買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
畫質差啲但功能全面啲同快少少
睇台/Netflix YouTube 唔大問題?
但冇保養壞小小野又可以換過部
冇特別問題
係 壞就可以換過部
其實我有apple tv 4K
買行是咪on9 Netflix YouTube轉返去apple tv睇好似仲好
想問下43吋有冇咩牌子or型號推介?上網睇Sony 43x7000g幾多人買
budget around 4000~5000
你有Apple TV 4k基本上唔使用電視內置app
除咗你中意Sony Netflix個calibrated mode
x8000h
x7000g=on9
其實我都只係想要個靚色display
反正有咩都可以轉返去apple tv睇
所以你唔係打機多就x9500h
咁其他牌子Samsung ,P記,LG有冇好推介
好 感謝 應該會考慮x9500h
你有冇另外駁soundbar?
其他冇研究
未買啊
睇緊邊款好
我無google過呢個問題 只係經驗用q70t 無事
不過呢D 我覺得有無都唔太重要, 起碼 firestick 可以解決
Samsung Q60T
對比X8500H主要缺點係色比較淡,但實際係色準確啲,冇DV,冇DTS,同冇咁流暢
但色一定比X8000H好
P記得上一代GX800,色靚,少有有側光區域控光
LG 入門級主要係系統比較人性化,但畫質不敢恭維
咁想問下師兄Samsung TU8000/8500 比較 Sony 43x8000H邊個好d
因為暫時唔考慮QLED
QLED同OLED唔係同一樣嘢嚟喎⋯⋯
打錯左應該係OLED Sor
想問下 SONY 43寸 X85H X80H 同X85G分別係別度THX
同問其實H同G有咩分別
h2020
g2019
上rting睇比較
有新買新
sony唔好買水貨
Q60T 咪唔係OLED囉

Q60T 係50Hz量子點Dual-LED VA
TU8500係50Hz 普通Dual-LED VA
TU8000係50Hz 普通VA
X8500H 係100Hz Triluminos IPS 外加X1 Extreme
X8000H 係50Hz Triluminos IPS

Sony 非OLED嘅Triluminos IPS/VA 實際上都係量子點技術
色彩鮮艷度IPS>VA
所以喺光度充足嘅環境下Sony 嗰兩部會鮮色過Samsung

TU8500同TU8000最大分別係後者唔支援顯示wide color gamut ,部機係base on BT709 校色而唔係DCI-P3,即係要睇HDR片嘅話可以直接剔走TU8000

VA最大好處係對比度高,夜晚睇唔會一噠噠,可以參考下面兩張mobile01嘅圖
VA:即頭三部嘅效果

IPS:即後兩部

VA最大壞處係可視角度,越打側睇嘅人睇到嘅色會越淡
85H=85G + Apple Airplay 2 + HomeKit
85H=80H + 100Hz + eARC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞