買電視機換電視機集中討論區 (22)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
NETFLIX我要再LOGIN過, YOUTUBE因為開頭設定果陣有登入GOOGLE, 所以唔洗
其他app既帳號應該要再LOGIN過
Budget 4-5000
因為呢方面唔係太多認識
P記既電視係未其實都ok?
P記電視都ok, 最大賣點係5年保養
好,咁放心入手,唔該師兄
有無ching x9000H更新左?見佢要插HDMI3先用得曬d function,不過都唔見有4k 120Hz
用緊PS5見佢色彩格式話由於HDMI 2.0傳送速度限制,4k HDR 60Hz個陣,會用YUV422/YUV420 代替RGB
介面流暢度有無分別,如果無就未必up住,同埋個畫質有無差咗,見有人喺avforums嗰邊講過下
介面流暢度無咩分別,畫質唔覺差咗

係播YOUTUBE 4K60P HDR有D FRAMEDROP, 唔肯定之前有冇

不過MT5891唔可以渴求太多, 始終得QUALCORE A53

我2017年機用舊CPU MT5891, 如果你係新款就可能好好多, 因為新款CPU快1倍
HDMI 3,4都係2.1, HDMI 3 有埋EARC, PS5可以插HDMI 4

電視設定果度HDMI可能要SET埋做增強格式(我唔肯定新款有冇呢個OPTION)
我部係上年部孤兒機X9000G,粒U應該都係MT5891,同埋之前睇YouTube Gemini Man 4K demo都有drop frame

咁都要諗諗up唔up android 9
X9000G應該都係用MT5891
X9500G先用MT5893

如果SONY肯超頻下粒CPU應該有幫助

我2017年E系列就冇計, 你2019年就慘D, 我覺得MT5891更新到ANDROID 9係最後, 4核A53行ANDROID 10唔知會點, 不過SONY會唔會咁佛心就唔知
Gemini Man 4K demo 有冇YOUTUBE LINK, 等我TEST下
原來係唔記得較增強,係得HDMI 4既增強格式,個色彩格式先係用RGB同埋120,HDMI 3增強都無support 120Hz,不過120Hz 只限YUV422 色彩格式
去唔到Android 10都無所謂,始終唔係電話,Android電視最緊要系統穩定、介面順、畫面靚,所以你話Android 9如果唔大改善都未必會up,始終Android 8都用緊好好地
ANDROID 9介面一樣, 係設定分類有改, 同埋安全性更新去到2020年8月
打機記得電視開GAME MODE, 會減少INPUT LAG, 不過X9000H應該自己識自動開
嘩條片好高要求

我部12年前舊電腦出唔到HDR都不停DROP FRAME, 可能RX460硬解唔夠力

第一代core i7 920 + RADEON RX460

下午試下用電視TEST下
我電話行S855就睇得好順, 4K60 HDR冇FRAME DROP
巴打邊部電話?
XPERIA 1
8月尾買lg oled cx 終於收到sms 話拿得ipad
用電視試完,基本上非常順暢,36 framedrop of 萬幾frame
今晚試清楚先
點睇 exactly drop咗幾多frame
師兄部shield幾時買 會唔會放 我岩岩買咗p記 諗住入部shield
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞