買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
如果呢d價錢俾咪應該再上a8h果d
係咪
Sony 65吋 A8H 都係$31850, 唔夠75" X9000H貴

睇你點用啦, 睇電視台多都唔建議OLED啦, 只睇NETFLIX, BLURAY就建議
掛牆之後平時插線插落connect box都方便啲既
13呎
我個間怪則黎,廚房廁所特細
咁我想問下 本身可視角對我就冇乜影響

分區少一半 同 對比度 高啲
係咪會互相抵消?
逼人買舊款R機
港版用寬廣視角FILTER會降左大約一半對比度, 現在大陸版冇左, 對比度就變回PANEL應有既, 大約7000:1

分區只是比Q80R少一半, 同港版Q80T分區數應該一樣, 我比POST76條友誤導左
俾小朋友玩具 爆左個電視

43吋 要
Sony X8500H

三叔 Q60T
即係點?
水貨Q80T係咪閹機?
即係大陸版80T 同港版80T
分區量一樣
但大陸版冇filter , 對比度仲高啲!?

咁完全岩我 我唔要對比度
我睇完片覺得水貨Q80T只係閹割左廣視角FILTER, 令可視角變差, 對比度變高, 有得有失, 我覺得利多於弊, 對比度愈高, 黑位愈黑
你唔要可視角定唔要對比度?

大陸版現在係低可視角, 高對比度
唔要可視角 我基本上都係坐起電視前睇
又好少一班人睇 冇用

但有時覺得起啲鋪 三星啲色就係太重色
會唔會大陸版 仲重手左啲色
變到唔真實咁
想問一下換機關超市禮卷咩事
我建議SAMSUNG Q60T, 對比度高重要過可視角
鋪頭特登調到咁濃架, 我睇RTINGS都唔覺佢偏色, Movie Mode算色準
搞到我想買水添
SAMSUNG 55Q80T $6780實在抵屌

缺點係冇保養, 冇DOLBY VISION
咦原來唔齊杜比,咁Q95T有冇
全線三星都冇
睇中 samsung

tu7000 vs tu8000 vs tu8500

請問分別係邊,大唔大分別

普通睇下電視上youtube睇netflix

tu7000夠唔夠用?

本身都諗住 panasonic 43吋嗰部但冇chromecast...算數
我覺得Samsung冇 dolby vision 真係趕客,同 Sony 今年x9500H 唔係 PS5 Ready 一樣撚d客仔,焗用家 keep 住快d換機
全部SAMSUNG 4K / 8K TV都冇DOLBY VISION
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞