買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
好,扑槌買55q80t
唔該哂巴打
我用左X9000E 3年, 都仲好靚, 仲有系統更新, 冇得輸
GOOD JOB~
我買個部有4粒,不過無換機,我要超市禮券
但有新買新唔係好d咩?同埋想配合ps5
你現在買梗係買65X9000H啦, 我係話我三年前入X9000E用到現在都好滿意
重要消息:

各位想買SAMSUNG Q80T水貨巴打留意, 原來大陸版Q80T都係閹割版黎, 大陸版個直下式背光 LOCAL DIMMING 分區數量係比外國版(港版)少了一半,另外會無左寬廣視角FILTER同防反光面板

LOCAL DIMMING 分區數量少了一半, 即係黑位效果會差D

無左寬廣視角FILTER好處係對比度會高一半左右, 壞處係可視角比較差

對比度高左黎換取LOCAL DIMMING 分區數量, 都勉強可以接受既

唔怪得中國水貨咁平

https://www.bilibili.com/video/av668708617?utm_source=post76.hk
部x9000h終於到左
後悔買左55寸
我個廳未計沙發有3米2深
放55 睇落真係比較細

但65又貴太多 out哂budget
更正:
65Q80T LOCAL DIMMING 分區數量為48個
55Q80T LOCAL DIMMING 分區數量為50個

上代55Q80R LOCAL DIMMING 分區數量為100個

所以今代Q80T LOCAL DIMMING 分區數量同上年Q70R為一樣, 所以COSTDOWN了, 外國版Q80T唔知係咪一樣

不過就算得48個分區, 表現仍然不差, 分區數量仍然可同SONY X9500H一比
1.8 - 2米 = 49"
2.5米 = 55"
3米 = 65"
3.5米 = 75"
4米 = 85"
5米 = 100"

你唯有將沙發推前D
q70t 相比q80t 優點
1. 平2k, 差不多半部q70t
2. 沒有其他優點

best of the best 個人都有同我講
電視最貴同最高成本都係個背光技術 (同樣LCD計)
睇你感唔感受到個分別 我係幸福眼
Panasonic 49hx900h到左 好靚
$6220真係無得輸
其實VA面板本身都好黑, 你唔熄哂燈睇高光暗反差片, LOCAL DIMMING效果可能唔係太明顯

除非好似幾年前SONY Z9D果個BACKLIGHT MASTER DRIVE就真係有料到, 佢 D LED燈每一顆燈泡都可以獨立運作,可能有400-500個分區, 不過成本好高

所以現在BACKLIGHT MASTER DRIVE只用係旗艦Z9G系列度, 有720個分區, 暫時最多
邊度買咁平?正野

有冇時間試下佢個LOCAL DIMMING?
如果佢用VA面板仲正, 可惜係IPS
咁大陸Q70T有冇閹割
冇既話咁咪好過大陸Q80T
Q70T本身咩都冇, 點閹割?

又冇LOCAL DIMMING, 得EDGE LED冇野可以閹割

Q80T對比Q80R先算閹割COSTDOWN, 閹割完都比Q70T好

全世界49" Q70T, Q80T都係得50HZ, 唔算大陸閹割
點試
Price買 之前HSBC做promote 減埋減埋就6220
我見佢而家加返價
https://www.youtube.com/watch?v=3So8OFdqcdA

夜晚熄燈開黎睇下效果

有時間先啦
即係除咗hdmi有2.1同喇叭好啲 q80t同q70r冇分別
q80r要$83xx就貴太多
冇死錯人, Q70R, Q80R都係好野, 係冇HDMI 2.1, 冇EARC
我近期都睇緊q80,淨係80r個one connect box都值俾多1k
我剛買左$6,690 in Cash, 留意唔到HSBC有promotion......
Q80R個LOCAL DIMMING有成100分區,多過Q80T 一倍, 如果唔介意貴D, 同埋冇HDMI 2.1 同EARC, 可以考慮
三叔11月出左firmware update (v 1372.2),80r 個hdmi port 4都support到hdmi 2.1,外國有youtuber試左,不過ps5仲未出到4k 120hz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞