我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。

1001 回覆
141 Like 10 Dislike
個故都出咗一段時間,唔知大家有咩意見呢?
歡迎討論下情節架喎,雖然大體發展都唔會再點改,但係都想知自己作成點嘅。
希望大家比下意見,等我作得可以有進步,你地睇又睇得開心
鐘意嘅咪比個正面留言鼓勵下,比我知你有睇。
唔鐘意嘅都可以盡情怒插。
<四十五>

考完份Paper 1,心情史無前例咁輕鬆。今次我終於可以同阿言佢地討論下啲題目。以往我都係喺執邊得個聽。

雖然都係有唔識嘅地方,但係好明顯比過往嘅少好多。

「喲,好有自信喎,唔錯啦呢鋪。」阿星講。

「希望啦,做落都幾順手,應該唔差掛。」

「做埋一陣份MC先講啦。」阿月搭嘴。頂,唔可以俾少少鼓勵架咩?

MC的確係我一個好大嘅障礙,呢份嘢佔又唔係佔得多分,但又係決定分數嘅一個好重要嘅因素,要喺個幾鐘入面答40幾題數,相信過往嘅你地都覺得好撚辛苦。

不過今次唔同嘅係,我有小霖份筆記加持,佢本嘢有好多答MC嘅skills,,雖然短時間內唔可以有好大提升,但係都唔會失分失得太過分。

可惜就係溫果陣冇試過拎卷試做,所以都唔知水平去到邊。

「嘩屌,份MC難到咁嘅?」阿星考完喺到抱怨。

「我空咗成8條呀!」阿豪都唔識咁多?!

「阿晴你覺得點?」阿言問。

「嗯..OK啦,都算做得曬,不過好多唔肯定。」連呢2公婆都年初四咁嘅樣?!

「阿楓你做成點呀?」小霖問我。

「連佢地都咁嘅面口,我仲有咩望呃屌。」

「好多唔識咩?」

「好多都唔肯定呀,最後幾題都冇做。」

「唔緊要啦,已經好好架啦,你唔記得你之前淨係冇做都有廿條咩?」又好似係喎,我記得最差果次啱得11題。

「唔諗啦屌,我地去星矢吧食嘢,一齊?」

「好呀!」
<四十五>

考完份Paper 1,心情史無前例咁輕鬆。今次我終於可以同阿言佢地討論下啲題目。以往我都係喺執邊得個聽。

「做埋一陣份MC先講啦。」阿月搭嘴。頂,唔可以俾少少鼓勵架咩?

MC的確係我一個好大嘅障礙,呢份嘢佔又唔係佔得多分,但又係決定分數嘅一個好重要嘅因素,要喺個幾鐘入面答40幾題數,相信過往嘅你地都覺得好撚辛苦。

不過今次唔同嘅係,我有小霖份筆記加持,佢本嘢有好多答MC嘅skills,,雖然短時間內唔可以有好大提升,但係都唔會失分失得太過分。

「嗯..OK啦,都算做得曬,不過好多唔肯定。」連呢2公婆都年初四咁嘅樣?!

「好多唔識咩?」

「唔緊要啦,已經好好架啦,你唔記得你之前淨係冇做都有廿條咩?」又好似係喎,我記得最差果次啱得11題。

「好呀!」

MC冇做 ??
定係想講唔識做

唔識做+唔夠時間所以空咗
我真人啲數真係好差

感謝你
<四十五>

「好多唔識咩?」

「好呀!」

MC冇做 ??
定係想講唔識做

唔識做+唔夠時間所以空咗
我真人啲數真係好差

唔係點都9答左個答案先嫁咩
做咩放棄人生

我之前對數學個態度真係超級消極 撞唔撞都係咁上下
呢次對話令我地好似翻翻去咩都未發生嘅時候,我其實好想可以繼續係咁。因為佢真係我一個好好好好嘅朋友。

「黎黎黎,食嘢啦!」娜姐端上我地嗌嘅嘢食。

「呢個A餐我嘅。」阿月講。

「B餐呢到!」阿豪講。

「我先係B餐架!」阿星同佢爭。

「咩呀,你嗌C架!」

「你先係嗌C餐!C餐先係你個卡邦尼!」

「屌,係喎。」

見到個個都回復翻之前你鬧下我,我串下你嘅狀態,更令我珍惜同佢地一齊嘅時光,希望唔好再有啲咩嗌霎。

「考完試你地有咩做?」阿星突然問,佢好鐘意做下啲搞手。

「未諗到呀。」阿月講。

「咁啱啦,一於搵一日出黎睇戲唱K食飯直落!」阿星再講。

「贊成!」阿晴好興奮咁講。

「你個傻妹,一聽到有K唱就咁開心。」阿言笑佢。

阿姐我號稱NEWAY十三姐呀!」我突然諗起小涼就笑咗出黎。

「個廢紙係到笑咩?」個個堆咗個頭埋黎。

「肯定又諗緊個自修室女孩啦。」阿星講。雖然佢都知我地嘅嘢,但係佢畢竟係傻嘅,成日都衝口而出。

「痴線,邊有姐!」我急住澄清,我見到阿豪同小霖佢地都好似尷尷尬尬咁。

「叫埋佢出黎玩啦。」阿星再講。

「睇下佢得唔得閒先啦。」

走果陣,阿星靜靜雞行過黎同我講。

「喇,比曬機會你啦,趁今次機會令佢地對小涼改觀啦。」

「嘩屌,原來你係咁諗架,等我以為你喺到玩尻我。」

「你估我真係傻架咩仆街,哈哈。」今次佢又真係幾醒目。

「好啦,就試下可唔可以令佢地接受小涼啦。」
Lm好感動
Lm好感動

好感動
同佢地食完飯之後番咗屋企,好快就落番自修室溫書。

其實我有諗過瞓陣先落去溫,但係唔想曬咁多時間,所以格硬落去溫。

難得冇人喺我隔離,我開住個Music Player聽住歌溫, 平時小涼唔比我咁做。

我聽住首「情歸於盡」溫,溫溫下竟然瞓著咗,或者係因為老黎把聲太soft,催眠咗我。

結果瞓咗都唔少時間先醒。

「你醒啦?」原來小涼都放學落咗黎。

「嘩,原來我瞓咗咁耐。」

醒咗之後覺得後尾枕有啲嘢咁,所以就拎黎睇。

「你又喺到瞓教!」又係張MEMO紙。

咦,係佢?唔見呢張memo紙都唔記得呢個女仔嘅存在。

我即刻四周圍望下睇下見唔見個女仔。

「你望咩呀?」小涼喺到問。

俾佢知我望女仔仲得了嘅。

「係咪望女仔!」嘩操,你再聰明啲啊笨。

「唔..唔係..點敢點敢。」

我再望下張memo,啲字跡..咁似..

「WTF?!?!」心默念姐,心默念姐,冇嗌出黎嘅。

「原來係你寫俾我嘅...!」

「嘻嘻,你終於都知啦咩?」啊!驀然回首 那人卻在燈火闌珊處。

突然覺得自己好有文彩。

「吓..」

「即係果日嗌醒我嘅都係你?」

「做咩呀?好失望呀?!」

「都幾。」原本以為一個咁浪漫嘅橋段,原來個女主角係巴渣妹,OMFG!?

「咩話?!」

「唔...唔係唔係,我好開心!」佢都經已握實咗對拳頭..
https://www.youtube.com/watch?v=4R1NiZp2bVs

情歸於盡,好嘢黎

情歸於盡 - 黎明

你仍然 當我是情人
因為現在先變心太薄倖
何以我 發現你不愛我
我仍然 全沒戒心

分開 假如難為誰
一起 一樣是負累
相戀 仿如懸崖 懸著 離合都太累
要行刑時你若畏罪
必須解脫的 當我要爭取

無能為力接收 就放手 讓我走
必須粉身碎骨 仍然獨自接受
肯犧牲我若可以獲救 就含笑分手
高尚地贏得我傷口
懸崖如若太深 就放手 讓我走
苦戀拖得太久 讓我默默退後
將一起跌下去 一邊應該放手
得不到你 但我能夠 叫你永不擔憂』

分開 假如難為誰
一起 一樣是負累
相戀 仿如懸崖 懸著 離合都太累
要行刑時你若畏罪
必須解脫的 當我要爭取

無能為力接收 就放手 讓我走
必須粉身碎骨 仍然獨自接受
肯犧牲我若可以獲救 就含笑分手
高尚地贏得我傷口
將一起跌下去 一邊應該放手
掙不開我 讓我出手

你不愛我 還你那自由
既然能承受 是你早有預謀
何必不放手
一起去墮進深溝
明明其實有他 就放手 讓我走
即使粉身碎骨 仍能獨自接受
即使手裡什麼也沒有 但還有雙手
掩護著自己那傷口
不想都跌下去 一邊應該放手
掙不開我 讓我出手
你不必擔憂
如有罪疚 都交在我手
其實我講笑姐,我真係好驚喜果個係佢。原本以為觸不可及嘅人,原來已經係自己身邊咁耐,仲同自己經歷過咁多嘢,其實仲更加加深我地嘅緣份,我燒炮仗都黎唔切啦。

「不過點解一直唔見你用呢隻memo紙嘅?」

「隻memo紙係日本限定架,果邊先有得買,尋晚我阿姨先去完日本旅遊番黎,我叫佢幫我買所以咪有囉。」

「唔怪得..如果你唔買我諗成世都唔知係你。」

「咁你而家知啦。」

「咁你明明認得我第二朝仲同我爭的士!」

「呵呵,我特登嘅,見到你激到扎扎跳個樣幾好笑呀。」

「你.....哼」我係咁哧佢條腰,呢個係佢弱點。

「嘩!好痕..哈哈..停手呀!」

「睇你仲敢唔敢玩我!」

「哈哈..咁你平時夠玩得我多。」

「你睇住黎啦巴渣妹!」

「唔好再叫我巴..」

「殊....」我地講得太嘈,搞到對面個阿伯嬲尻。

「哈哈..溫書啦。」我地相視而笑,為咗呢件事而笑,為咗張memo紙而結下嘅緣份而笑。
點解我覺得有少少真人feel ge
點解我覺得有少少真人feel ge

我當係讚
原來上一章打咗成2000字 會唔會好長

唔會
<四十六>
考埋英文,就得翻兩科elective未考。除咗數學,英文係我比較弱嘅一科,所以只要發揮平平穩穩我都滿足。黎近全力煲盡果2科好過。

「考完主科之後你考咩先呀?」小涼問我。

「經濟先,之後會計囉。」

「你考完之後啲記憶唔好咁快洗曬呀!你要教我!我下個禮拜都開始elective。」

「車,又有人話要同我鬥高分。」

「咩呀,鬥會計之麻,Econ邊夠你黎!」

「都夠做啦,贏硬!」

「哼,牙擦仔!」

或者溫Econ實在太輕鬆,時間好似過得好快咁,話咁快就到考果日。考之前我依然同阿星仲有阿言喺到吹水,直至打鐘先收拾心情。

首先係考MC先,相對數學MC,Econ果啲問得直接好多,大部分都係靠溫熟concept就識做。

其實唔難,輕鬆過關!

然後到長題目,簡直就係我盡情肆虐嘅地方。做果陣我覺得自己好似變咗無雙入面嘅趙雲咁,喺戰場上面一騎當千,殺到對方片甲不留。

考完已經幾乎肯定頭五係我嘅嚢中物。

「考完 !掂過碌蔗。haha」我考完之後send咗個whatsapp俾小涼。

「威啦威啦!」佢好快就應咗我,佢應該差不多時間考完佢果科。

「你啲中文考成點呀?」佢今日考中文。

「差啲做唔切呀,啲文言文有啲都係撞。」

「唔緊要啦,仲有其他分卷拉下。」中文科就係咁吊詭,考成堆嘢,但係就唔可以根據個分判斷自己嘅整體中文能力。

「希望係咁啦!」

「一齊加油!」佢最後send咗呢句出黎,warm到爆呀!

唔會

過多幾日都考埋個accounting,可能真係少咗時間去溫呢科,所以都有啲唔太識或者唔肯定。

Paper 1可能有啲背唔熟所以失分會比較重。好彩Paper 2就算最後條大佬題唔太識都有前面果啲搭夠。

「呼!終於考完個大考啦屌!」考完之後我喺到大嗌。

學張家輝話齋,出黎行唔講番2句粗口邊有氣勢先得架!

「阿..同學,你出一出黎呀!」屌呀,點解個殺人梁...即係個訓導會喺門口經過架!

就係咁我帶住其他同學盡情嘅恥笑,行咗出去。

「哈哈哈,抵死呀!」阿豪又喺到笑我。

「阿..龍同學,請你都出埋黎呀。」唉,小豪豪,都叫你睇下逃學威龍。

就係咁,我地每人俾殺人梁記咗一個缺點。阿豪俾佢告喺班喧嘩。

番到屋企,我終於有時間無所事事咁攤喺張床,突然覺得呢個行為好奢侈。

我就考完試啦,咁就象徵我短期內都唔會再番自修室啦,都真係有啲唔捨得,話曬都喺果到溫咗幾個月書,最重要係俾我識到小涼呃麻,霎時唔洗落去都有啲唔慣。

喺我沉思緊嘅途中,就收到小涼嘅電話..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞