買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
即係多左頂部2個高音speaker

想問巴打知唔知電視掛牆架,邊隻好?想要拉到出黎有90度/ 上下傾斜
沒有伏
想買43吋既4k機主要for打下PS4 2k,fifa之類既game同埋可能有時睇下戲咁,budget大概3-4k鬆啲。

比較過見到LG UM7400 性價比好似唔錯,各位師兄有無高見?

仲有想問下點解有d 4k 43吋可以做到二千幾咁平
如果你睇片追求黑位好,對比度高既話,建議買Samsung 50Q60T,不過畫面就冇X8500咁順暢同埋冇Dolby Vision
Pan記咩產地
Samsung 43TU8500 $4480
優點:用廣色域VA Panel,對比度非常高(6500:1),因此黑位非常黑,顏色豐富

缺點:可視角差D

LG LCD TV 用IPS Panel,對比度非常低(1000:1),因此黑位非常差,灰化,優點係可視角好少少

43TU8500 黑畫面

LG UM7400 黑畫面

LG除左OLED外,其他不值一提,不需考慮

43"做到2千幾係大陸機先得,cut料咪可以平
Pan記應該馬來西亞

Sony X9500就日本
唔該晒師兄咁詳盡解釋
直接加錢叫代理掛牆好過啦
我純粹想睇下有冇邊隻係最好
想問下買sony 49吋9500h 應該配咩soundbar?屋企冇咩位 最多都係放得一條過果d
我剛剛影完自己部X9000E, 影相係比實機差, 所以唔貼上黎

基本上我睇電視好少望4角, 9成時間望中間, 所以除非淨色畫面, 普通畫面應該唔會太覺

4角偏暗係直下式背光通病, 每個牌子都一樣, EDGE LED就沒有此問題, 不過有中間偏暗問題, 同埋光度比唔上直下式

巴打你係咪肉眼睇好D?

比其他用家圖你參考下, 都係X9000H
DENON DHT-S216
$2030
壞點係邊, 睇咗好耐都搵唔到
我個人覺得唔算嚴重
4K 800萬粒PIXEL, 你睇圖咁細張點會搵到
應該張相搵唔到
係左下角一粒,要好近睇先搵到,正常觀看距離望唔到
唔係暗點,類似紅點
上網開youtube d pixel fix test播左2粒鐘都冇用
多謝巴打上面解答
我自己覺得都OK
唔開淨色圖check 唔多覺
如果係LED機的通病
咁唯有接受左去
上黎問係因為知LED機唔多唔少有但唔知嚴重程度
另外壞點方面,因為之前ipad 有壞點換機換左3次都有壞點...
好麻煩,電視大換機又煩,又係遠睇,諗住算數
1粒當唔好彩
正常觀看距離2米到應該望唔到

慢慢享受下X9000H VA PANEL所帶黎既高對比度, 深沉既黑位, 有立體感既畫面
有冇巴打知av life 幾時會有聖誕優惠??
問多少少 如果用依隻會唔會廢左9500h本身個dolby atmos?
會.

如果要DOLBY ATMOS, 可以買SONY HT-X8500, 不過音質比唔上DENON, 同埋單一SOUNDBAR其實好難做到環繞效果, 所以只係出到, 唔=效果好
高對比度其實喺電視台睇唔睇得出
想問下喇叭方面samsung Q80T 會唔會好過sony X9500H?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞