我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。

1001 回覆
141 Like 10 Dislike
我諗呢個故 我會重睇好多次
尋日夜瞓得制而家先起身

起身呵尿啦

痾完打文
我諗呢個故 我會重睇好多次

咁誇張 感謝感謝
我四周圍望,我望到嘅唔只係間屋同我間屋大細嘅差別,更明顯嘅係我同佢身份之間嘅距離..

雖然我地係住同一個屋苑,但係佢屋企係雙連單位,用嘅家俱都價值不菲,佢屋企其實好有錢..

「哈..阿楓..啊嘛?飲杯茶啦。」

「唔該伯母..」眼前嘅就係小涼阿媽,雖然佢睇落都幾好相與,但係我始終都會有啲緊張。

「上次唔該曬你啊,喺醫院陪咗小涼咁耐。」

「我應該咁做嘅。」我個腦好空,完全唔知講咩好。

「你地..識咗幾耐啊?」

「半年多啲架啦..」

「阿楓,如果你對我個女係真心嘅話,我係唔反對你地一齊嘅,但係佢爸爸就..一陣可能會講說話難聽啲,希望你可以有心理準備。」

「咔」一聲,將我嚇到就黎魂飛魄散,個門開咗,等我仲驚住係佢老豆,好彩係佢細佬番黎。

「媽咪,我番黎..啦。」佢翻到黎見到我就好愕然。

「康仔你番黎啦!」

「呢個係…」

「你家姐男朋友啊,叫哥哥啦。」

「哦..哥哥你好,我叫林志康。」幾有禮貌咁喎。

「你好,叫我阿楓得架啦。」

「咁我嗌你楓哥哥架啦。」

「哈哈..都係一句姐。」

「快啲去沖涼啦,林志康,打完波成身汗!」小涼催佢,好似個母親咁。

佢地嘅好客令到我頓時都放鬆一啲..如果佢老豆唔會番黎嘅話。

「好啦,食飯啦。」小涼阿媽叫。

「唔洗等埋世伯啊..」我問。

「唔洗等啦,都唔知等幾耐。」

餐檯上嘅餸都唔係啲家常小菜,都係啲西餐咁。

「你地平時..都係食呢啲架?」我問小涼。

「唔係嘅,都會食中餐架,唔係我點學?」就算係中餐都應該好貴。

又再「咔」一聲,今次應該都冇得避..
仲有冇
仲有冇

yes
「爹哋!」小涼同康仔見到佢就嗌。

「世..世伯。」

「又係你啊?」佢好似好憎我咁,一見到我就黑曬面。

「我叫阿楓特登上黎食餐飯,大家認識下嘅,你快啲去換衫啦。」小涼阿媽幫我打圓場。
.
.
食嘢果陣,佢老豆出奇地冇問我任何嘢,自己有自己食,直至食完飯之後..

小涼同佢阿媽去咗洗碗,康仔做功課,得番我同佢老豆喺廳。

「細佬你叫咩名?」

「我叫阿楓啊..世伯。」

「你唔洗溫書咩?咁得閒黎人屋企食飯?」

「我一陣就會落番會所溫架啦。」

「好阿楓,我都唔轉彎抹角,你都知點解我阻止你同我個女拍拖架啦。」

「知..知..係因為之前..」

「冇錯,所以你唔洗再做啲咩,我唔會俾我個女再傷多次心,特別而加係非常時期!」

「我唔會好似以前果個人咁架!我對小涼係真心,唔會傷害佢架!」

「講我都識講,你點樣保證?」

「如果你地拍拖期間有咩差錯,搞衰咗個DSE,你又點負責?」

「你對將來有咩規劃?你點俾幸福我個女你有冇諗過?」

「我用條命保證我一定唔會咁對佢!」我情急之下就講咗呢句。

「呢句說話就顯出你嘅唔成熟,亂咁開空頭支票,人講每一句說話都要承擔番個後果,賠條命你賠得起咩?你父母咁點?再講,唔通我真係殺咗你?」

「咁我點可以交個女俾你?」

我突然覺得自己真係好失敗,佢講嘅嘢我一樣都冇諗過,以為懶勇咁亂發啲山盟海誓就可以打動到世伯。

「你番去自己好好諗下啦!」

原來我真係咁唔成熟..

「唔好意思..世伯,好多謝你嘅教導...打擾曬..」我向佢微微鞠躬。

「走先啦伯母,走先啦小涼..」我覺得我唔似離開,似係逃避..我又再一次逃避。

番到屋企,我望住個天花板,天花板白雪雪,仿佛見到我同佢嘅將來咁,一片空白。

究竟我將來想點?入到大學想讀咩科?讀唔到又有咩打算?我可以俾到咩幸福小涼?

頭先一個個問題再次諗起,我卻一個都答唔出。

「隨時愛相見 便見面 未怕疏遠了十萬年..」小涼打黎..

我cut咗佢線..我實在唔知仲可以點樣面對佢。

「有咩嘢一齊去面對..你話架嘛。」佢send埋個whatsapp黎,但係我實在冇心情去覆佢。

第二朝我番學果陣,佢企咗喺巴士站等我..
似樣啦,廢紙繼續逃避,之後小霖開解,繼而互生情愫,跟住米而成炊大團圓結局
垃圾槲
完咗呢篇原來已經打咗8萬字,估唔到作文唔叻嘅我可以打咁多字出黎
最感動嘅係呢個禮拜真係多咗好多人睇同評論,你地嘅意見我盡量都全部有覆
亦都盡量出得比較密,希望可以令你地感受我嘅誠意
我都估唔到可以儲到900個留言同100個正皮,係對我呢個新手好大嘅鼓勵。
希望你地會繼續睇我呢個垃圾故,一路睇一路屌啦

呼聲字
完咗呢篇原來已經打咗8萬字,估唔到作文唔叻嘅我可以打咁多字出黎
最感動嘅係呢個禮拜真係多咗好多人睇同評論,你地嘅意見我盡量都全部有覆
亦都盡量出得比較密,希望可以令你地感受我嘅誠意
我都估唔到可以儲到900個留言同100個正皮,係對我呢個新手好大嘅鼓勵。
希望你地會繼續睇我呢個垃圾故,一路睇一路屌啦

呼聲字

所以為咗報答讀者 巴打唔可以爛尾
收工有得睇又唔錯嘅
巴打,仲出唔出,緊張情節唔好吊住條癮

出就當然會出 不過食完飯先啦

出就當然會出 不過食完飯先啦

飯都唔食啦
「小涼...」我行埋去。

「做咩唔聽我電話啊?」點解佢仲可以咁冷靜,佢唔係應該好嬲我架咩?

「對唔住..我琴晚真係成個人好亂..」

「我都明嘅..尋晚我爹哋講啲野係過份咗..」

「唔係!佢講得好啱,我真係俾唔到任何幸福你。」

「尋日我一句嘢都答唔上口,我覺得自己好失敗。」

「你成日話我做人冇方向感,得過且過,我一向都冇理你講嘅嘢,原來呢個會成為我嘅致命傷。」

「不如你俾啲時間我,我好快會俾個答案你。」

我一嘴講咗好多嘢,將自己嘅感受講曬出黎,借啲意去鬧自己。

「好啦..我知你一定會諗通,我講過我永遠會係你嘅避風港。」

果一刻其實我好想好想好想攬住佢,同佢講我愛佢,但係我冇咁做,我只係默默講咗聲多謝。

之後咁啱有車,我就上咗車。我個心好難受,雖然我冇回頭望佢,但係我都感受到佢嘅痛苦,唔會比我好過。

分分鐘佢尋晚都俾佢老豆話過黎。

「喂死人頭!」我好自然咁回頭望,我以為係叫我,原來係阿靜叫阿月。

「做咩唔嗌醒我!搞到我爭啲遲到!」

「我叫咗啦,你唔醒炸!」

「下次你唔叫到我醒為止我就唔放過你!」

望住佢地,突然覺得好幸福,兩個都係有錢人,又係學霸,對前途已經冇任何顧慮。而我同小涼..

不過可能佢地又會有佢地嘅難題。

「喂!喂,費子楓!」我回過神,今次好似真係有人嗌我。

原來係小霖。

「做咩入曬神咁望住佢兩個?」

「冇..冇啊,望住佢地耍花槍幾好笑之麻。」

「你呃到我咩?望住佢地唔洗咁入神。」真係有咩都呃唔到佢。

「嗯..你今晚得唔得閒?」我問佢。

「要溫書囉。」

「咁不如上我到溫,當探下我阿媽。」

「嗯..好啊。」
無啦 小霖埋身
要用個處去得到小涼
無啦 小霖埋身
要用個處去得到啊楓
重甜

輕輕一推
盡情失望啦你地

冇甜架啦
「媽!番黎啦。」

「噢!小霖你都黎啦?好耐冇上黎啦。」佢完全無視我。

「係啊auntie,呢排比較忙。」

「坐啦坐啦,好快食得飯。」

然後我地就喺廳溫咗陣書,過多陣老豆都番黎,之後我地都食飯。

食飯果陣佢地係咁問住小霖啲近況,佢地傾得好開心,但恕我投入唔到入去。

食完飯之後我地就入咗房..傾計,傾計炸!

「點啊,斷估都唔會就咁叫我上黎食餐飯?」

「係..嘅..有啲嘢想請教下你...」

「隨時愛相見 便見面 未怕疏遠了十萬年...」又係小涼打黎,我思索好耐聽唔聽好。

「小涼打黎喎..做咩唔聽?」

「我..唉,就係為咗佢啲嘢而煩。」之後我就cut咗佢線。

「尋日我去咗佢屋企食飯...」

「係啊..估唔到咁快喎。」

「連你都覺得太快啊?」

「時間上係嘅...不過如果你地認定咗對方又冇所謂嘅。」佢答。

「但係問題就在於..佢老豆唔接受我地。」

「我尋日上到去俾佢不斷咁追問,問我憑咩可以照顧到小涼,我一句說話都答唔上。」

「所以你就比佢老豆講嘅嘢影響,令到你都質疑自己同小涼嘅未來?」

「係啊!就係咁。」

「簡單啦,根本就係你自尋煩惱。」

「下?」

「如果你真係鐘意小涼嘅話,你就用行動去證明自己有幾愛佢啊。」

「佢老豆唔係要你本身有能力去照顧小涼,而係要你俾到信心佢去接受你同小涼,令佢相信你係有心去同小涼發展。」

「但係你就咁易退縮,咁你點叫人地父母交個女俾你啊?」

係你自己信心唔夠咋。」

係你自己信心唔夠咋。」

係你自己信心唔夠咋。」

佢見我仲係一頭霧水咁,突然間扯住我隻手跑咗出去..
「媽!番黎啦。」

「噢!小霖你都黎啦?好耐冇上黎啦。」佢完全無視我。

「係啊auntie,呢排比較忙。」

「坐啦坐啦,好快食得飯。」

然後我地就喺廳溫咗陣書,過多陣老豆都番黎,之後我地都食飯。

食飯果陣佢地係咁問住小霖啲近況,佢地傾得好開心,但恕我投入唔到入去。

食完飯之後我地就入咗房..傾計,傾計炸!

「點啊,斷估都唔會就咁叫我上黎食餐飯?」

「係..嘅..有啲嘢想請教下你...」

「隨時愛相見 便見面 未怕疏遠了十萬年...」又係小涼打黎,我思索好耐聽唔聽好。

「小涼打黎喎..做咩唔聽?」

「我..唉,就係為咗佢啲嘢而煩。」之後我就cut咗佢線。

「尋日我去咗佢屋企食飯...」

「係啊..估唔到咁快喎。」

「連你都覺得太快啊?」

「時間上係嘅...不過如果你地認定咗對方又冇所謂嘅。」佢答。

「但係問題就在於..佢老豆唔接受我地。」

「我尋日上到去俾佢不斷咁追問,問我憑咩可以照顧到小涼,我一句說話都答唔上。」

「所以你就比佢老豆講嘅嘢影響,令到你都質疑自己同小涼嘅未來?」

「係啊!就係咁。」

「簡單啦,根本就係你自尋煩惱。」

「下?」

「如果你真係鐘意小涼嘅話,你就用行動去證明自己有幾愛佢啊。」

「佢老豆唔係要你本身有能力去照顧小涼,而係要你俾到信心佢去接受你同小涼,令佢相信你係有心去同小涼發展。」

「但係你就咁易退縮,咁你點叫人地父母交個女俾你啊?」

係你自己信心唔夠咋。」

係你自己信心唔夠咋。」

係你自己信心唔夠咋。」

佢見我仲係一頭霧水咁,突然間扯住我隻手跑咗出去..

live咗
「去邊啊?」

「去搵番佢講清楚啊!唔通你成世都唔搵佢啊?」

「但係我都未諗好點同佢講。」

「仲洗咩諗姐?你想講啲咩就同佢講啦。」

佢拖住我一直跑去自修室,唔係我唔緊張,但係佢好似仲緊張過我咁...

去到自修室,小霖一支箭咁衝咗入去,成個自修室啲人都望住我地..包括小涼。

「小涼,出一出黎啦,個傻佬有嘢同你講。」
.
.
當佢出到黎之後,小霖就講:「有啲咩你地傾點去啦,我走先啦,啲嘢你聽朝先俾番我啦。」

「唔該曬你啊小霖!」真心的。

「點啊死人頭,肯搵我啦咩?又cut我線,又唔應whatsapp!」

「林小涼!」我大嗌

「係..」佢就好似隻小綿羊咁應我。

「我知我俾唔夠信心你,俾唔夠信心大家去維持呢段關係,但係由今日開始,我會以行動表示,我真係好鐘意你,無論第日係點我都唔會離開你,我會盡力考好DSE,升咗間好大學,為我地嘅未來鋪路。」

「我可以咩都唔要,只係要你嘅信任,只係要俾到安全感你!我淨係要你做好我個巴渣妹!」

「阿楓..」只見佢眼泛淚光,大概俾我感動到。

「我想講,無論我地第時係點,或者生活未必可以好富庶,但係只要我地係相愛,我唔介意同你捱架!」佢講。

「我唔會要你捱苦,你放心。我地快啲去搵你阿爸,我會盡力令佢信我,信我可以好好咁對你。」

「唔洗啦,我已經聽到曬。」嘩屌,佢阿爸突然喺我後面彈出黎。

「爹哋..你信阿楓啦,佢一定會好好咁對我..」只見世伯舉一舉起手掌,示意小涼停口。

「細佬你真係可以做到你講嘅嘢?」

「絕對得!」

「好,咁我就相信住你先,我唔希望我有一日見到我個女番屋企果陣係喊住咁番去,唔係我唔會放過你。」

「仲有,考好個DSE,之後我先會正式俾你同我個女一齊,雖然你地都可以繼續見面。」

「知道知道uncle!」

「好啦,睇黎你地繼續溫書架啦?咁我走先。」

「再見uncle!」終於可以好由衷咁叫佢一聲。

「Yes!!」佢走咗之後,我同小涼興奮到攬埋一齊。

「係喎,點解你老豆會失驚無神出現嘅?」

「佢本身話黎接我番去,我見你又冇黎咪話好囉..點知俾佢見到呢一幕。」原來真係有啲嘢冥冥中自有天意。

「仲好講!我未嬲完啊!又唔聽我電話又剩,知唔知我好擔心架!」

「對唔住啊小涼大人!以後唔會架啦!以後唔會架啦!」

「聽住先啦,成日都呃我蝦我,死人頭!」

「嘻,都係你嗌我死人頭最好聽。」

「仲有第二個咁嗌你咩下!!」shit,講錯嘢。

「冇..冇..冇呀,呃溫書啦!」我跑番入自修室。

「講唔清楚你唔好走!」

只係3日,好似發生好多事咁,好彩可以及時修補好我地嘅關係,唔係就真係大檸樂,不過天啊!唔好再俾呢啲大獲嘢我扛啦,我要考試啊!!

臨瞓之前,我send咗個whatsapp。

唔該曬你,汪映霖同學。」
你唔會夠我嫁fc鬥fc鬥 fc鬥

我要買GTR!BTW尋日睇完
垃圾主角 不如要番小霖算啦 小涼咁撚煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞