買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
入左一個月

美版

你收幾錢丫
睡房想擺部4k電視玩ps5
距離大約1.5m, 43"會唔會太大?
暫時睇中左三叔Q60T
但爬文睇返之前好多巴打都推P記40HX700H
價錢仲要平啲, 搞到而家15 16
Samsung 43" Q60T $5560

1.5m, 43"唔會太大

1.8 - 2M - 49"
2.5M - 55"
3M - 65"
3.5M - 75"
4M - 85"
5M - 100"
畫面係Q95T好D, 不過Q95T沒有水貨

Q80T係抵玩, 再加套HW-Q950T SOUNDBAR一定好正
黎緊諗住換部55吋Q70T
喺換之前想問多句大家

因為我擺電視前面有養小動物 廢時買soundbar嘈到佢
加埋我見巴打有講Q80T個喇叭功率高過Q70T幾倍
所以依點唔係我考慮因素

咁變相最大差別係咪只係local dimming?
因為單係依點 兩者價錢足足差多兩千
唔用嚟玩DV?
內置系統廢到解唔到DV Profile 5同TrueHD
買電視首要唔係畫質咩
差兩千一定買80T啦
Q80T夠做了
因為我去睇過實物 真係睇唔出好大差別
btw 岩岩睇到依個
https://www.youtube.com/watch?v=L6XZiX45wmw&ab_channel=AbtElectronics

拍到好似Q80T差過Q70T咁
試下去第二間
check 下試機片係咪HDR
有啲係播緊SDR片
或者直接喺YouTube隨意搵啲風景4K HDR片嚟試應該會睇到好大分別
FALD係咪要喺比較暗啲嘅環境先顯到真章?
分唔到咪買平d 囉 咁先好
不停追hardware spec 如果都感受唔到何必洗錢

加2000 唔係多 但係 4700加2000 同 13000 加2000係唔同
如果你唔會買SOUNDBAR, Q80T個Q-Symphony係冇用
Q80T同Q70T最大差別係LOCAL DIMMING, 同埋Q80T光少少
我心目中冇local dimming = 假HDR
如果我最主要玩ps5
睇netflix同youtube為主呢
Local dimming係咪好重要?
正確黎講係冇用直下式背光 = 光度上唔到去, 睇HDR效果大打折扣, HDR要求高光度
PS5隻隻大作都有HDR(其實ps4 pro開始已經係)
netflix自家片都有HDR
俾我就會揀有local dimming
local dimming唔係令到暗位黑d同光位光d黎加強對比度咩?
高光度但全個mon都咁光都無意思
睇NETFLIX同YOUTUBE

有D片有夜景部份, 有LOCAL DIMMING 黑位會黑D, 光位例如燈光又出D, 咁樣對比度就會高, 更有立體感

人眼對黑白對比度最為敏感

當然現在既LOCAL DIMMING仍然有好多缺點, 分區數不足係最大問題, 不過分區數一多, 控制電路要求就更高, 同埋愈多LED, 成本愈貴
好滾動 x9000h 終於 有得升級

索尼真係罪犯滔天

佢遲遲未有升級搞到我買左部
nvidia shield tv pro

佢依加升級我都唔知有咩用

Ps5又未到手
師兄部shield幾時買 會唔會放 我岩岩買咗p記 諗住入部shield
入左一個月

美版

你收幾錢丫
唔用嚟玩DV?
內置系統廢到解唔到DV Profile 5同TrueHD

唔識轉DV Profile 5
local dimming可以令光位部份局部加光, 黑位部份更暗來加強對比度

高光度係指片入面某D位例如射燈D光, 幾千nits, 現在冇咩機可以還原到

EDGE LED做唔到直下式咁光, EDGE LED LOCAL DIMMING效果都有限
搭單想問下,如果Q80T同 pan記hx900h比較呢?
55吋。
q80咪輸在50hz panel?hx900應該有120hz?
55Q80T都係120HZ PANEL, 只有49"先閹割到60HZ PANEL

HX900H用EDGE LED, 明顯CUT成本

我覺得55Q80T會好D
房如果只能夠放到40吋-43吋
有邊隻選擇
唸唸下又唔係成日起廳睇電視
不如加起房算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞