

上網搵咗好多方法都設定唔到,想問吓有冇人知道係咩問題
有人推我買acer 隻ConceptD CP7 呢隻如何? 我只係覺得個座好醜
請問27吋以上 預算9000左右(加啲都得)
2k 144hz有邊隻推薦?
一半打機一半睇戲
唔諗4k?
如果4k 60hz ,邊部好?
見有人話 PA32UC
加D姐係可以加幾多先
一兩千
PA32UC唔錯

利申用緊
小弟真心唔識比較 如果 budget 5000-6000 27" 4k mon 144 hz asus定 samsung好?
同埋如果個mon想上牆 有冇咩架推薦?
4k 144有咁平個咩?
原來果個係2k 眼殘睇錯
打fps?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞