我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。

1001 回覆
141 Like 10 Dislike
支持
幾好睇
支持
幾好睇

多謝你支持
今晚再出1 - 2篇😂
「傻架咩你,咁你咪冇得飲?」

「你估我喺荒島讀書咩!都話有小食部。」

「係喎哈哈。咁真係唔該曬啦,估唔到你個巴渣妹都幾細心。」

「唔好再叫我巴渣妹呀 ,衰人!」

「咁之前見你真係巴巴渣渣咁。」

「你再講今晚就知死 !」

「點解你仲可以咁有精力,明明尋晚溫Quiz溫到咁夜。」

「我青春呀麻,好似你咁咩成日無厘精神又唔知醒。」

是咁的,話說尋晚我沖完涼之後,見到佢又有野問我。

佢仲喺到溫緊今日個Econ Quiz,但係direct send嘅相size有限,佢影唔曬條題目俾我睇。

於是我就叫佢whatsapp俾我,所以我就成功咁抄咗佢牌,嘻嘻。

就係咁,我地喺whatsapp 講下啲無謂野又搭咗一程,呢一程巴士好似比往時嘅短。
<廿七>
「呼,好彩趕得切姐。」一入到課室就打起鐘。

「早晨啊咁多位!」

「點呀楓哥,乜咁風騷啊?」阿星問。

「肯定係搞點咗個自修室妹啦。」阿豪講。

「痴線啦,friend黎炸。你都唔知我尋日幾...」我突然望到小霖,都係唔講咁多,費時俾佢鬧。

「幾咩呀?」

「幾...勁呀。竟然搞掂咗啲3D喎!」

「車!」佢地一見冇花生食就散曬。 你地睇下人類係幾咁現實。

我對住小霖好尷尬咁傻笑,佢回我一個無奈嘅微笑。

「係咩,咁勁呀?搞點咗3D添呀?咁冇野難到你啦喎」阿王入到黎課室就講。

我突然有啲極之極之不祥嘅預感...

「既然係咁,為咗應付大考,下星期一測驗,內容係今年教過嘅範圍!比足一個禮拜時間你地溫,比心機啦。」

Fuck...!

「阿郭sir啊,你可唔可以轉一轉身對住黑板?」阿星問。

「噢,好呀。」點解呢個人一啲戒心都冇= =佢地擺明要...

「嗱🖕🏽」

係咪衰呢阿王你,引起公憤啦

咦咪住,點解佢地全部都係「嗱」我架?!

「費子楓你真係當我傻架,啦各位同學我頭先咩都睇唔到,你地見證架。」 阿王你好野!
小息果陣,阿豪突然好心急咁衝入黎講。

「大件事,大件事!阿然好似同個男仔一齊咗,仲要係C班果個阿Roy!」

我地不期然將個目光轉移到去阿言到。

「關我咩事,佢有啲新生活都好正常。」阿言好冷淡咁講。

「但係你明明仲...」小霖講。

「過去的就讓它過去 曾經畢竟只是曾經。」

妖,扮咩忘了愛姐。

「總之佢嘅野唔再關我事,我地都唔好理人咁多。」之後佢就借啲意走開咗。

「唉,真係可惜。」我感歎。

「你同天蕊可惜啲~」佢地異口同聲咁講。

「你班契弟呀!」

放學我地去咗星矢吧,點知爭啲攤上大事..
小息果陣,阿豪突然好心急咁衝入黎講。

「大件事,大件事!阿晴好似同個男仔一齊咗,仲要係C班果個阿Roy!」

我地不期然將個目光轉移到去阿言到。

「關我咩事,佢有啲新生活都好正常。」阿言好冷淡咁講。

「但係你明明仲...」小霖講。

「過去的就讓它過去 曾經畢竟只是曾經。」

妖,扮咩忘了愛姐。

「總之佢嘅野唔再關我事,我地都唔好理人咁多。」之後佢就借啲意走開咗。

「唉,真係可惜。」我感歎。

「你同天蕊可惜啲~」佢地異口同聲咁講。

「你班契弟呀!」

放學我地去咗星矢吧,點知爭啲攤上大事..
<廿八>
「娜姐,照舊四杯凍檸茶,1杯少甜少冰,1杯正常,2杯多甜多冰。」阿豪一去到就好熟手咁落單。

「好,即到!」

「唉,翻屋企就要溫數,最衰都係你啦廢子楓。」佢落完單就喺到呻。

「你估我好你好多,你又唔係唔知我啲數..」

「努力啦同志們!」阿月阿言2位學霸喺旁邊講風涼話。

「阿楓!」

「嗯!」

「崆峒絕學,一陽指!」

「4杯檸..茶。係..你地呀?」係阿晴..

「係呀,你黎幫你家姐手呀?」阿月問。

「嗯,呢排唔洗補習,所以落黎幫手。」

「睇下先,少甜少冰係阿月嘅,多甜多冰就阿豪阿楓兩個屎忽仔啦,杯正常..就係阿言你嘅。」

「勁呀,仲記得喎。」阿豪講。

「我去做野先啦,仲有好多人幫襯。」

由頭到尾,阿言眼尾都冇睨過阿晴一眼。都唔知佢避忌啲咩。

「嘩,靚女,放咗學都仲要打工呀?過黎同我坐陣我就俾錢你啦。」

「死開啦垃圾!」阿晴好惡咁講。

「Wow,好惡呀,我好驚呀!」之後佢就將個玻璃杯dum落地下。

「喂!」
「嘩,靚女,放咗學都仲要打工呀?過黎同我坐陣我就俾錢你啦。」幾個流氓係到挑釁呀晴。

「死開啦垃圾!」阿晴好惡咁講。

「Wow,好惡呀,我好驚呀!」佢地大佬就將個玻璃杯dum落地下。

「喂!」我同阿豪阿月忍唔住就喝停佢地,而阿言仍然坐咗喺到飲檸茶。喂大佬飲少陣啦

「再搗亂我就報警!」我講。

「你大我呀?!你報呀,兄弟,做野。」佢地開始亂dum野,嚇走曬啲客。頂,唔記得佢地真係嚇大添。呢下愈幫愈忙。

我地為咗唔好俾佢地整爛曬呢到啲野,都出手阻止。期間難免有啲肢體碰撞,受到少少傷。

然而,個大佬一路行近阿晴,阿晴好驚咁一路後退。

「哎呀!」個大佬突然嗌咗聲,原來阿言衝咗過去拗條HIHI個手臼。

「你試下再搞佢!我即刻拗甩你手臼。」

「唔..唔好 !」妖,原來係無料扮大袋,咁我頭先驚乜春。

其餘果啲二打六見到個大佬比人夾住都唔敢再亂郁。

「唔好再搞事,走!」

班友即刻賴曬屎咁走夾唔頭。

「你冇事呀?」阿言問阿晴。

「關你咩事姐?我幾時要你救呀?係你話以後各不相干架,你救我做咩呀?」阿晴突然淚如雨下。

「我..」阿言竟然都有應唔到機嘅時候。

「算啦,你地走啦。」

「你地走先啦,呢到我地執得啦。」娜姐都講。

阿月放低咗茶錢,我地就走咗。之後我地就散咗Band,各自各番歸。

「咦,阿楓你黎啦?」係呀,我又返到自修室,一個令我放低所有煩惱嘅地方。

「你塊面做咩呀?」

PS唔好意思呀,有啲位交代得唔太清楚,所以補番
其實我睇左兩日,但而家先留言

覺得點啊?會唔會好差?
今日出到呢到
唔知你地夠唔夠睇
但係已經盡出
今日出到呢到
唔知你地夠唔夠睇
但係已經盡出

覺得點啊?會唔會好差?

岀文速度快
呢個值得一讚

內容方面希望可以岀人意料少少 曲折d
可能後面有 未到喇
睇到3 4頁其實已經估到好多大概故事發展
多d岀人意料既位可以令個故無咁悶

詳略問題可以留意下
我覺得有d位幾累贅
睇落同主線無乜關係
但係都用左幾長既篇幅去講

覺得點啊?會唔會好差?

岀文速度快
呢個值得一讚

可能後面有 未到喇

詳略問題可以留意下
我覺得有d位幾累贅
睇落同主線無乜關係

仲有係搞
唔係搞點
呀言 同呀晴發生過咩事 之前係咪冇講過
新讀者留名

覺得點啊?會唔會好差?

岀文速度快
呢個值得一讚

可能後面有 未到喇

詳略問題可以留意下
我覺得有d位幾累贅
睇落同主線無乜關係

好多謝你意見 我會盡量改善
我啱啱考完dse啊 所以多d時間打
呀言 同呀晴發生過咩事 之前係咪冇講過

係啊 之後會陸續講翻
Live左
文筆唔錯
內容都好豐富

有預感主角會揀小涼
主題個個遇番佢(天蕊vs小涼)有啲意思

Btw文
速度真係好抵讚
文筆係幾有趣睇得好開心
但要注意下錯別字同要proofread 下
最後就係你要跟番自己嘅諗法去作個故同鋪排個內容,唔好因爲人地嘅意見改左好多本身想寫嘅野落去

加油
小霖先係正室呀
Live左
文筆唔錯
內容都好豐富

有預感主角會揀小涼
主題個個遇番佢(天蕊vs小涼)有啲意思

Btw文

多謝支持呀,現階段男主都未對任何一個有愛意,不過遲啲就 再追睇下啦
速度真係好抵讚
文筆係幾有趣睇得好開心
但要注意下錯別字同要proofread 下
最後就係你要跟番自己嘅諗法去作個故同鋪排個內容,唔好因爲人地嘅意見改左好多本身想寫嘅野落去

加油

唉係呀,真係好多錯別字,可能貪快嘅後果 會再注意下。
內容方面好多都大概有個IDEA 但係個詳略就可能會再調節下,等個故仔可以去得順暢啲
BTW好多謝你意見呀
小霖先係正室呀

我係咪將小霖塑造得太完美 有冇人可以答下我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞