買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Q80R系統升級後支持HDMI 2.1, 只係唔支持eARC

Q80R LOCAL DIMMING分區控光數量為100個, 多Q80T 1倍, Q80T只有50個, 分區控光數量愈多, 愈少溢出現象, 光暗位更細緻

Q80R對比度比Q80T高1500左右, 有大約5700:1, 黑位更好

Q80R光度比Q80T高20%左右, 睇HDR片光位更真實
edge lit
如果主力睇波邊部好d?
Sony 全高清智能電視 KDL-32W660G $3490

以下係4K電腦MON, 睇唔到電視, 你要駁PS4/5黎睇NETFLIX, YOUTUBE

LG 27 吋 4K UHD 顯示器 27UL500 $2380
呢部抵玩, 支援HDR10

LG 27 吋 4K UHD 顯示器 27UL600 $3590
呢部光少少, 支援HDR10

差異不大
唔該師兄
但想問LG個21:9曲mon又有咩評價?
PS4/5應該唔支援21:9顯示

同埋LG 21:9行QHD解像度, PS4/5應該唔支援, 你駁PS4/5落去只會行1080P , 有可能得16:9, 左右大黑邊
上網搵到有人PS4駁21:9, 就是強制跑16:9狀態,PS4解析度只能選480p 720p 1080p無法選擇長跟寬比例

好,我放棄21:9
圖中21:9 全螢幕只係個MON較左FULL SCREEN, 即係拉橫左, 不是真正點對點顯示
如果你房會駁電腦使用, 就可以21:9點對點顯示, 因為電腦支援, 電腦打機就要睇隻GAME支唔支援
咁就真係不了
q70r冇份升級有hdmi 2.1?
冇資料, 冇人提
好正咁 但買埋電視冇budget
追晒d post 最得岩岩買左sony 49吋9500h加dht-216 soundbar
如果夠位夠budget一般建議JBL Bar 9.1
X9500H

唔好意思,想問下點解個價個range咁大,純粹係水貨同行貨嘅分別

另外有無55吋 8000hkd以內可以推介下,唔打機淨係睇下電影同Netflix
想問三叔Q70R果D仲有無畫中畫一次播2個SOURCE?
係個post做完research之後
係Best of best 買左三叔 水Q80T
樣樣野都好滿意 特別個聲 俾我想像中好好多
但有個問題都幾緊要下
就係打ps4 fifa果陣 永遠去到開波、開龍門球、角球既位
就一定會lag一lag (有開Game mode)
Google過外國d用家都有呢個情況, 但又冇解決方法
有冇巴打知?
只係fifa 先有?
如果真實睇波 以上三個情況會唔會出現?
今晚先有波睇
睇完話你知
Game mode唔開得唔得?
好似試過 會overall 冇咁順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞