買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
冇搞呀
上個POST有人話我講藍VIU有問題
自己GOOGLE下 三星 藍VIU
我KS7300 出左4年, 得返黃VIU

睇電視會DROP FRAME, E家新既唔知有無問題
呢到好多人推水貨, 我都係唔講咁多
可能KS7300唔係用TIZEN OS,所以搵唔到藍Viu
係用用下同我講無左 要DEL
早幾個月無左
係TIZEN, 唔關TIZEN事

D人話係VIU同三星傾唔掂數? 2邊都答到唔清唔楚
我都廢事問三星/VIU

有人3年既曲面機都無左
想焗人買黃VIU, 但個黃VIU我用過, 好差下, 片又舊又LAG
藍VIU用途係REPLAY返佢D節目, 無左咪唔睇囉

想問下 Sony 55X7000G同 Panasonic TH-50HX700H
兩隻邊個好
Panasonic 5年保
有無睇過hx900h 同700真係我盲眼都睇得出分別
如果唔睇保養呢
淨係講部機質素
無啊 因為black friday想網上訂
一萬以下我一律會揀Panasonic,
Sony得9000h/9500h同oled先值得買
黑5上網邊到有so 我覺得你今日出去睇睇真啲
平時睇Netflix/台 想玩Dolby atoms
49‘ 4K有冇推薦
~10k
Bf有咩優惠? Amazon?
睇緊55吋
Panasonic TH-55HX900H ~9千中 行
Samsung Q80T ~6千中 水 OLED 行預萬1
Sony 好似過曬萬 out曬budget
大家會點揀
想問下小店買sony行貨係咪會有sony師傅上門拆貨安裝
美水貨收唔到電視台
AV outlet
49x9500h
Sony OLED TV A9S(/A8H)簡易調色心得
https://lih.kg/2300798

試下啦
你睇下HDR片就會好明顯見到分別
顏色取向會接近iPhone 同Samsung
不過同D65仲有啲距離
應該要用到10 point tune
https://youtu.be/vQVwkyn3-F8
呢啲買水係咪高風險?
Av outlet 行嚟
I mean 如果Sony買水會唔會易壞
第一次玩4K tv 見佢水平差唔多3-4成
冇保養又mic
係搏命㗎喇
利申 買咗55x9500h
除咗睇藍viu會reboot
其他正常
買左水?
X95h 55吋都幾貴下
如果落x90h 有咩分別 見都係full array led
係水貨
連運費7k
打機就買90
睇戲就買95
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞