買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
panasonic係咪唔出43吋4k
新款最細係40吋無43
X9000H個價純粹係大陸水貨閹割版同行貨嘅分別

$8000 BUDGET
Samsung 55" TU8500 行貨 (3年保養)
$7390 @ AV OUTLET

Samsung 55" Q80T 水貨
$6780 @ BEST OF THE BEST / 盛澤影音

Samsung 55" Q80R 水貨
8130 @ BEST OF THE BEST / 盛澤影音

畫面對比度 Q80T>Q80R>>>TU8500

畫面色域 Q80R>Q80T>>>TU8500

畫面HDR光度 Q80R>Q80T>>>TU8500

可視角度Q80R>Q80T>TU8500

聲音Q80R=Q80T>TU8500

Q80R冇eARC, 只可回傳有損音訊去SOUNDBAR, Q80T, TU8500就有eARC.

Q80R薄機身, 用ONE CONNECT BOX去接駁電視與其他裝置
https://post76.hk/news/2019/11/samsung-q80r-qled-4k-tv-review/

SAMSUNG水貨轉區後系統同行貨一樣, 鋪頭已預先轉區
SAMSUNG水貨冇保養, 只有10天鋪頭有壞包換

追求畫質Q80R
追求性價比Q80T
追求有保養TU8500
是.

PANASONIC今年新款沒有43", 40"只有40HX700H
如果samsung q80t 同LG NANO86
有冇得比較?今日拼對過,LG畫質還原度較高,而三叔好似有點光
同呎吋大牌子4k咪佢玩哂

畫面如何
好詳盡,唔該哂
LG係得OLED好, 佢D LCD機完全唔係SAMSUNG對手, 基本唔係同一水平

你去鋪頭睇唔知SALES係畫面設定度落左手腳, 所以先咁

間間鋪頭畫面設定都唔同, 我係AEON親眼睇過LG, 真係好差

畫面對比度 Q80T>>>>>NANO86

畫面黑位深度 Q80T>>>>>NANO86

畫面LOCAL DIMMING背光調教Q80T>>>>>>>>>>>NANO86

畫面色域 Q80T>NANO86

畫面HDR光度 Q80T>>NANO86

可視角度NANO86>Q80T

畫面順暢度 Q80T>NANO86

聲音Q80T>NANO86

INPUT LAG Q80T>NANO86
PANASONIC 中階機用VA PANEL對比度幾好, 影像處理唔錯, 優點係5年保養, 各方面平均

反而PANASONIC 高階機用反而IPS PANEL對比度就唔得, 加上EDGE LED比唔上其他牌子, 係影像處理唔錯, 不過相對比較平, 我唔太推薦

PANASONIC OLED機畫質就非常好
多謝你咁詳盡
岩岩買左行貨80T 如果送機黎,有冇特別野留意?
開黎睇

睇下有冇死點之類囉
屌你老母香港罪大 幾時先捨得比airplay2同homekit部43x8500G

人地日本仔早一年已經有
而家viu 99 播英超
睇成點
19年機得9500G以上先會有airplay
上年有部

TH-43GX600H
但明明人地日本個model就有 https://www.sony.jp/bravia/info2/20191223.html

香港罪大真係屎忽鬼
有冇人個x9500h有更新?
43GX800H
其實得HX900H勁過佢
送咗貨唔好自己開盒
等師傅上嚟先由佢開
個大盒keep起碼十日
有代理贈品換嘅話喺第十日至十四日期間先好𠝹盒嘅barcode落嚟去換
記得要十四日內登記
有咩電視32至40左右,但可以轉向90度左右?
心急嘅就上罪大官網down落嚟用手指up
如果冇乜睇有hdr既片
咁LOCAL DIMMING係咪就唔重要?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞