[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#56

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
咁而家市面果啲4k 144hz mon係咪真係玩到144?如果係點解需要hdmi2.1?真心想知
如果冇hdmi2.1/DSC就要行8bit先有144,
因為Bandwidth唔夠
即使玩返60hz都係得8bit?
或者玩2k 144都係8bit?
想買個玩4k 60 / 2k 144hz既mon
點解法奧ew3270u $4899
正常都係4k就4k如果你張卡唔夠力倒不如降特效硬上144或者換卡
你用緊咩卡?
如果有3080玩4k FPS都勉強叫玩到,最多特效低少少。
玩Apex特效最高都仲keep到100以上fps (好多煙會得80+ fps)
電腦dp1.4 dsc 一早已經夠行4k144 10bit
只係 hdmi 唔夠bandwidth 先要用2.1
4k mon 行2k 會blur , 出個咁既mon 冇乜意思
我係3080但因為我多玩fps game所以144更加緊要
想希望玩單機game既時候玩4k 60hz享受到高畫質
玩競技game(Apex/R6)果陣轉返玩2k 144
XG27UQ呢隻mon做唔做到?評價得唔得?
唔該晒巴打
咁4K 144hz有冇邊隻推介?
budget 10k左右
想請問如果3070,其實都唔洗諗4K mon ,穩穩陣陣買隻2k 144 仲穩定?
想要144的話,係
另一個方法可以玩FPS時用視窗化行2K,
但個畫面會好細
想問下我而家用緊xl2430

3070用唔用到 我唔識啲port
用到,有Hdmi同dp
係咪出到1080p 144hz
我換機驚個mon唔support
Thank you
出到呀
XG279Q response time同out-of-the-box accuracy好d
兩隻都係g-sync compatible
上網見到xg27uq 會出2.1 hdmi 同32 version
廿絲點算...又想等多埋佢地
2.1 版好似叫xg27uqr
但唔知27 定32
同時又話會出32 所以想等埋
係灣仔電腦城 買mon
邊間信譽好?
信得過

32吋爽好多
想要32 ips 4K 144
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞