我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。

1001 回覆
141 Like 10 Dislike
「所以你就寧願犧牲自己,寧願變成犯眾憎。」

「兄弟嘛。」

「對唔住,係我誤會咗你,果日仲打咗你一拳。」錯就要認嘛,咁我唯有認錯。

「傻啦,我練到咁大隻,洗怕你個廢紙?」

「呃你…講開又講,你幾時知道小霖鐘意我?」該面對嘅都要面對。

「記唔記得上次練sing-con果單野?」

「我唱唱下走咗去果日?」

「冇錯,果日你走咗冇幾耐,小霖就跟住沖出去 (可以睇番第十五章),我即刻跟去睇下咩事,佢一路跑,一路係到嗌你個名,但係搵極都搵唔到你,果陣我都估到啲。之後再問一問佢,佢都直認不諱。」

「仲有我呀,你知唔知我幾擔心你呀?你愈冷靜我就愈驚,驚你諗埋一邊呀,你知唔知你好自私呀?」小霖一邊講,眼淚就不斷係到流。我都從未見過佢咁激動。

「之後佢就成日同你講阿楓啲野?」阿言問。

「係,無論佢點同小涼針鋒相對,佢飲醉之後啲嘢,巴士站啲嘢,抑或本筆記都知。」

再聯想翻阿豪頭先謂嘅嘢,點解我咁蠢,咁都睇唔出?仲以為係因為識咗咁耐先會咁做。

「點解唔一早同我講?」

「同你講有咩用?你係鍾意佢嘅唔洗我講,你唔鍾意佢我講黎都冇意思。」

愛情呢樣嘢點解咁煩,點解唔可以好似考試咁迫出黎?

阿月嘅決定都係啱嘅,我而家知咗真係唔知點算,我唔識點去對呢件事。

「不如我地拆掂阿豪單野先啦。」阿言開腔。

「冇錯,佢係我地最好嘅兄弟,一定要同佢解釋清楚。」我補充。

「我地仲係兄弟?」阿月問我。

「梗係啦!再問剃曬你啲腳毛呃啦。」阿月對腳真係好多毛..

翻屋企途中,我拎番小霖本雞精出黎溫,一拎上手,就諗起頭先啲野。原來小涼出現會引發咁多嘢,一定唔可以俾佢知道。

當我再睇睇第一頁果陣,我個心突然有一陣絞痛,小霖你真係傻,我根本唔值得你咁做….

應承過佢會幫你溫好啲數,所以就整咗呢本筆記俾你。
意數嘅話其實會覺得數學好好玩,你一定要好好學呀,唔好浪費我一番心機。
象係做數做重要嘅野,特別係trigo,少啲想象力都唔係好做得到,要花多啲時間。
得嘅一定,希望呢份野真係幫到你啦!」
lm

多謝啊
小霖成日話暗示 仲要真係暗到睇唔到
小霖成日話暗示 仲要真係暗到睇唔到

係好暗
睇翻都有啲打冷震
一陣出 推一下
小霖
但主角明明同小涼開心啲
被動真係慘
小涼粉
<四十二>
接下來呢幾日,我都全力博盡去溫書,有時都溫到不知晝夜。

「你仲溫呀?8點啦喎,食啲嘢先啦。」好多時我都會溫到連食嘢都唔記得,今日都唔例外。

「我唔餓呀,你同小霖食嘢啦去。」

「但係…」

「你肚餓就去食啦,我餓都會去架啦。」
當我仲喺到努力背緊accounting啲priniciple嘅定義果陣,有個魚柳包喺我眼前飄下飄下,我諗係我肚餓得制有幻覺。

「你睇你餓到,真係有個魚柳包喺面前都唔覺。」原來佢幫我買咗個餐。

我坐咗喺出面食嘢,突然覺得而家雖然每日都好過得好匆忙,但係就好充實,好滿足。

「慢慢食啦,濁死你呀。」小涼坐喺我隔離講。

「食你買嘅嘢死,都抵曬啦。」

「呃!亂講嘢。」

「我係咁口沒遮攔架啦,吹咩。」

「再亂講嘢我就打死你!」

「你捨得咩?」我捉住佢隻手問,果陣佢塊面已經紅過紅蘋果。

「我…」

喺佢仲諗緊點答果陣,我又敲番佢個額頭。

「但係我捨得喎。哈哈。」

「衰人又玩我!」

每日咁樣吵吵鬧鬧,令我有啲唔捨得呢啲生活。

但係大考始終都到了…
小霖
但主角明明同小涼開心啲
被動真係慘
小涼粉

人生就係有好多無奈,有時唔係邊個主動被動嘅問題,只係可能冇緣份
btw多謝支持
第一日就係考通識。我成日覺得呢科真係好吊詭,又冇固定model answer,啲分又俾得好主觀,咁取巧嘅嘢點可以用黎考驗學生?

不過今次考果份問啲嘢都係我比較了解嘅課題,如果啲概念字用得啱我諗問題
應該都不大。

過往考完試,我地幾個都會圍埋一齊討論啲答案。但係今次得翻我地三個傾,阿豪好似想疏遠我地咁,考完就撇咗。

「幾時搞搞佢?」阿月問。

「仲問?而家啦!」之後我地3個就追咗出去。

我恨不得想馬上同佢講清楚,雖然佢成日串我,窒我,但係因為有咗佢先令我人生變得咁豐富。佢同我地一齊成長,我唔想之後嘅人生都冇咗佢同我地一齊見證。

「阿豪!」我地嗌停咗佢。

「我地有嘢想同你講。」

「我冇嘢想同你地講。」

我地三個互望咗眼,就一齊抬起阿豪去到後山籃球場。

「喂!放我落黎呀仆街!」

「想點姐你地?」

「我地想點?我地想同你講清楚炸。」我答。

「仲有咩好講,我都俾你地揭開曬底牌!」

「我知你想為小霖做啲嘢,但係為咗佢而搞到我地冇朋友做值得咩?」

「但係每一次見到你咁對佢我都好憎自己,只係可以喺旁邊睇住你地點樣開心,只可以喺阿月口中知道佢點受傷害,而自己咩都做唔到,呢種感受真係唔好過架!」

「咁你就可以一直逃避架咩?懦夫!」阿言嬲啦,阿言嬲啦 !

「你鍾意小霖咪自己爭取囉,你以為自己自把自為撮合佢地好撚偉大呀?」

「你睇下而加搞成點?爭啲阿月同阿楓冇朋友做,搞到阿楓夾咗喺小霖同果條女中間,搞到我地4個面左左,呢個真係你想要嘅結果?」

「阿言冷靜啲。」阿月喺隔離講。

「阿豪,你信我地啦,我地一定會幫你追到小霖,唔好為咗咁小事而令到我地感情有損啦。」佢再勸阿豪。

「真係可以咩…」阿豪終於態度有啲軟化。

「信我,一定得,就算唔得都至少嘗試過,咁樣人生先會無悔。」我一個完美嘅助攻。

「對唔住各位兄弟!我真係好戇居,做埋啲白痴嘢令咁多人受傷害。」

「我地冇怪你,我地都知你只係為小霖付出。」阿言終於嬲完之後講。

「好!完咗大考之後,我地就實行黃金聖鬥士求愛行動!」

「聖鬥士萬歲!」我地手搭手再大嗌!
<四十二>
接下來呢幾日,我都全力博盡去溫書,有時都溫到不知晝夜。

「你仲溫呀?8點啦喎,食啲嘢先啦。」好多時我都會溫到連食嘢都唔記得,今日都唔例外。

「我唔餓呀,你去食嘢啦去。」

「但係…」

「你肚餓就去食啦,我餓都會去架啦。」
當我仲喺到努力背緊accounting啲priniciple嘅定義果陣,有個魚柳包喺我眼前飄下飄下,我諗係我肚餓得制有幻覺。

「你睇你餓到,真係有個魚柳包喺面前都唔覺。」原來佢幫我買咗個餐。

我坐咗喺出面食嘢,突然覺得而家雖然每日都好過得好匆忙,但係就好充實,好滿足。

「慢慢食啦,濁死你呀。」小涼坐喺我隔離講。

「食你買嘅嘢死,都抵曬啦。」

「呃!亂講嘢。」

「我係咁口沒遮攔架啦,吹咩。」

「再亂講嘢我就打死你!」

「你捨得咩?」我捉住佢隻手問,果陣佢塊面已經紅過紅蘋果。

「我…」

喺佢仲諗緊點答果陣,我又敲番佢個額頭。

「但係我捨得喎。哈哈。」

「衰人又玩我!」

每日咁樣吵吵鬧鬧,令我有啲唔捨得呢啲生活。

但係大考始終都到了…

打到有啲跳制
文呢
文呢

打緊
快啲
文呢

打緊

文呢

打緊

你個名 你扑死我啦 我痴線嘅
<四十三>
考完通識之後果2日就係考中文。閱讀卷不嬲都係靠下天才波,佢今次出咗3篇文,所以好似有啲做唔曬,有啲失手。

寫作我一向都係揀記敘文作,唔洗撻咁多例子嘛,文筆上我都覺得自己唔錯,今次發揮應該唔錯。

不過考完中文之後,就係同數學嘅搏鬥了..

好彩之後係星期六,所以有2日半溫數。

自從有小霖呢本筆記之後,我晚晚臨瞓之前都會用黎溫數。呢本嘢好似係針對我嘅弱點做出黎,好多題型都係我最唔熟嘅,真係可以令我短時間內了解自己嘅弱點,從而去改善。

呢一刻,我正正坐喺小霖對面,拎住佢本筆記去溫數。

「你本筆記真係好好用,我覺得自己啲數進步咗好多。」我對住佢講。

「有用咪幾好,唔會辜負我心機。」

「你實整咗好耐啦,值得用咁多時間?」我呢一刻唔係想同佢攤牌,只係試探下。

「你考到高分就值得。」佢好似輕輕一推就推走我個試探。

老實講如果冇必要我都冇打算同佢講清楚,我淨係想用一啲暗示去令佢get到我嘅訊息。我以為咁樣係對佢傷害最低嘅方法。

不過,我的以為,只是我以為..

「阿楓,咁早嘅你..咦小霖你都喺到?」隔咗冇耐,小涼都到咗自修室。

「係呀 !」小霖瞇起個腰果眼對住小涼微笑,呢刻嘅佢真係美若天仙,可惜我唔配得到呢份美。

「你地星期一考數呀?」

「嗯,所以努力衝刺緊。」

「嘩,呢本筆記係小霖你整架?好有心機呀你。」佢見我拎住咗溫就問。自從拎到呢本筆記,我都冇刻意拎去自修室溫,只係黎近考數,先拎落去。

「哦...係呀。我借咗俾阿楓溫,你知佢啲數幾差架啦。」

「哈哈..係呀係呀。」媽的,好尷尬。我唔知點解小霖要講大話,不過既然佢咁講我就配合下。

難得有2個數學高手喺到,我都唔放過呢個機會,將自己唔識嘅嘢一次過問曬佢地。有佢地2個幫手,我肯定我今次啲數可以有個大躍進呀!

然而喺小霖走咗之後...
推一推
「本筆記係佢特登整俾你嘅?」小涼問我。

「你點知嘅..」

「頭先你去廁所我拎咗本嘢黎睇下,見到佢寫俾你嘅嘢。」

「我冇心呃你架,我都估唔到佢會話係佢嘅。」

「你係咪有嘢想講?」佢都真係..挑通眼眉。

「原來小霖..佢鐘意我。」

「你終於都發現?」

「係阿月同我講我先知。」原諒我又講多個大話。

「等等..終於?你一早知?」我反問佢。

「嗯,第一次見佢已經feel到,只係一直都冇講。」原來全世界都知,得我一個仲戇居居。

「咁你..諗住點呀?」

「順其自然啦,我都未知點做,唯有繼續扮唔知。」

「做咩呀,驚我俾佢搶走啊?」

「痴線,無人想同佢爭喎。」

「咁就好啦,原來我冇人要嘅,咁我可以去識下女仔啦咁。」

「你試下!」佢好大力咁擰我耳仔。

我捉實佢隻手,再講:「我邊敢呀!嘻嘻!」

「算你啦..」紅蘋果又再出現啦,嗚呀,好迷人呀頂!

「快啲溫啦,唔係就溫唔切啦!」

「知道巴大人!」

「又叫我巴大人!」

究竟我同佢算唔算情侶呢?!唔算。我仲欠佢一個表白,呢一樣一定要補番先得。
新讀者留名 表示好睇到琴晚唔訓覺都要追故 加油
新讀者留名 表示好睇到琴晚唔訓覺都要追故 加油

唔瞓教都追 好感動
不過要好好休息啊
只想小霖幸福快樂
只想小霖幸福快樂

睇埋落去啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞