買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
另外HX900H 用IPS PANEL, 天生對比度就好低, 只有約1000:1, 黑位偏灰

55Q80T 用VA PANEL, 天生對比度就好高, 大約7000:1, 加上有FALD, 黑位黑好多

55HX900H 優勢係可視角高D, 同埋5年保養, 佢賣緊$9998

55Q80T 水貨做緊$6780, 係衰在冇保養, 行貨做緊$11550
之前我已經睇到76post
果邊話大陸版55Q80T 偷工減料
買唔落
想問問如果房度只能夠放到40-43吋度有咩好選擇?
打ps5既
你昨天唔係已經問過?

Samsung 43Q60T $5560 @ AVOUTLET
無問過
一直都問80t
水呢.房我無所謂.壞左就算
大陸版55Q80T係冇左廣視角FILTER同埋防反光面板

冇左廣視角FILTER = 可視角變差, 但係對比度上升, 因為廣視角FILTER會令對比度下降接近1半, 冇左對比度就會由4000:1去番7000:1, 黑位會黑D

防反光面板就唔洗解釋啦, 呢個就真係閹, 不過影響應該唔會好大

POST76我都有睇, 我係兩邊都有留意
比多$5000 買個保3年 抵唔抵
整電視通常要幾錢??
SAMSUNG 43TU8000 水貨, 應該可以做到$4000左右

大陸水貨冇Q60T, Q70T, Q80T都沒有43"

你可以問下BEST OF THE BEST / 盛澤, 你FACEBOOK SEARCH就搵到佢地, 再WHATSAPP佢地問價
過保養多數一係冇零件, 一係壞PANEL天價
最大問題係水貨接近半價, 壞左買過部相同型號先=行貨

不過當然買唔番相同型號, 除非你黑仔用左1個月即壞, 咁冇野好講

不過即使用左1個月即壞, 再買番相同型號都係=買左1部行貨既價錢, 我覺得博得過
都係嘅 唔會黑到買2部壞2部掛
剛搵到

SAMSUNG 43TU8000 水貨, $3250 BEST OF THE BEST

3千買43"
Samsung 43TU8000 行貨賣緊$4080
Samsung 43TU8000 水貨賣緊$3250

睇你要唔要3年保養
如果只睇local dimming不如買q70r
q70r = q80t
只係貴多q70t幾百蚊
依部好小聽你地講
佢同q70p比較嘅話有咩優點同缺點?
Q70R冇左HDMI 2.1同埋EARC, 水貨賣$5380

如果唔要以上2個功能, 可考慮Q70R

畫面: Q80R > Q70R~Q80T > Q70T
明白曬 睇黎為左ps5 都係要簡番部有hdmi 2.1嘅機
我反而認為hdmi 2.1對ps5 pro緊要啲,始終ps5行到4k120fps好有保留,而家行光追都係得4k30fps
cod隻cold war好似行到4k 120?
要到時先知,有機會係4k 60fps/1080p120fps
唔該哂巴打
咁如果加多少少上x8500h會唔會更好
因為睇佢spec原生有100hz, 打機睇片會唔會更爽
stepmic 巴,想請問如果睇波同打機多,應該要x9000h定x9500h

同埋49同55吋功能上會唔會有分別

個廳長兩米幾,岩岩踩正中間

出左啦跟機作黎
55’ 糾結緊 8000H , Q70T, HX900H
都係主要Netflix 多 ,少量打機, 唔會睇運動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞