我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。

1001 回覆
141 Like 10 Dislike
「咦,你地黎啦?」阿王開門迎接我地。

見到佢圍住條HelloKitty圍裙真係好好笑,雖然佢平時已經冇咩形象淨。

「嘩郭SIR你屋企好大呀。」阿星同子妮入到去就講。

佢同表姐遲啲就係住係到啦..我四周圍打量。

「你地想打機果到有PS3,想打麻將呀鋤D果啲就自己拎,自己招呼自己啦,我仲要腌埋啲雞翼。」阿王同我地講。佢呢刻真係成個家庭主夫咁。

「我換件衫再過黎幫你手啦。」表姐講。好一個準賢妻呀。睇見都幸福。

我同阿言入廚房睇下有咩可以幫下阿王。

「醃得有板有眼喎。」我笑佢。

「梗係啦,唔係你以為我淨係識教書呀?」

「聽講你教書都唔係好好炸喎,我啲數仲係咁差!」

「超,關咩事,又唔見我係咁。」阿言串我。

「收皮啦學霸,邊個教你都係咁勁架啦。」

「咁唔通我分唔到邊個真係識邊個唔識咩?郭SIR真係教得好,係你天資差。」

「好啦好啦,唔好拗啦,阿楓其實我都想搵你傾下,我發覺你啲數唔係差,但係就成日錯埋啲大意野。」

「我知我果套未必適合你,但係都想盡量幫下你,我都唔忍心睇到你因為數學而拉低成績。如果唔係我無論係數學老師定班主任,什或至表姐夫呢個角色都難辭其咎。」死啦,突然覺得佢好MAN添。

「你表姐真係執到支好籌。」阿言講。

「做咩呀,邊個係到講我呀?」

「嘩操,阿言你先同表姐有親呀?2個都咁神出鬼沒嘅。」
「可以黎燒啦!」阿王一聲令下,個個就好似燕歸巢咁,捕實個燒烤爐。

「我要燒腸!」

「我要燒雞翼尖!」

一開波,個個就好似餓鬼上身咁,爭到好似七國分地盤咁。

燒到咁上下,阿王就開始講野。

「好啦,今日嘅目的就係慶祝我地班贏咗個比賽啦,呢2個禮拜大家都辛苦
啦。今晚盡情食,盡情玩!黎,飲杯先!」

「飲杯!」齊聲喧嘩。

「除此之外呢,係要同你地宣佈一件事嘅。

終於要來了嗎..
「就係我同你地身旁嘅呢位,即係阿楓嘅表姐,就黎結婚啦!所以就誠邀你地黎觀禮嘅。」

「WOW!!」個個都拍曬手叫曬囂咁助興。

「原來阿楓有個咁靚嘅表姐,點解阿楓又...」阿堅講。

「收聲啦!妖!」

「你地果日早啲黎啦,我表弟會通知番你地詳情架啦。」表姐講。

「小霖,可唔可以幫我拎罐啤酒?」我問。

「仲飲呀你,第四罐啦喎?」

「高興呀麻!」

確實,果晚真係玩得好開心,個個都打成一片。連表姐同阿王都玩埋一份。

或者因為佢地2個都係我屋企人,所以唔會有啲咩隔膜,令到我更覺得呢個團體好溫暖。

一個好嘅班主任真係可以好好咁提升一班嘅團結。呢樣野阿王無可否認做得好好。佢令平時COOL到死嘅阿言都願意放低身段同我地玩餐飽。

但係呢啲日子真係只會發生喺學生年代。出到社會,根本唔會有咁大班人同你一齊玩,一齊癲。好多謝阿王為我地留下一個咁美好嘅回憶。

「今晚個個都玩得好開心呀可?嘻嘻」翻屋企果陣,我問小霖。得佢同我同路。

「都叫你唔好飲咁多啦,你醉啦。」

「我邊有醉姐?」

「冇你又係到傻笑?」

「我..冇...」我記憶中最後嘅畫面就係訓咗落小霖嘅膊頭。

而第二朝起身,我已經喺屋企張梳化。
一坐起身,個頭勁痛,仲暈下暈下咁。

「你醒啦?」阿媽問。

「衰仔,唔飲得又學人飲,搞到尋晚不省人事咁。」

「咁我點解⋯」

「多得阿霖送你翻黎炸!你自己牛高馬大,抬得人幾辛苦。」

「呢個女仔真係唔話得,咁辛苦抬你個衰仔翻黎之後仲幫你敷埋熱毛巾先走都冇怨言,你好去多謝番人添呀!」

聽完之後都搞到我有啲內疚,真係要好好多謝佢先得。

我即刻拎部電話出黎打俾小霖

「喂,小霖?尋晚唔該曬!」

「你醒啦?」

「茶几放咗粒頭痛藥,你送水食啦。」

佢真係好貼心。

「好呀!係喎,阿媽話今晚煮餐飯多謝你,你過黎食啦。」

「唔洗啦,咁勞煩auntie。」

「你唔黎佢都會煮架啦。」

「咁好啦..」

「咁我地落自修室溫陣書再上黎食啦,我想你教下我啲數。」

「嗯,自修室見。」

收咗線之後,我就去刷牙,刷完牙之後就見到小涼ig direct我:「去唔去自修室呀?」

「去啊!」我答。

之後我好後悔果陣咁口響...
上面果篇已經係廿三章 唔記得加番
推推先 好有回憶
小霖 小涼 主角 三角戀

翻到屋企就打 多謝支持
推推先 好有回憶

啲真位我都好有回憶 希望可以俾到你更多回憶
<廿四>

我諗住都係同一個地方溫書,可以順便俾佢地認識下對方,當識多個朋友嘛,所以都冇因為一個而推咗第二個。

「阿楓,呢到啊。」我落到自修室就見到小涼,佢細細聲嗌我。我冇同佢講我花名,反正呢啲名真係唔提都罷。

「咁早嘅你?」

「我聽日有Econ quiz啊,所以早啲落黎溫,順便有咩唔識可以問你啊嘛。」

「咁你溫到邊?」

「溫緊啲inflation 囉,做極啲CPI都係錯。」

「哦~呢啲好易姐,首先你要清楚base year 同current year個price index..」

我一路教佢就一路似懂非懂咁點頭,都唔知佢係咪真係明,不過見佢冇特別野問我就當佢真係明。

後來見佢再做多幾題都啱,咁就應該真係明啦。

「好嘢,我識啦,阿楓你好勁啊!」

「殊,細聲啲啦。」

「係喎,哈哈。」
其實我生平最憎嘅係果啲嗲聲嗲氣,懶係可愛果啲偽女神。

但係小涼把聲完全唔係呢種,所以當佢讚我同埋扮傻果陣嘅語氣完全係我杯茶,淨係J把聲都有排J...

我要澄清我冇咁變態,打個譬如姐。

呢個時候,小霖都落到黎了..
小霖 小涼 主角 三角戀

可能係掛 繼續睇下啦
快快快
快快快

打緊打緊,好快好快 被人催個感覺好正
加速
樓主出文方式要密啲 咁先易推上去

記得出多啲文
我向住佢猛咁揮手,我驚佢睇唔到我地。佢見到我地果陣,又係先有啲愕然 (可以睇翻<六>果篇就會明。),即使好快又帶住微笑行過黎,都令我覺得個笑容好牽強。

佢坐低之後我突然feel到個氣氛有啲尷尬,所以就即刻介紹佢地俾對方識。

「哈哈,你地未識呀可?佢係...」

「巴渣妹呀麻,阿楓成日講起你。」

小涼突然睥咗我一眼,好似好唔滿意我周圍叫佢做巴渣妹咁。

「哈哈..之前未知你個名呀麻..」嚇得我騰..騰..震..啊..

「哈哈,唔洗理個傻佬啦,我叫小涼呀!你好!係呢,未知你叫..?」

小涼呢招高呀!先黎嗌我聲傻佬,以顯得同我經已好熟,再扮唔知小霖嘅存在,等如話俾小霖聽我從來冇提過佢。

包大人!伸冤呀!我有提過小霖架!

「我叫小霖呀。係阿楓個'好''朋''友'。」小霖特登拉長最後幾個音,聰明嘅你地
都明咩意思。

包大人...我暈啦。

小涼主動伸出手,之後佢地握起手。喺果一息間,我感覺到一陣嘅風起雲湧,好似要將我嘅理智捲走咁。

佢地一直都係笑住,係笑住架!我終於體會到笑裡藏刀嘅威力,仲厲害過虎頭鍘。

包大人你都係殺咗我罷啦。
仲有無

記得出多啲文

我覺得我已經算出得密 雖然可能你地都會覺得唔太夠 不過我信好文會有好報。如果冇人睇都係自己作得差。

記得出多啲文

你地得閒就幫我推下啦
仲有無

有呀有呀 打梗打梗
「哈哈..大家識咗就好啦..溫書啦..溫書啦..哈哈。」

請原諒我嘅無能,鬼唔望可以好似包龍星咁能言善辯咩。

但係當下除咗笑我都唔知點樣黎舒緩我嘅老尷。

不過原來頭先果啲先係序幕。

喺接下來嘅兩個鐘,我完全體會到當初劉華係點樣2間戲院周圍走。下?咁都唔知我講咩?你地冇睇過「最佳損友」架?

https://www.youtube.com/watch?v=2lWIvCahse4

冇嘅就由9:58開始睇啦。
.
.
「費子楓你咪要我教你數?坐過黎啦。」

「你想學咩?」

「我啲Trigo好弱,完全唔知點做。」

「Trigo你首先要學識點樣用sine formula同cosine formula啦,之後就..」

對我黎講,數學就好似數碼世界咁,係好危險嘅地方,個個topic都好似吸血魔獸咁。

「你試下做呢幾題啦,唔識再問我。」

隔咗一陣...

「阿楓,點解呢題個答案係Gold好過Silver做錢嘅?」

「因為.......」

「我聽得唔太清楚呀,不如你坐翻過黎講啊。」

於是我又坐翻過去講咗一大輪,因為小涼一次過又問咗幾條問題。

搞到我都有啲亂,所以啲數亂咁做完之後就俾番小霖對。

「錯咗好多呀..費子楓,係咪我解釋得唔太清楚呀?你過黎我再講一次俾你聽啦。」

又隔咗一陣..

「阿楓呀...」OH SHIT!!
推推佢

多謝呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞