我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。

1001 回覆
141 Like 10 Dislike
平時有親咩事,我都會同小霖講,問佢意見,但係今次我冇咁做,畢竟佢都係牽涉在內,令到我都唔知應該點開口。

但無論點都好,日子都總係要過,個大考都係一日一日咁逼近,我唔可以俾呢啲嘢擾亂。

其他科我都唔太擔心,都係得數學我先唔太掂。

「阿楓,可唔可以教我呢題?點解個Sales要加三十萬?」小涼喺到問緊我會計。

「睇下...你漏咗個Sales or return Basis啊。」

「咦,係喎,哈哈。」

唯有同佢一齊,我先可以唔諗其他嘢,盡情去溫書。喺佢面前,已經冇任何嘢需要我牽掛。

「你同你啲兄弟仲未和好啊?」佢溫溫下問我。

「未呀。而加每日番學都好似鬼打鬼咁,都唔知邊個真,邊個假。」

「阿言又有番阿晴,成日都糖痴豆咁。搞到我成日都係一個人。」

「小霖呢咁?」

「佢啊..表面上其實冇咩嘢嘅,但係一諗到佢都有嘢瞞住我,就好想逃避。」

「我真係人如其名啊可,廢紙廢紙,咩都做唔到。」我不禁悲從中來,喺到自嘲。

「放心啦,所有嘢都會水落石出,你等下啦。」佢拍一拍我個頭講。

由細到大我都好憎人拍我個頭,但係呢一刻,我覺得好warm,可能係因為我感受到佢對我果份支持。

「唉,唔諗啦唔諗啦。溫好啲數先算啦!如果有份雞精notes溫下就好。」

「放心啦,我會幫你操好啲數嘅,嘻嘻。」

「傻妹!」我篤一篤佢額頭。

「傻佬!」

未容許 我贏出一次
小涼
小涼

小涼黨又多一員
小涼

小涼

小涼
小涼

小涼

多謝支持
從一開始小霖就冇訂企 唉 唔睇啦
小涼
小涼超級好啊
邊個再撐小涼我就射佢
還我小霖正室
打孖上有得諗喎
<四十一>
第二朝翻學,去到巴士站。

「喂,早晨!」我見到小霖喺到等緊車。

「呵,早晨,愈來愈早喎你。」

「嘩,搞咩呀你?成晚冇瞓啊?」

「下..唔係啊,瞓得唔好之麻。」

「係喎,你啲數溫成點啊?」

「嗯…還好啦,都叫有啲進步。」

「咁就好啦。」

之後我地就陷入好長嘅沉默,唔知點解會產生呢種生疏感,但係一時之間真係唔係太諗到話題。

直至翻到學校,阿月佢地自成一角喺到吹水,我冇專登埋去參與。

我同佢就一直維持住佢唔犯我,我唔犯佢嘅關係。

就係咁,我一個人無無聊聊咁做下呢樣,做下果樣。其實唔係好知自己想點,但就係想搵啲嘢做等啲時間可以快啲過。

「喂,阿言!」佢一入課室我就嗌佢。

「有冇刮到啲咩料?」佢行到過黎我就細細聲問佢。

「暫時未有,佢地都好似冇咩動靜咁。」

其實我唔係想抽絲剝繭咁去搵真相,我係想佢地可以露出少少破綻而可以俾我問個明白。

畢竟如非必要,我都唔想傷害我地兄弟感情。

放學果陣,我去完廁所翻課室拎完書包就去咗搭巴士。

呢條路好似行得特別長同特別耐咁。平時總係一班人同我行,又或者有小霖,今日就得我一個人。

上到車之後諗住喺書包拎支水出黎飲,打開書包之後俾我見到本野...
呢篇讀白比較多,可能會有啲悶

btw小涼同小霖都各有支持者,希望唔好因為廢紙嘅選擇而棄故

雙飛支持者仲多

雙飛支持者仲多

小涼

雙飛支持者仲多

小涼

一三五小涼
二四六小霖
星期日休息
雙飛

雙飛支持者仲多

小涼

一三五小涼
二四六小霖
星期日休息

星期日雙飛
我條唔會雙飛
LM等睇男主最後兩個都唔要
LM等睇男主最後兩個都唔要

都有可能架
係一本notebook喎...

我掀開第一頁,

《費子楓的數學雞精筆記》

係小霖啲字...

「就黎大考啦。今次係我地中學最後一次嘅期終試。
相信你都想考得好好睇睇,做場好戲俾伯母睇。
我應承過佢會幫你溫好啲數,所以就整咗呢本筆記俾你。
鐘意數嘅話其實會覺得數學好好玩,你一定要好好學呀,唔好浪費我一番心機。
意象係做數做重要嘅野,特別係trigo,少啲想象力都唔係好做得到,要花多啲時間。
你得嘅一定,希望呢份野真係幫到你啦!」

我一路喺到揭,裏面啲嘢真係好詳盡,每一個topic都分好曬,有好多唔同嘅題型,簡單啲講都可以係一份百科全書。

佢一定整咗好多晚....唔怪得佢個樣殘曬。

果一刹那我真係好感動,竟然有人為我咁樣付出。
我即刻打俾佢,同佢講多謝。

「喂,小霖?」

「喂,阿楓?」

「你喺邊呀?」好老套嘅開場白。

「啱啱當完值,行緊去巴士站。」

「哦....好多謝你本筆記!」

「你要好俾心機溫啊,今次數學再肥我實唔放過你。」

「放心啦,我應承你,我實做得到高分!」

「加油啦!」
小霖太被動啦 主動d表明自己心意啦 就黎輸比臭雞涼架啦

小涼正一姣婆婆仆街第三者

小涼正一姣婆婆仆街第三者

人地小涼同主角係好細個個陣已經一齊玩嫁喇
咁樣話人嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞