買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
咁想問下師兄Samsung TU8000/8500 比較 Sony 43x8000H邊個好d
因為暫時唔考慮QLED
QLED同OLED唔係同一樣嘢嚟喎⋯⋯
打錯左應該係OLED Sor
Q60T 咪唔係OLED囉

Q60T 係50Hz量子點Dual-LED VA
TU8500係50Hz 普通Dual-LED VA
TU8000係50Hz 普通VA
X8500H 係100Hz Triluminos IPS 外加X1 Extreme
X8000H 係50Hz Triluminos IPS

Sony 非OLED嘅Triluminos IPS/VA 實際上都係量子點技術
色彩鮮艷度IPS>VA
所以喺光度充足嘅環境下Sony 嗰兩部會鮮色過Samsung

TU8500同TU8000最大分別係後者唔支援顯示wide color gamut ,部機係base on BT709 校色而唔係DCI-P3,即係要睇HDR片嘅話可以直接剔走TU8000

VA最大好處係對比度高,夜晚睇唔會一噠噠,可以參考下面兩張mobile01嘅圖
VA:即頭三部嘅效果

IPS:即後兩部

VA最大壞處係可視角度,越打側睇嘅人睇到嘅色會越淡
感謝ching解答我知點擇了
都想入手呢部,想問av outlet買有無伏?Google評價好兩極
呢度巴打買暫時唔覺有伏
我部OLED都係同avoutlet買,過程好順利
我睇到x9000h 水貨做緊5600真係心郁郁
但係咪咩都用唔到
買落打ps5
之前想買x8000d
係咪比較舊?
但佢聲稱係日本造
2016年產品
我岩岩問過
香港x9000h 要11000先買到
水貨只係5600
主要買落打機.屋企人睇cctvb
睇下netfilx
呢部值唔值得去馬

另一部係q80
2部都係支援4k 120
但有個問題
水係咪唔可以用到好多軟件?
Sony 水貨係閹割版
Q80T 轉咗區同行冇分別
當買mon 都抵

Q80T HDR效果好啲,色彩準確啲,色域廣闊啲,但冇DTS 同 Dolby Vision
X9000H 有DV同DTS
可以參考下rtings
當買mon Netflix YouTube 用apple tv 4K
當多打ps4 買x95h水係咪抵玩過行
我用apple tv output 佢粒x1都會照function?
定Samsung好
想問下有冇人去Av life買過電視係咪黑店嚟?
Av life 冇買過
但應該冇可能係黑
最平係佢咁滯
好多人都有買
就係平過全行先有少少驚
我一向唔支持買SONY水貨閹割版

我覺得買水貨買SAMSUNG Q80T好過
唔係
但係從來冇聽過任何負面消息
你試下google下
SONY水貨閹割版睇TVB字幕會自動轉殘體

水貨一律建議SAMSUNG, 水貪SAMSUNG轉左區後系統同行貨一樣, 用到既軟件都係一樣
X8000D係2016年產品
SONY水貨閹割版睇電視每次轉台/開機都會自動轉殘體字幕, 搖控功能少+醜陋, 冇GOOGLE SEARCH, GOOGLE PLAY STORE, CHROMECAST, AIRPLAY, HOMEKIT

NETFLIX同YOUTUBE要自己裝, YOUTUBE要用FIRESTICK版本先可以LOGIN ACCOUNT

水貨一律建議SAMSUNG Q70T, Q80T, 轉完區系統功能同行貨一樣

SONY水貨係唔可以轉區, 刷ROM
樓主好好心機
想問下q70同q80分別大唔大
除左你話佢係hdmi 2.1之外
今日病了, 要靠其他高手
Q80T有48分區LOCAL DIMMING, 黑位更黑, 白位更光
Q80T喇叭輸出高3倍共60W
Q80T有Q-Symphony, 電視可配合SAMSUNG SOUNDBAR一同發聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞