買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
thank q
咁我可能選80t
正確
thank q你先
再問多個問題
因為我心大心細睇緊行同水
水就玩機就直接換.3年都仲有價講
我怕半年玩完

但如果行黎講
x9000同80t接近同價
係咪都係80t 正好多?
hank q你先
再問多個問題
因為我心大心細睇緊行同水
水就壞左要直接換.3年都仲有價講
我怕半年玩完

但如果行黎講
x9000同80t接近同價
係咪都係80t 正好多?
因為x9000同80t
都係輸出到4k 120
各有優點

畫面上Q80T LOCAL DIMMING分區數多過X9000H, X9000H只有32分區
聲音上Q80T喇叭輸出高過X9000H

系統我覺得X9000H用ANDROID TV比較好, 日後更新周期長

不過記得Q80T唔好買49", 49"係閹割PANEL版
X9000H同Q80T都可以4K120
我自己電腦mon都係qled
但會唔會有燒印問題?
QLED其實只係LCD+量子點FILTER, 都係LED背光, 係唔會燒印
OK THX
所以我唔敢買LG OLED
搞咁耐都未搞好個燒印問題
OLED係永遠避免唔到燒印問題
點解Q80t 冇65吋行
搞到我要買水貨
迫你買65Q95T行貨

正如冇49X9000H, 迫你上55X9000H, 一係49X9500H
X8500H又特登唔出55", 等你一係55X8000H, 一係55X9000H
65q95t太貴
而且95t同80t rtings都話相差太少
可以行到X1 Ultimate 因為佢係影像輸出前嘅一粒IC,除非開game mode
Apple TV 4K 支援Dolby Vision所以一定係X9500H效果上一定好過Q80T
而本身X9500H嘅HDR光度係高過Q80T低過Q95T
所以整體嚟講for 睇戲X9500H高Q80T一級
相反如果打機就Q80T因為反而有HDMI 2.1 120Hz VRR同埋PS5唔支援Dolby Vision
亦唔需要諗Q95T因為相對Q80T同X9500H嚟講升級唔大

Dolby Vision 對於有返咁上下嘅panel嚟講係絕對優勢
因為HDR10嘅Gamma Curve(影響亮度)係固定不變,對於亮度波幅大嘅片嚟講,理想情況下HDR10只可以還原到最光同最暗,中間嘅亮度階級幾乎都有嚴重嘅量化錯誤,雖然點都會好過SDR直接將所有嘢壓成一舊然後truncate多出嚟嘅數據
Dolby Vision同HDR10+可以將量化錯誤收窄到極細原因係每一個frame都有獨立嘅最光最暗數據,中間嘅亮度級數可以喺唔變整體數量下比HDR10更仔細分析紀錄數據
但Samsung 嘅HDR10+ sources相對於Dolby Vision嚟講係極少極難搵
就係相差太少, 所以先唔出65Q80T

加上大陸又冇出Q95T, 最頂4K已經係Q80T, 所以有65"
真正高手玩家
所以我覺得買水 65q80抵
係行65q95 足足一半價
效果差唔多係95%
最多冇個one conned box
咁你買左65Q80T水貨未?
未入伙
仲有幾個月
但應該都大致決定
我諗3-4 月 應該冇新機出
同埋我揀samsung主要係因為佢可以直接用「now足球」apps睇4k英超
好順同清 唔靠垃圾nowe
如果唔係我應該買左Sony X95h
Q95T唔計miscellaneous 嘢係接近4K LED 嘅極致
但本身X9500H都好接近
放大嚟睇唔計動態HDR支援同HDMI2.1
Q95T>X9500H>Q80T>>>X9000H
再上一級要買到Samsung出嘅戶外4K QLED電視
The Terrace
rtings 評佢HDR Movies 比得上OLED,因為佢係最光嘅平民電視
香港冇得買Visio series quantum x ?
Visio 香港冇人識咁濟
冇代理嘅話就冇display demo
好難搵人買
屋企部55吋壞左 打去維修 話要7000
(UA55KU6300JXZK)用左5年都唔夠
想換過部 請問有咩介紹
for普通睇 YouTube Netflix 簡單用
Budget 5k左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞