[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#56

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
用sRGB mode
間鋪話要5粒死點以上先包換
搏唔搏好
出新moon 未
請問一下如果我同時連兩個mon 144hz gaming & 60hz mon睇片, 2020年仲有冇sluttering情況出現? (上n卡forum同reddit既答案都係2019年仲有)
2K 21:9 有冇睇過PG35VQ?
用落覺得都唔錯
各位巴打 我用緊Acer et241y 今日晏就打機都好正常 但去到夜晚唔知點解個mon冇畫面 之後拔咗條display線再插返先正常 想知點解會咁
出去黃金感受下啦 個個人感受唔同
27吋 4K 會高清小小 睇Netflix有4k 對VGA卡有壓力 冇3080 6800xt 要腍清楚 對比27吋2K mon升級感唔高
34吋 2k 平時用 唔開分頁,即是唔開兩邊同27吋2K 冇分別 睇Netflix得1080 睇睇就21:9冇黑邊 食足34吋
3080行足 2K 144 夠流暢又夠大又夠闊 臨場感包圍感對比27吋mon 真係高幾班 贏一條街。

現在市場大約10000蚊以下 基本係冇乜選擇 來來去去得幾隻。
如果我唔打機我會34 4k 16:9 60Hz or 144Hz for睇Netflix 同 34吋睇21:9戲有上下黑邊都唔會太細。
會打機睇戲 價錢8000蚊上下 冇得選一定 34 2K 144Hz Ultrawide。
要好過34GN850 有 PG35VQ 但成2萬幾蚊
8000蚊以下 我基本研究過曬 lun過曬 34GN850係最冇鑊氣 最冇劣評
小弟想買個1080p 144+ 24吋去打機 唔打fps
budget兩千左右師兄有冇好推介
同你相反,宜加用緊27' 4k
去過friend 道試過32" 4k 同34" 21:9 2k
34" 21:9 一D 升級感都冇,只係長左,仲要2k 低清,睇字粒粒感好重
反而32" 4k 仲比到我震撼感,明顯大好多
我下部升級都一定係選32" 4k, 不過fald + 144hz 都唔知仲要等幾耐先出
Vv 巴打 可以俾個tg 我? 有野想問details d
咁巴打有冇咩2K mon推介
Budget 2800 文書睇電影
1080p 24其實落黃金睇岩就得
有冇25-27吋 2K mon推
文書唔點打機 啲色夠靚有hdr就得

爬過文

另外想問 呢三款係咪for 打機多啲?
XV272U P
VG27AQL1A
PA278QV
2k 唔洗買啦
你捐3舊水去黃店 或食黃店足3舊水 我送左隻舊Dell 25 2Kmon比你
巴打認真咩
冇咩奇怪
隻Dell 2515H 用左5年 冇穿冇爛冇花 係個低坐殘舊D
反正收賣佬都係收1百幾十 不如送比有心人 好過填海
多謝巴打先
留個tg?
for 打機都可以做文書
1440p 廠商主力出gaming mon
想問下dell p2719h 定Lenovo Q27q-10好?27寸mon home office文書用
平時主要睇Netflix
你可以留tg
u2720q有啲over budget
如果想平平地買隻4K同啲色比較靚 mon應該揀邊隻,暫時睇中
1.LG 27UL850
2.VG289Q
3.PA279CV
定係有其他更好嘅選擇
U2720Q
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞