我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。

1001 回覆
141 Like 10 Dislike
輕輕一推

俾你搶咗個500
https://www.youtube.com/watch?v=ZBGFSljoAgw

介紹番You Can't Stop Me ,係首好正嘅快歌。

You Can't Stop Me

作詞:劉卓輝/張崇德
作曲:馮德倫
編曲:馮德倫/Davy
合唱:謝霆鋒/馮德倫/李燦森

You Can't Stop Me You Can't Stop Me
You Can't Stop Me You Can't Stop Me

凌晨如延長罪惡的解禁 秩序快消失我慨憤
誰人能明瞭像與死拉近 夜幕裡只得我發憤

*無人在路上只得我與你 前行是絕地只靠勇氣
 難逃避現實我接受命運 仍然願盡力不會洩氣

#憑我傲氣 維持人世道理 來獲取勝利

Repeat #

世界如叢林路變得黑暗 但是我找到你腳印
無人來同情為你可解困 但是我早已不灰心

Repeat *,#

憑我傲氣 維持人世道理 來獲取勝利
憑我傲氣 抬頭重建步履 來獲取勝利

唱咗一陣,阿星就行去個Mic Stand果到講:「Ladies and Gentleman,不如我地黎玩個遊戲。」

「好!」我地好識做咁附和,費時dead air。

「我呢到有8張牌,我地一人一張,其中有2張係相同,揭牌之後,號碼相同嘅就要合唱。唔洗唱嘅就點歌比要唱嘅人,冇得唔唱!唱完之後會重新派過。玩完之後唱得最難聽果組要罰!」

今次又好似做得唔錯喎,至少效果出黎唔突兀。

第一輪開始之後,阿星都唔造馬造得太明顯,結果係阿言同阿月抽到相同牌。

兩大男神合唱,所以我地就揀咗首玩味重嘅「今期流行」俾佢地。

雖然個MV冇大台果個咁膠,但係都唔少伏味,估唔到佢地又拋得低身段,連舞都跟住跳埋。

到第二輪,又係抽中阿言,不過今次就換中阿晴,果然係..天作之合,我地揀咗「拖字闕」俾佢地唱,首歌好考驗默契。

難唱就無謂寄望拖得更高音
分手遇見覆雲都過分性感
愛是華麗旅行 這麼遠 那麼近
同步卻陌生

可能佢地都經過過呢個階段,所以唱起上黎特別有感情,我地似係欣賞緊表演咁,兩個都唱得好專業。唱完之後我地都拍曬手掌。

第三輪,阿星終於洗橫手,阿星同小霖抽中咗相同嘅牌。
Any body still alive
有我就再出下 冇就儲下貨仔先
Any body still alive
有我就再出下 冇就儲下貨仔先

樓主快啲出文
好嘅好嘅!而加出
睇埋先瞓
「簡邊首呢…」阿星喺到思索咁。

「唔好緊張,唔好緊張..」 見到阿豪好似好緊張咁揸實支咪,阿月忍唔住講。

「得未呀?」小霖問,相反佢就冷靜好多。

「妖,等我揀啦。」我搶咗阿星個搖控。

「就..呢首啦。」

我幫佢地揀咗「唯獨你是不可取替」,仲要係合唱版本,夠曬sweet,如果阿豪唱得好一定加好多分,因為係小霖最鐘意嘅,而且…

「曾聽說有許多戀愛 沒有結果卻剩傷心者感慨」

一路唱果陣,小霖都好似心不在焉咁,平時佢一定會好投入咁唱呢首歌,今日就..

「令我都刻意避開 是我不敢相信真愛」

唔知係咪我錯覺,點解我覺得佢唱果陣都有意無意咁望住我..

「如果今天將失去 眼前的一切 剩低清風兩袖也不計」

中段到阿豪插入黎,佢地把聲其實好夾,但係就硬係爭咁啲默契,成日都有人唱快咗,或者慢咗。

「其實我知道 是可一不可再 下半生准我留住你 一直相愛」

唱到尾果陣,仲好似隱約聽到小霖有少少哽咽嘅聲音。

本身首歌就係好淡淡咁完結,所以當首歌完咗之後,全場靜咗落黎,變得鴉雀無聲。

「唔..唔好意思,我去一去洗手間。」小霖唱完就出咗去。
「快啲去睇下咩事。」阿言叫阿晴去睇下。

「我..係咪衰咗啦?」阿豪問。

「未必嘅未必嘅,佢一陣番黎就冇嘢。」阿星安慰佢。

「唉,頭先都好地地架。」

「唔關阿星事嘅,繼續唱歌啦。」阿言望住我,煞有介事咁講。

佢地翻黎之後,表面上佢已經冇咩嘢,但係事實上氣氛已經有啲變,我地都係靠唱啲快歌隔硬炒熱啲氣氛。

我地行去食飯果陣,個天果然真係落起雨。

「我遮你啦。」阿豪同小霖講。

「唔洗啦,我有遮。」

「吓..咁..」阿豪望住我地,好似好不知所措。

「呃..你地有多把咁借黎啦,我同阿星冇。」阿月出黎打圓場。

「你冇帶遮呀?」我問小涼。

「冇呀,邊估到今日會落雨。」

「咁我走先lu,你慢慢等啦。」講完我就擔住把遮跑咗出去。

「喂,死人頭!你試下唔遮我!」佢跟住衝埋出黎。

「玩下你姐,邊敢唔遮你呀?」

「哼,衰人。你係咪有嘢未同我講。」

「講咩?」

「今日出黎嘅目的囉。」林小涼小姐,我建議你可以去應徵做柯南或者金田一嘅助手。

「係..我地係想幫阿豪追小霖嘅...」

「但係你地似愈搞愈差喎..」

「邊估到個死人星咁靠唔住姐!而家都係見步行步啦。」

「乜你份人咁鐘意見步行步架..」

「係咁架啦,都做唔到啲乜啦。」

「以後唔可以呀!做人要有啲計劃同方向,如果唔係好冇安全感。」

「係係係,收到巴大人。」

講講下都已經到餐廳,好彩餐飯都算食得融洽,阿豪撩小霖講嘢,小霖都肯應下機。

.
.
「我憎死你呀!」估唔到呢句會係作為我地今日約會嘅終結。

原來,最危險嘅事,往往喺你以為最安全嘅時候發生。
冇喇?
冇喇?

今日都出咗6篇啦 留少少位俾你吊住癮瞓
啱嘅 聽日見啦
啱嘅 聽日見啦

多謝支持
比你儲下貨仔先
小霖對男主講
我憎死你呀 係邊個講
加速

邊個講㗎句野
一陣咪開估
<五十>

食完飯之後,我地就行咗陣街。女人一有街行就發曬癲咁。

「嘩,對鞋好靚呀!」

「嘩,呢到特價呀!」

話就話行街,其實係我地幾個男仔跟喺後面自己吹水。

「慢慢黎啦,佢對你都唔太反感姐。」阿月同阿豪講。

「咁係因為之前一直係朋友姐。」

「你咁消極點得呢?」阿星講。

「咁你地都知佢佢係鐘意阿楓加麻。」

「所以咪叫你慢慢黎。」

講講下,我地經過間figure鋪,間鋪有隻三井壽限量版figure,我一直都勁想要!

「算啦,唔夠錢..」

「你爭幾多呀?」阿言問。

「爭300呀..」

佢地每人都夾咗啲錢出黎,「300呀,快啲買啦,遲咗就冇。」

頂,我好乸感動,識咗班咁好嘅朋友。

買完之後,我個袋冇位放,所以放咗喺小涼到。
.
.
「我地搭巴士呀。行果邊。」阿言同阿晴講。

「咁其餘都係搭地鐵架啦?」阿月問。

「err..我想搭巴士啊,阿楓小涼一齊?」

「好呀!」小涼已經立刻反應。

上到巴士之後,兩個女仔坐,我坐喺佢地後面。

佢地自己喺到傾閒計,難得咁寧靜嘅時候,我不經不覺就瞓著咗。

當到咗站後,我同小霖就送咗小涼番屋企先。

「今日我真係玩得好開心,多謝你地啊!」

「早啲瞓啦,你都攰。」

「好啦,拜拜!」

「我..送埋你番去啦。」小涼走咗之後,我同小霖講。

「等陣。」
.
.
.
咁你地就等多陣
繼續出啦仲等
「做..做咩呀?」

「玩夠啦可?」

「玩?」我心都虛埋。

「你地真係當我kai架?你地做緊啲咩唔通我睇唔出?」

「由一朝早接到你個電話,我就開始俾你地玩緊。」又係呢種哽咽聲。

「唔係架..我地唔係玩你。我地只係想幫阿豪..佢鐘意咗你好耐先..」

「咁我呢?我夠鐘意咗你好耐啦!」佢啲眼淚開始流出黎,我個心都變得好亂。

「你明知我鐘意嘅係你,你就一直扮唔知,仲幫阿豪追我,你當我係咩呀?」

「我知你唔鐘意我架,我仲一直扮冇事,你知唔知呢種感覺好辛苦架!」

「你明知我希望首『唯獨你是不可取替』係我鐘意嘅人唱比我聽,你仲特登點俾我同阿豪唱!」

係...我的確特登咁做..
.
.

「咦,係唯獨你是不可取替喎。」有一次小霖去我屋企食飯果陣,我阿媽播呢首歌。

「你好鐘意呢首?」我問佢。

「超鐘意呀!啲歌詞好sweet,仲要係sammi同安仔合唱,冧爆呀!」

「你睇你,講到口水都流埋。」

「如果我鐘意嘅人可以唱比我聽我實開心死。」

.
.

「你知唔知你好自私呀?費子楓?你唔鐘意我姐,都唔洗推我比第二個呀?」佢已經喊到眼都腫埋。

而我卻無言以對…

「點解你唔可以順從佢地安排去鐘意我呀!」

「你知道咗..?」

「我咩都知呀!阿晴同我講曬啲嘢啦!」

「對唔住..我唔知小涼出現會對你地..」

「根本就唔關佢事,冇佢出現你就會鐘意我咩..」佢苦笑。

「你覺得佢地格硬撮合我地兩個,逼你離開小涼係好自私嘅行為,冇理你嘅感受。」

「咁你幫手撮合我地又係咩呀?你只係想你個心好過啲炸,咁你就可以同小涼一齊啦,最有私心根本係你!」

「對唔住!對唔住!」當面具被拆下,只有不斷的道歉。

我對佢傷害實在太大,我一直以為扮無知係最好嘅方法,原來係錯曬。

「我..真係..好Q辛苦架..嗚嗚嗚。」

我唔知可以做啲咩,我將佢拉埋黎,佢伏喺我膊頭到不斷喊。

冇幾耐之後....

「我諗我地..都係做番普通朋友算。」之後佢轉身就走,留低我一個呆立當場。

「阿楓….」
唉 小霖
放學就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞