我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。

1001 回覆
141 Like 10 Dislike
推呀
<九>
「嗚,好彩今日係禮拜六,唔洗翻學,瞓多..」

「起身啦,幾點呀,唔洗溫書呀?」

「陣...」唉

尋晚搞到成點幾先有得瞓,想瞓多陣都唔得!
.
.
.
「嘩..搞咩呀,晏咗小小落黎已經咁多人嘅。」

一到禮拜六日自修室就會變到好多人。除咗啲中學生之外,仲會有啲大學生去做SEM project,又會有好多阿伯係到睇報紙,總之遲咗就好難搵位。

幾經辛苦終於搵到個位。但係我認到隔離位個粉紅色書包,係巴渣妹架喎,坐唔坐埋去呢咁。

「噓,怕咩姐,又唔係身有屎。」於是我就坐咗埋去,隔多陣,巴渣妹都翻咗黎。

「哼,冇位坐啦咩。」巴渣妹問。

「你冇眼睇架咩,有我都唔想坐喺到啦。」

「你...哼,我都未見過男人咁小氣架!」巴渣妹講完之後鼓起泡鰓,又真係幾可愛。

欸,費子楓你諗緊咩架,呢件野仲惡過雙刀火雞姐,仲點會可愛呀!溫書啦!溫書!
之後我地就再冇理大家。因為當務之急我真係要做好啲數去,唔係個大考真係死俾你睇。直至...
「搞錯呀,條circle咁易都唔識做。」巴渣妹突然講。

「唔好嘈啦,巴渣妹。咁叻你做啦。」

「好呀,怕你呀!」

再給我兩分鐘,讓我把…

「做完了!」

什麼,廿秒炸喎?咁快做好?

「呢題係入門野炸喎,你咁都唔識?」

「我…咩唔識姐,我只係..」我都諗唔到點駁。

「你只係發緊夢冇認真諗呀麻。」

…..突然覺得肥豪啲毒舌都只係小兒科。

係我暴受一萬點攻擊之後,我嘗試自己再做下。但係實在太恐怖。
我好奇之下望一望巴渣妹做緊咩,原來都係經濟。仲要係我最擅長嘅MACRO。
係我暴受一萬點攻擊之後,我嘗試自己再做下。但係實在太恐怖。

我好奇之下望一望巴渣妹做緊咩,原來都係經濟。仲要係我最擅長嘅MACRO。

「答案係AD跌。」我話。

「係AD跌咩。」

「都話係。」我答。

「係喎…做咩姐,幾時要你教我,我有話唔識咩?」

「唔識就唔識啦,仲要逞強。」

「車,你咪又係一樣。」佢講。

講起上黎又好似係喎。估唔到我地呢樣又有啲似。

我無論兩腳再痛 三聲告終 我會向前衝
偷偷留低個正評先
偷偷留低個正評先

好多謝你呀
<十>
「你地係到做咩呀!放開佢呀!」

有個男仔推開曬其他人擋住咗係個女仔前面。

「關你咩事呀,走開啦。」死肥仔首領對住個男仔大嗌仲打咗個男仔一拳。

點知個男仔好似上咗電咁打番拳落個死肥仔到,驚到個死肥仔跑走咗,佢啲黨羽都落荒而逃。

「你冇事呀麻?你傷咗啦。」小女孩好擔心咁問。

「小事啦,好快就冇事。」

小男孩個媽媽呢個時候就黎到接小男孩走。

「你聽日係咪會再翻黎呢到玩架?」小女孩問。

「會,一定會!我應承你啦。」小男孩答翻個女仔。

「會,一定會!我應承你啦。」

「會,一定會!我應承你啦。」
.
.
「唉呀!」

我瞓瞓下覺個頭唔覺意撞咗落牆,就咁冚醒咗。

「點解又係呢個夢嘅,仲要咁鬼老套,TBB都唔知播過呢啲劇情幾多次啦。」

我一邊捽個頭一邊自言自語。不過話時話個夢又幾真實。

我望一望個鐘,6點鐘。

做過學生嘅各位都知,最屎忽鬼就係呢啲時間,又想瞓多陣先翻學,又驚唔知醒。

「唉屌,落街食個老麥算。」

嘩,而加老麥啲早餐都咁Q貴。一個餐都兩兜幾。

咁我呢啲成日遲到嘅,通常都翻學校先食架啦,邊得閒去買老麥早餐姐。

我是但食咗個通粉餐之後就去咗等40號巴士。咁啱…(根據番故事個時間點,40號果陣係未改道,所以係去到我學校嘅)
Lm
得咁多渣 樓主會唔會儲下文再出呢
「咦,你老豆冇車你咩?」我問小霖。

「佢去咗公幹。」小霖依舊淡淡咁講。

「少有喎,你都咁早。」佢接住講。

「唉,唔好提,今朝發咗個九唔搭八嘅夢,之後就醒咗。」

「個人無厘頭發啲夢都古古怪怪。」小霖微微咁笑住講。
佢笑起上黎真係好charm,直情係傾國傾城果隻。

「笑多啲咪好囉,成日黑口黑面。」我乘機挖苦佢。

「死啦你去!」

講講下,架40號都黎咗。上咗車之後,我地都不約而同咁講咗句:「坐上層嚕。」

我地都相視而笑。細個果陣我地嘅阿媽都會帶我地搭巴士出去補習,每一次都係要坐上層最前果格,但係自從升中學之後就冇了。估唔到佢仲記得。

我坐咗係近窗嘅位。臨開車之前我見到個粉紅色書包行緊去巴士站,再睇真啲原來係巴渣妹。原來佢都係….

遊戲裡是我 永遠受控 忙亂裡偷了步 也終撲空
Lm

感謝!!!
咁啱見到小霖
「咦,你老豆冇車你咩?」我問小霖。

「佢去咗公幹。」小霖依舊淡淡咁講。

「少有喎,你都咁早。」佢接住講。

「唉,唔好提,今朝發咗個九唔搭八嘅夢,之後就醒咗。」

「個人無厘頭發啲夢都古古怪怪。」小霖微微咁笑住講。
佢笑起上黎真係好charm,直情係傾國傾城果隻。

「笑多啲咪好囉,成日黑口黑面。」我乘機挖苦佢。

「死啦你去!」

講講下,架40號都黎咗。上咗車之後,我地都不約而同咁講咗句:「坐上層嚕。」

我地都相視而笑。細個果陣我地嘅阿媽都會帶我地搭巴士出去補習,每一次都係要坐上層最前果格,但係自從升中學之後就冇了。估唔到佢仲記得。

我坐咗係近窗嘅位。臨開車之前我見到個粉紅色書包行緊去巴士站,再睇真啲原來係巴渣妹。原來佢都係….

遊戲裡是我 永遠受控 忙亂裡偷了步 也終撲空
得咁多渣 樓主會唔會儲下文再出呢

因為我而加比較多時間打文,所以盡量想打一篇天一篇 。只係今日有野做先遲咗出,聽日會補多啲,多謝支持
留名
留名,加油
LM
留名
留名

感謝
留名,加油

我會
LM

感謝呀!!
<十一>
當我翻到學校經過拍卡機嘅時候,我眼尾睨一睨梁主任,佢掛住一副不可思議嘅表情。佢都唔相信我咁早就翻到。我第一次咁有自信咁行過拍卡機再上課室。

雖然而家諗番起係好MK,但係學生時代間唔中做啲平時唔會做嘅野,果種自豪感同埋令人O曬嘴嘅感覺真係好鬼正。

「嘩!!係廢紙呀!!!佢竟然咁早翻到黎呀!!」肥豪一行入黎就大嗌。唔知以為佢翻咗侏羅紀見到真恐龍咁。

同行嘅阿言都乘機挖苦我:「喲,真係世界變喎,我地嘅遲到大王竟然都咁早番。」

「拜託,我今日只係早翻咗少少姐,唔洗咁窒我呀?」我真係冇佢地咁好氣。

「係啦阿言,你有睇過天涯俠醫呀?我尋日翻睇番,幾好睇。」小霖問。

「梗係有啦,我以前睇果陣就封咗張家輝做偶像。」

「天涯俠醫,成8年前架啦喎,2位電視精呢排玩懷舊呀?」我插嘴。

阿言同小霖係出曬名嘅無記忠實fans,佢地好鐘意睇埋大台啲劇集,開頭我都估唔到學霸嘅興趣咁反璞歸真。

「關你鬼事!」小霖講。

唔知你地有冇同感,有時翻學其中一個樂趣就係臨上堂之前果幾個字。幾條友講下東,講下西,你講下尋晚套劇,我講下邊個邊個首新歌。其實真係好開心好輕鬆。
「Good Morning Class!」係呀,又係阿王..係表姐夫先啱。

佢行入黎果陣春風滿面,睇黎仲沉醉係果晚嘅成功。能夠隔咁耐都仲咁開心,睇黎佢真係好鐘意我表姐。

「阿SIR你咁開心嘅,有咗身紀呀?」姚智星問。

姚智星係我地班其中一個活躍人物,我地都叫佢做阿星。佢同阿言係隔離鄰舍,所以同我地都熟絡。平時講野超級無厘頭。

當晚我地幾個有份在場嘅當然知咩事。我地你眼望我眼咁係到奸笑。但係其他同學都未知,我地有共識都係等阿王自己宣布。

「痴線,你個傻星又係到亂講野。哈哈哈」阿王笑住講。

大佬,你啲戲假到呢....

「好啦,大家靜啲,班會主席有野同大家講。」佢繼續講。

呢個時候阿言就行咗出去。每一步都充斥住領導者嘅風範。冇錯啦,阿言就係班會主席。你地依家明點解我只係個副架啦。

「咳,就係咁嘅,學校打算係2個禮拜後舉辦班際歌唱比賽,但係因為F.6要準備DSE,所以我地只會同其餘3班比賽架姐。我心中已經有一定嘅參賽人選,但係我都想睇下有邊個係想參加,而加就傳張人名紙落去,有興趣嘅就係自己個名隔離剔一剔。」

歌唱比賽,咁鬼麻煩架,真係咪搞我。打死都唔要參加。

「世事多變,豈可豈可盡如人意!」

...............肥媽?!?!咁得閒呀?

「好啦,大概都睇咗大家嘅意願。而家宣佈人選。」阿言放學之前講。
成班友都屏息以待,難得一見咁靜。
「汪曉霖、蕭皓月、曾泳詩。」

正路呀,唱家班。

「龍應豪、姚智星、張子妮、林佳宜。」

班上面嘅鐵膽,應該係自願。

「廖霆堅、文仕揚、費子楓、我。係咁多,以上同學放學留一留低,我地開始傾下。」

「世事多變,豈可豈可盡如人意!唉,嘥氣,嘥氣!」

......肥媽你好嘢!

阿言一翻埋位,我就用盡我畢生元氣,全力灌輸落我隻手第三隻手指,再對住阿言舉出崆峒派鎮山絕學→一陽指。
.
.
.
你唔好問我一陽指係咪崆峒架啦,我知春咁多咩。你想知問翻肥豪啦。

「首先,歡迎大家參與呢次嘅比賽,我知當中有人想參加,有人唔想。但係呢次比賽係為班而戰,我地應該全力以赴,為班爭光!」

阿言簡單幾句就提高曬大家啲士氣。佢講到尾果陣仲好狼死咁啤住我,為咗小楓著想..算,我屈服。

「首先,我想今次嘅比賽歌都係用MEDLEY形式,所以定咗歌曲同埋唔同樂器嘅handler之後就要盡力去搵譜...」佢繼續一輪嘴咁講一大堆野。

佢地好踴躍咁講咗好多建議出黎,仲好似講得好high咁。

「好啦,時間都唔早。好多謝大家咁踴躍俾意見。今晚阿楓就會集合大家意見佢揀歌,我地俾啲掌聲阿楓。」

「WWUU,阿楓好野!」大家難得好齊心咁講。

WTF?!
一陣再出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞