我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。

1001 回覆
141 Like 10 Dislike
<廿九>
小涼一見到我塊面瘀咗一大撻就問,佢好似好緊張咁。

「同人有少少碰撞之麻,冇野嘅。」

「下?發生咩事呀?」

之後我就講咗件事俾佢聽啦,佢聽完之後就話:「哈哈,你好渣呀,係到搞亂檔。」

「咩姐,我都係想嚇走班爛仔之麻。」

「算啦,見你都係想幫你朋友解圍,咁就唔笑你啦。仲痛唔痛呀?」

「唔搞佢都..嘩屌!」佢特登整蠱我,用手指篤我個瘀傷,我地仲要喺自修室入面,搞到我又唔可以嗌出黎。

乜用手指篤人塊面嘅情節唔係好SWEET架咩?童話裡果然都是騙人的T.T

「嘻嘻,仲整蠱唔到你?」佢笑果陣,泛起咗淺淺嘅笑窩,果一刻嘅佢確實幾迷人..如果唔係用黎整蠱我嘅話。

「你個衰妹..溫書啦!」我冇佢咁好氣。

之後我又拎啲數出黎做,天呀,今次仲要考咁多,點溫得曬!

「點解你黎黎去去都係溫數?其他唔洗溫架咩?」

「要呀!但係下個禮拜有個TEST,要test翻我地成年學過嘅數,所以冇計啦!」

「哈哈,等我救下你啦。雖然我啲ECON麻麻但係啲數都唔差架!唔識就問我!」

「咁好死!?好呀。」

「不過你都要教翻我ECON!」

「超,你幫唔幫我都要我教你ECON架啦!」

「嘻嘻,係喎,咁等我諗過第二啲野俾你報答下我啦。」

唔知點解,有小涼係到果陣溫書係會有效率好多,有時又講下笑咁,時間都過得快啲。

最可幸係,佢同小霖好似漸漸熟落咗,事緣…
過2日放學,小霖都落咗黎自修室溫數。自從上次單野之後我都驚驚地佢地同場。

「呢題咁難嘅..你地識唔識?」一時間多咗2個「老師」,我都唔係好知問邊個好,所以索性2個都問。

「俾我睇下!」佢地兩個同時間講。

「一齊睇啦。」好彩小霖作出咗讓步。

隔咗一陣,,

「又真係幾難...我都唔係好識。」小霖講。

「嗯...我都唔太識。不過我唔信做唔到!」小涼答。

佢地一路係到計,反而我坐喺隔離無無聊聊等答案咁,成碌廢柴咁。

「呢個角應該同呢果隻一樣,但係又好似奇奇怪怪咁。」小涼講。

「係囉,2隻角應該come from同一條segment,但係都係搵唔到個unknown。」

佢地竟然喺到討論起上黎,我仍然係到得個望。

「計到啦!個答案係36度!」佢地幾乎同一時間計好,仲一齊係到嗌。

好快佢地都意識到自己係自修室,仲一齊笑咗出黎。

惜英雄重英雄原來唔係淨係得男人先會,自從計好呢條數,佢地就好似變得好好傾咁。

咁當然,成件事嘅大贏家,梗係我
時日如飛,好快就到禮拜一,其實我都知一個禮拜要溫識曬都冇咩可能,但係盡做啦。我都唔想辜負佢地2個嘅心機。

一打開份卷,一堆一堆數字就喺我腦海轉動,成個過程我好似將啲數字同份卷做配對咁。

當中一定有識有唔識,但係收卷果一刻我已經好滿足,我知道自己已經盡咗力。

」完卷後我對住小霖做咗個咁嘅手勢,佢用翻佢最殺死人嘅笑容回敬我。

「我講明呀,最低分果4位同學每逢禮拜六都要翻黎補課,直至大考完為止。」阿王收咗卷之後就講。

「千祈唔好係我,千祈唔好係我!」我心入面默念。
留名 幾好睇
小霖先係正室呀

我係咪將小霖塑造得太完美 有冇人可以答下我

係,又靚女又青梅竹馬,係加好多分。
最重要係靚得黎好唔港女
留名 幾好睇

感謝你
小霖先係正室呀

我係咪將小霖塑造得太完美 有冇人可以答下我

係,又靚女又青梅竹馬,係加好多分。
最重要係靚得黎好唔港女

亦係我夢想嘅類型
<三十>
「點呀,考成點?」小涼whatsapp我。

「上堂偷用whatsapp?」我地第一次翻緊學whatsapp。

「老師唔理架,淨係喺到教教教。」

「噢..過得去啦,不過信心唔太大,好多都唔肯定。唔想禮拜六翻去補課呀!」

「俾啲信心自己啦,你一定得架!考得好記得報答我!」

「你想我點報答呀?我唔賣身架!」

「唔稀罕囉!到時話你知啦。」

「車,神神秘秘咁。」

之後佢就冇覆到,可能要聽書。

放學之後,小霖行過黎問我:「今日我唔洗當值。一齊走?」

「但係我同阿月佢地落樓下打陣波,你一係等埋我?」

「嗯..都得嘅,咁我留喺到溫陣書先,你走得同我講啦。」

落到籃球場,佢地已經喺到射緊波。

「嘩屌,咁快開唔等我!」我即刻衝過去。

放學後嘅籃球場,係唔少男仔嘅天堂,我地喺果到揮灑熱血,揮灑青春,揮灑汗水,可以同班波友打一陣波已經好開心。完咗學習生涯,打飛機都未必得閒,更加唔好講同班兄弟一齊打波,所以我好珍惜同佢地打波嘅日子。

「頂,又炒咗粉。」阿豪射失咗球三分,係到仰天長屌。

「咁屎波,去玩籃球機啦,阻住曬!」係阿ROY..
仲有冇文
仲有冇文

有呀
呢排佢同阿晴一齊嘅傳聞吹得好勁。佢應該特登黎挑釁我地,特別係阿言,藉此施下馬威。

「你講咩呀!挑機呃。」阿豪最受唔起挑釁,即場爆seed。典型MK仔對白。

「你有資格咩?」

「黎爵言,你同我打!」阿ROY指名同阿言打。

「你又有資格咩?」阿言好淡定咁講。

「我話曬都係A grade隊..」

「收皮啦,走啦我地。」佢未講完就俾阿言截停。

「垃圾先會撻朵。」

佢走之前就留低咗呢句。瀟灑!

走之前我先突然記得要搵番小霖,於是就叫佢地走先。

我上到課室,唔見咗小霖,連書包都冇埋,咁應該走咗啦。

到我行到去學校門口先見佢企咗喺到等我。

「你去咗邊呀?」我問佢。

「我見都差唔多夠鐘,咪拎埋書包落黎等你,順便買咗支水俾你,驚你口乾嘛。」

「點知買完你地已經唔見曬,我見到阿月佢地先知你上去搵我咪係到等你囉。」

「咁細心?!咁走啦我地!我好肚餓啦。」
行去巴士站途中,突然諗起頭先嘅事,於是我就問小霖,

「你同阿晴咁熟,你知唔知阿晴同阿Roy單野係真定假?」

「唔知呀,我地都冇講過呢件事。」

「唉,阿晴同阿言本身就好襯,一個太大男人,另一個就不屈係佢權威之下,佢根本就係最治到阿言嘅人,可惜又搞成咁。」

「如果阿言果陣唔係咁衝動,肯聽阿晴解釋,根本就唔會分手。」小霖講。

「阿晴又優柔寡斷,肯一早拒絕個男仔,阿言又點會誤會?仲要應承同個男仔食飯,先有機會俾個男仔大做文章。」

「不過自從上次星矢吧單野,我肯定阿言仲未放低阿晴,只係佢唔講。」

「人地啲野我地邊理得咁多呀,而加阿晴肯放低阿言同第二個發展都係好事呀。」

「邊到好呀,個阿Roy咁花FIT,恃住自己識打波就周圍食女。頭先先俾阿言挫一挫佢銳氣。」

「你叫阿晴小心啲條友添呀!」我補充。

「係啦係啦,知你重視朋友啦。」佢苦笑。

「 呃,串我咁話啦喎。」

我地就係咁樣吵吵鬧鬧咁行到去巴士站,上到車之後,我就收到小涼嘅來電..
行去巴士站途中,突然諗起頭先嘅事,於是我就問小霖,

「你同阿晴咁熟,你知唔知阿晴同阿Roy單野係真定假?」

「唔知呀,我地都冇講過呢件事。」

「唉,阿晴同阿言本身就好襯,一個太大男人,另一個就不屈係佢權威之下,佢根本就係最治到阿言嘅人,可惜又搞成咁。」

「如果阿言果陣唔係咁衝動,肯聽阿晴解釋,根本就唔會分手。」小霖講。

「阿晴又優柔寡斷,肯一早拒絕個男仔,阿言又點會誤會?仲要應承同個男仔食飯,先有機會俾個男仔大做文章。」

「不過自從上次星矢吧單野,我肯定阿言仲未放低阿晴,只係佢唔講。」

「人地啲野我地邊理得咁多呀,而加阿晴肯放低阿言同第二個發展都係好事呀。」

「邊到好呀,個阿Roy咁花FIT,恃住自己識打波就周圍食女。頭先先俾阿言挫一挫佢銳氣。」

「你叫阿晴小心啲條友添呀!」我補充。

「係啦係啦,知你重視朋友啦。」佢苦笑。

「 呃,串我咁話啦喎。」

我地就係咁樣吵吵鬧鬧咁行到去巴士站,上到車之後,我就收到小涼嘅來電..

「喂,小涼?」

「嗚嗚,阿楓,我喺醫院呀!」

COP漏咗 自膠
文丫

一日出五篇好正,但我估今日多人出街,冇乜回應,樓主可以調節下個速度唔洗咁快,慢慢出等多啲人睇到
Btw小涼
文丫

今日夠啦掛
留名

一日出五篇好正,但我估今日多人出街,冇乜回應,樓主可以調節下個速度唔洗咁快,慢慢出等多啲人睇到
Btw小涼

我prefer睇開嘅可以出完街有文睇rather than吸引新讀者
留名

多謝支持啊

Btw小涼

我prefer睇開嘅可以出完街有文睇rather than吸引新讀者

速度堅抵讚
評已正
加油

Btw小涼

速度堅抵讚
評已正
加油

感謝!
<三十一>
收到小涼嘅來電我就即刻去咗搵佢,去到醫院就見到佢自己一個一直喺到喊。

「小涼!」

佢一見到我就沖咗過黎,伏咗喺我膊頭喊。

「細佬佢發高燒..發咗好耐都未退,爹地媽咪又去咗公幹,而家先趕緊番黎。我好驚呀,我唔知點算,果刻我淨係諗起你炸!」

「嚇死我啦,你喺電話講到唔清唔楚,我以為你有咩事。」

我去緊醫院果陣,我一路都好驚,我好驚又係好似上次天蕊嘅來電咁。

不過後來諗諗下係小涼自己打黎先冇咁驚。

「死啦,細佬會唔會有咩事架?」

「冇事嘅,醫生會醫好佢架啦,打支退燒針應該冇野架啦。」

「最衰都係我啦,佢係咁推我去翻學,我應該係屋企照顧佢。」

小涼細佬係個中二生,呢個時期話大唔大,話細唔細,又真係好易忽略嘅。

「你冷靜啲啦,有我喺到我會陪住你架啦。你餓唔餓呀?我買啲野俾你食啦。」

「我冇咩胃口。」

「冇胃口都食啲啦,唔食野點撐落去?」

之後我就去咗canteen買咗兜粥,順便打俾阿媽同佢講唔翻去食。不過我冇講我喺醫院,廢時佢擔心。

「你買咗一兜炸?你唔洗食咩?」

「你話冇胃口,我驚你食唔曬成兜咪兩份囉。」

「攣大口呀,我餵你啦。」佢隊咗一羹埋黎,我呆咗呆,之後就食咗。

「你食完先俾我啦。」

「我驚你都肚餓加麻。」

「傻妹。」佢唔巴渣果陣的確好好嘅。

呢個時候,醫生都出黎了..
呢個時候,醫生都出黎了..
恭喜你,係個女黎架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞