買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
見到Q70R要$53XX, 加價都幾快
係咪因為停產關係
Sony 43X8500H $6180
優點:
1.100HZ 廣色域 IPS PANEL, 可視角高
2. ANDROID TV 系統更新周期長, 有CHOMECAST

缺點:
1. IPS PANEL 對比度低(1000:1), 黑位偏灰

Samsung 43Q60T $5560
優點: 廣色域 VA PANEL, 對比度非常高(7000:1), 黑位黑好多

缺點:
1. 50HZ PANEL畫面順暢度比較差
AVOUTLET
Samsung 55" Q700T $22180

Samsung 65" Q800T $28100
相比Q700T優點:
1. 直下式背光分區更多, 較少blooming現象
2. 有Q-Symphony, 電視可以配合特定SAMSUNG SOUNDBAR一同發聲, 增強包圍感
3. 喇叭輸出比較高
4. 尺寸比較大
best of the best官網標個啲價係假, 要WHATSAPP問佢
SAMSUNG 43Q60T $5560
優點:
1. 用廣色域 VA PANEL, 色彩豐富, 因此對比度非常高(7000:1), 黑位好黑

缺點:
1. 50HZ PANEL 畫面冇咁流暢

43Q60T 黑畫面

SONY 43X8000H $5280
優點:
1. 用廣色域 IPS PANEL, 色彩豐富, 可視角度大

缺點:
1. 50HZ PANEL 畫面冇咁流暢
2. 對比度非常低(1000:1), 黑位偏灰

43X8000H 黑畫面
X8500H多了100HZ PANEL, 同埋earc, 駁SOUNDBAR可以回傳高清無損音訊
Q70R冇earc, 同埋HDMI 2.1
今晚幫你度
我問左鋪頭了 17.xxcm
我岩岩好18cm 應該岩岩好掛
唔該曬你
Panasonic電視有無專人上門拆箱安裝?
定係買返去自己拆就得?
打算去BBE買TH-55HX900H
有師傅上嚟拆,千析唔好自己拆,如果唔係要換機就麻煩
thanks
咁係咪會追埋台,tone色?
會追埋台,跟著試下機,例如YouTube、Netflix...tune色就應該唔會,當然簡單嘅tune色問題可以問佢
明白,唔該曬
Sony 用家一問
其實X8500/9000/950係咪一定要開MotionFlow先有100hz
同埋打機應唔應該開MotionFlow?
唔需要

打機應該開game mode,唔應該開motionflow,motionflow會增加input lag
motionflow唔關panel spec事,詳細技術等專業巴打補充

50hz panel機種一樣有motionflow, 其實只係同你係真實既畫格之間用image processor運算插入假既畫格令畫面睇落更流暢,不過畫面會因為咁而失真

所以打機同睇戲都唔建議開,部機內置既自動畫質mode係gaming, movie mode motionflow都係預設關閉既
咁睇電視同睇netflix開咗game mode會點
唔想次次打機都要去setting開關game mode
善用自動畫質設定
佢會detect你播放緊既內容去自動選擇相應既畫質模式

舉例我開PS4佢會自動出返「遊戲」,blu-ray player就會出「真實電影/家庭劇院」
你轉input果陣電視感應到遊戲機唔係會自動開Game mode?
正確
咁Panasonic 700h , 唔使考慮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞