我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。

1001 回覆
141 Like 10 Dislike
小涼黨蒲下頭啦喂

小涼
小涼黨蒲下頭啦喂

Roger

小涼呢種女仔先得人中意
出多幾篇先好訓呀你
出多幾篇先好訓呀你

Agger

Btw小涼
男主條件應該幾好 鐘意佢嗰啲女仔又靚重要係賢妻
小涼
出多幾篇先好訓呀你

係要罰我咁話
小涼黨蒲下頭啦喂

Roger

小涼呢種女仔先得人中意

2種都咁好嘅
男主條件應該幾好 鐘意佢嗰啲女仔又靚重要係賢妻

如果唔鍾意我寫唔到落去喎

不過條件呢啲嘢人人要求唔同嘅
話咁快,今日已經係結業禮,又係派成績表嘅日子。

每當呢一日來臨,都要循例聽校長噏幾句…其實係幾十句先啱,然後就頒一輪獎先上得課室。

其實每年都係睇住阿言上台落台再上台,不斷嘅循環其實都有啲悶。

「全年進步獎,Form 5A 姚智星同學!」嘩,唔乸係啊?搞咩上進咗咁多?唔通有女??

上到課室,阿王就開始派成績表。

「喂,你第幾?」個個一派完卷就開始四圍問人。

「阿楓你考成點?」小霖問我。

自從果晚之後,佢睇落真係放低咗咁,雖然唔知係咪真啦,不過既然佢肯同我講嘢我都無謂老老套套。

「OK啊,全班第六,全級廿二,你呢?」都係靠科Econ拉一拉姐。

「高你少少啦,全班第三,又係輸俾阿月。」

「哈哈,佢兩個唔洗諗住追得贏啦」

「好啦好啦,靜少少!」阿王大嗌。

「啦,各位同學,今次成績當然有人考得好,有啲冇咁好,但係我希望你地都唔好氣餒,下年就到你地上戰場,未發力嘅真係要加油啦!」

「另外另外,而家誠邀大家出席下星期小弟嘅婚禮,到時早啲到過黎影幅相啦!」
.
.
「喂,阿星你搞咩?咁勁嘅呢個學期突然?」我地喺星矢吧審問佢。

「我都估唔到今次會有第四,嘻嘻,搶咗你楓哥同豪哥個位置,唔好意思~」

「男仔突然發奮得一個原因架姐~」小霖喺側邊笑佢。

「咩...咩姐,係呀,我係鐘意咗個女仔啊...」

「woo..係邊個係邊個?」佢地七嘴八舌咁談論住呢件事。

年輕就係咁,一聽到呢個鐘意果個 ,果個鐘意邊個,就會好興奮,食曬花生咁八掛一番。

到入咗社會,你主動提起呢啲,人地只會覺得你無聊,叫你快啲收皮。

所以我地先會咁懷緬學生時光,仿佛係一個藉口俾我地去做盡啲而加睇起上黎好戇尻嘅事。

「我送你啊!」我地走果陣阿豪同小霖講。

「嘩咦~」我地暗暗叫囂。

「好呀!」佢又應承咗喎。

「喎㗅~」這是祝福,嗯嗯。

就係咁,我地三個就一齊行去巴士站...係啊,雖則我都唔太想做呢個電燈膽,但係鬼叫我又係翻屋企咩!

喺個過程,表面上係我地三個傾緊偈,但實際上我只係間唔中搭兩句,主要都係佢地傾,費時阻住佢地。

阿豪送到巴士站就走咗,因為架車根本翻唔到佢屋企,車廂中又淨番我同佢...
小涼黨蒲下頭啦喂

個故好正 由返工食晏追到呢到都算對巴打有交代啦
點睇都覺得小霖好啲 不過冇得勉強又係真嘅 希望小霖真係得到幸福
出文出得密真係抵讚 但有時啲情節交代得有啲模糊 可以再組織好啲會仲正
巴打加油 #h oho#lme 真係好青春屌 過咗呢段時光真係係咁先
點睇都覺得小霖好啲 不過冇得勉強又係真嘅 希望小霖真係得到幸福
出文出得密真係抵讚 但有時啲情節交代得有啲模糊 可以再組織好啲會仲正
巴打加油 真係好青春屌 過咗呢段時光真係係咁先
巴打加油 真係好青春屌 過咗呢段時光真係係咁先

多謝你咁大段留言呀king sir
你嘅意見我會改進架啦,不過有時就係覺得解釋得太長先輕輕帶過,原來會造成唔清晰,sorlisorli
「呃..啲風景又幾靚呀可。」做咩嘢啊費子楓,你喺到講乜嘢?

但係我一時之間真係有啲語塞,一陣寂靜嘅氛圍籠罩住成個巴士上層。

「係呀..我都好少有留意。」2又係一輪嘅沉默。唉屌,真係好尷尬。

「呃..你覺得阿豪點?」今次竟然係佢問我。

「佢梗係好仔啦,我識咗佢咁耐都仲咁friend。係可能有時講嘢串咗啲,但係佢冇惡意嘅,志在搞下氣氛姐。仍仲好細心..」一講起阿豪,我就變得滔滔不絕,雖然係想幫佢喺小霖面前加下分。

「噗哧,你好似sell貨品咁。」佢都忍唔住笑咗出黎。

「話時話你做咩咁問?」

「冇呀..問下之麻。」佢扮到好漫不經意。

「你終於發現佢好呢。」

「嗯..或者啦,咁佢又係幾細心嘅。」無論佢而加個心係點諗都好,有咁嘅答案都算係個好嘅開始。

「到啦,落車啦,暑假得閒就一齊去玩下。」我同佢講。

「仲掛住玩,唔洗溫書啊!話你聽我實會睇實你架!」

「嘩!咁我點敢唔溫呀!」

「你知就好。」

分別之後,我望住個天,今日天氣好好,可能係我心情好,因為我又有番個好朋友,一個好知己。
小霖同阿豪有感情線!?
小霖同阿豪有感情線!?

唔知呢
今晚會唔會出呀
今晚會唔會出呀

當然會啦 不過今日會晏啲
小霖,要幸福啊
小霖,要幸福啊

多謝支持
<五十七>
雖然暑假開始咗,但係眾所周知中五係冇暑假放嘅,要成日翻去補課,朝八晚六呢啲生活已經好等閒。

由於我同小涼都要補課,所以都唔太多時間見面。一時就佢要翻我唔洗,一時就我要翻佢唔洗。

幾辛苦先等到星期六,大家都唔洗補課,先可以有半日時間見面炸。

「喂,巴渣妹,聽日你想去邊呀?難得唔洗補課。」我同佢傾電話果陣問。

「嗯..唔知呀,咁攰都唔係好想出街。」

「唉,我都係..咁不如你上黎我屋企睇戲啦,咁咪唔洗出街又可以見到你囉。」

「好呀好呀!但係..會唔會好似上次咁..」佢經過2秒開心之後就好疑慮。

「怕咩姐,而家我地拍緊拖加麻!」

「又係喎,哈哈,咁好啦,聽日見。」
.
.
「叮噹」、「叮噹」

「開門啦呀媽!」我仲瞓緊教,所以就叫咗阿媽去開…嗯?

「搵邊位?」

大獲!
我即刻跳落床,衝出房。

只見門外嘅小涼都企到直一直,個樣好緊張咁。

「我..我搵阿楓嘅..伯母你好。」

尋日都只係講過下,點知咁快就撞到應一應。

「呀…呢個我阿媽,呢個係小涼,哈哈哈..」始終都係需要我解圍嘅。

「哦..小涼呀嘛,入黎啦,哈哈。」好彩佢冇黑面姐。

「衰仔,我番工啦,小涼今晚喺到食飯啊?」

「下..err..好啊!」佢先有點猶疑,後帶點興奮。

「衰仔你唔好亂搞嘢啊!」嘩大佬啊,我地好純潔架!

阿媽走之後我問佢:「點呀,我阿媽冇咩嘢啊可?」

「佢個樣好有威嚴..佢一開門果陣都有啲驚。」

「其實佢冇咩嘢架,對對下就慣,你小心我老豆就真。」

「試下今晚再認識多啲囉..」佢答。

「係喎,你做咩咁早黎?」

「12點啦仲早,瞓到咁晏架你!」

「難得放假啊嘛….電視櫃有好多碟啊,你自己揀下有咩睇啦,我去刷牙。」

出到黎之後,客廳竟然冇任何電視聲,反而廚房就有煮食聲。

「你去揀碟啦,我煮個麵你食。」佢講。

原來大台嘅公式劇情可以咁浪漫架~~

我揀咗套<2002>黎睇,呢套正嘢。

「食得啦!你搵咩睇啊?」

「2002...呀」佢出黎果陣我呆咗喺到,個畫面極度吸引,一副賢妻咁嘅扮相,不過聽講靚女煮嘢食都多數...

好快呢個念頭已經徹底打消咗,個公仔麵彈牙到食緊魚麵咁,正到啊!

之後我地就開始睇戲啦。計埋戲院果次,今次係我地第二次睇戲,唔同嘅係,我今次終於可以唔洗再葡萄阿言啦!

成套戲小涼都好投入。佢見到火鬼果陣依然好似其他女仔咁合埋眼唔敢睇,睇到「交通部劉華」果到又笑到碌地咁制,見到霆鋒就死果到又會忍唔住喊。
呢套係我其中一套睇好多次都唔會厭嘅戲。

可能因為恐怖又有,笑位又有,浪漫又有,感動位又有。最緊要係謝霆鋒同馮德倫型啊嘛!最後大戰果到真係好睇到爆 !聽親首Let Me Die都夠J幾日。

I will love you till the end of time With every breath of mine,
I'll hold you by my side
But I'll rest in peace My sweet heart would you let me die in your arms with you
Only you can stop the rain tonight
Only you can change my world from black to white So, I'll close my eyes and dream a little more
https://www.youtube.com/watch?v=wZpP1gzmRY0

聽過當懷緬下呢首正歌同正戲,未聽過就入去發現下新大陸

呢首歌真係好正架

https://www.youtube.com/watch?v=RSBlTaCwuGE

仲有個中文版,啲歌詞寫得好靚
推下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞