買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
SAMSUNG 堅持佢既HDR10+, 可惜冇片商用, 片商見DOLBY都出哂水啦, 仲鬼會理HDR10+

PANASONIC上年都堅持HDR10+, 今年先支援番DV
因為我買行貨,我發現有死點,我打上去三星,佢叫咗人嚟check,之後俾咗三個選擇我,一個係換機,一個係比超市禮券我,不過要左部機唔換,一係攞部機去整,一樣有超市禮券,不過就七日後先有電視睇
超市禮券有幾錢?

死點明顯嗎? 你平時睇電視發現定係特登去check先發現?
唔通遲啲三星會加dv
其實係未有好大分別?
SAMSUNG都冇Chromecast, 得Screen Mirroring / AirPlay

TU7000
優點:
1. 最平入門4K
2. VA PANEL, 5000:1 對比度, 黑位好

缺點:
1. 光度低
2. 50HZ PANEL, 影像冇咁流暢, 殘影比較多
3. 可視角差
4. 色域窄, 顏色不豐富
5. 只有2個HDMI插頭
6. 舊式搖控

TU8000
優點:
1. VA PANEL, 6500:1 對比度, 黑位更好
2. 光度高D
3. 色域廣D, 顏色豐富D
4. 3個HDMI插頭
5. 新式搖控

缺點:
1. 50HZ PANEL, 影像冇咁流暢, 殘影比較多
2. 可視角差

TU8500
優點:
1. 有齊TU8000優點
2. 支援SmartThings, 可以將智慧燈泡、插座、門鎖、開關、攝影機、感測器…等不同廠商的產品整合在一起,可以利用電視上來操作這些被加入的裝置
3. 色域再好D, 顏色再豐富D
4. Dual LED, 增加對比度\
5. 新式搖控

缺點:
2. 可視角差

價錢: TU8500>TU8000>TU7000
畫面: TU8500>TU8000>TU7000
我覺得下年會有, 冇DV係一大缺點, NETFLIX都多DV片
等唔等好 但捱唔到幾個月冇電視睇
買SONY, 49X9500H, 55X9500H
窮J想問下49吋左右

LG 49UN7100PCA 同 Samsung UA50TU8000 邊款好
我要samsung 個now足球 tv apps
SAMSUNG TU8000
優點:
1. VA PANEL, 6500:1 對比度, 黑位更好

缺點:
2. 可視角差

LG 49UN7100PCA
優點:
1. IPS PANEL, 可視角好D

缺點:
2. 對比度非常低(1000:1), 黑位偏灰

SAMSUNG TU8000 黑色畫面

LG 49UN7100PCA 黑色畫面

LG LCD TV是垃圾機, LG只有OLED得
建議買SAMSUNG TU8000 好D
你CHECK過GOOGLE PLAY STORE有冇NOW足球???

新機應該要下年5月先出

要足球就唔好要DV, 冇DV都可以睇NETFLIX, 只係HDR效果冇咁好
thx 巴打
5000價位
買50吋左右tu8000係唔係最好選擇?
冇架 係獨家Samsung 同now合辦
所以我寧願放棄dv
5月應該等唔到
同埋新機一出應該都好貴
YES, $5000價位50TU8000是最好選擇, 又有AIRPLAY, 黑位又黑, 對比度又高, 系統同埋搖控同SAMSUNG旗艦一樣
thx巴打建議
SAMSUNG 55Q80T啦, 中高階表現, 蔗渣價錢
冇錯 真心蔗渣價燒鵝味
DV亮度動態大啲,可以去到10000nits,色彩深度可以有12bit
10+得10bit同4000nits但唔駛錢
DV一定好過10+

目前商用DV 參考mon應該得4000nits
普遍DV Master,即係UHD Blu-ray有DV layer 都係4000nits master

理論上喺對比度無限嘅panel 目前即係OLED將來可能係MicroLED上面因為DV光暗數據量大啲,所以可以線性/量化壓縮亮度嘅話點都會比10+細緻啲

實際上以目前非OLED而亮度喺1000-4000nits 之間嘅電視,因為全部都係10bit或者8bit+FRC扮10bit所以DV同10+理論上係可以冇分別
考慮埋TU8500
啲色差好遠
TU8000冇寬廣色域
SAMSUNG 50TU8000 $5080 @ AVOUTLET
SAMSUNG 50TU8500 $5550 @ AVOUTLET

如果有BUDGET, 不妨考慮50TU8500, 色域更廣, 用DUAL LED對比度更高
色域廣,日常用會唔會好覺眼?
5000惠康連比我個個職員都話點解有咁多,人地最多都係幾百,我個日就咁行埋去都搵唔返,當然無特登去搵個的淨係黑白色個的片去睇,行到咁近搵,其實隻睇都辛苦,死千蚊粒成點,我想多幾粒添
會好覺眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞