買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Bookmark呢個post等Bin自己c
只係用日本面板,機就多數台灣製/大陸製

SHARP已經唔係以前既SHARP,已變成台灣野

影像處理器9成都唔係日本設計
近排入手左部GX 65 我想問下有冇啲基本setting較下
爬完文之後有野想問
即是55x9000h水貨收唔到香港電視台
viutv要down app睇
咁港台點搞
收到香港所有電視台
但爬文見到巴打你講話係55x9000h水 係中國閹割版
字幕殘體無youtube play store
即是viutv果d都係會變殘體字幕
你同大氣電波睇default係殘體, 每次開機都要set過正體 app應該無影響
中國閹割版優點:
1. 每次開機/轉台,字幕都會變殘體,令你更愛國
2. 中國版膠製搖控功能少,樣子醜陋,同支那人一樣
3. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,送你大陸搜尋
4. Netflix,Youtube要手動安裝,手動更新,Youtube要特定版本先可以Login
5. 冇保養
6. 不能刷Rom,不能改區

價錢真心蔗渣價,壞左冇傷心,窮人救星
癲到咁
咁唔買了
水貨一律推薦Samsung/LG,因為改區後成個系統功能=香港版,有齊Airplay,Netflix,Youtube,App Store,Viu
巴打點睇55 q80t
睇落好似幾好
除左冇Dolby Vision,其他幾好

55Q80T 水貨 $6780
水機的話
巴打們都係去盛澤度買
一係盛澤
一係Best of the best
咁收工落best of the best睇下了
但佢好似好早收鋪
BUDGET HK$2K
想要24寸以上
有冇推介
沒有推介,24吋求其買啦
刨咗少少文……聽完各位師兄介紹後,打算買Sony x8000h 49吋
但我見佢係motionless xr200 但原生50Hz,即係60都無唔明咩係motionflow
主要睇Netflix 多,打機唔多,其實係咪夠用,怕唔怕有殘影?
另外,我打算係友和買,我見幾平,又可以簽HSBC red card 平200又有4% redemption
有無師兄係友和買過機?行貨?伏唔伏?
NTSC日本用60HZ = PAL香港用50HZ

HK係行PAL 50HZ, 所以其實一樣

motionflow XR200功能係指係每1個畫面度加插1個新畫面, 令到畫面變得更順暢

motionflow XR800功能係指係每1個畫面度加插3個新畫面, 令到畫面變得更順暢

motionflow XR200配合原生50HZ PANEL就可以用

motionflow XR800配合原生100HZ PANEL先可以用

motionflow補足傳統液晶電視的缺點,有效解決掉格等問題使影像更加流暢。特別建議喜歡玩遊戲、觀賞運動比賽的人選擇這類型的款式,想必能讓觀影品質大幅提升喔。
水q80t 6780
行 9500h 9980
大家會點揀?會打機同睇下戲
但主要係睇電視

水q80t 好吸引平成3k 夠買多條soundbar
水貨搖控應該都係無字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞