我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。

1001 回覆
141 Like 10 Dislike
好好睇

感謝!
不如整張小涼同小霖既概念圖 可能會令觀眾更加深刻

我唔識整喎
小涼

繼續支持
加速
<<四十九>

聖鬥士求愛大行動計劃會議!」

地點:星矢吧

人物:豪、月、言、星、楓

「相信大家都好清楚我地今日喺到嘅目的。」最多鬼主意嘅阿星主持住大局。

「清楚!」

「咁我地點幫阿豪呀?」我問。

「溝女最重要令佢對自己產生好感。呢樣,係第一步!」

「我地首先會去睇戲,飛我就已經買好,到時我地令小霖坐喺最執邊,而阿豪就喺佢隔離。」

「所以阿豪又要準備定外套、紙巾果啲嘢啦。」阿月講。

「屌,等我仲以為你有咩好橋。」我附和。

「橋唔怕舊嘛,嘻嘻。」

「咁之後呢?」阿言問。

「有好感之後就梗係要有火花啦,唱K就最易產生火花啦。你諗下,2個人對住唱首lum歌,幾過電呀!」

「你點整到佢地合唱呀?」

「到時我自有方法啦。」都唔知條友信唔信得過。

「阿豪,你記住你要諗多啲話題同小霖傾,等佢了解你多啲。」

「哦..哦。」阿豪似懂非懂咁點頭。

「唔得!」我唔同意!

「小霖鐘意人靜靜地架,你講咁多嘢反而會嫌你煩。」呢樣應該冇人比我清楚。

「同小霖講嘢自自然然就得。」

「仲有最後一樣嘢,記得帶遮,我check過果日落雨機會極大,如果係就..嘻嘻。」阿星好陶醉喺自己計劃裏面傻笑。

「你快啲去應徵大台編劇啦。」阿言都忍唔住講,心聲呀!

我硬係覺得冇咁順利咁..
瞓前一小推
出啦屌你 推
一陣出
小霖
開啟後宮mode
開啟後宮mode

唔會後宮
第二朝,我一早打電話俾小霖。

「喂..?」佢好似未瞓醒咁。

「一唔一齊去旺角join佢地啊!」

「啊..好啊。」

「咁地鐵站等啦。」

其實我係幫阿豪問嘅,呢個係製造機會俾佢地兩個嘅好時機,我之後會扮肚痛遲少少去。

阿豪住喺調景嶺,出旺角一定會同我地搭同一條綠色線,我知道我好似過小霖一棟咁。但係如果由阿豪親自約嘅話佢可能未必肯,我約係最穩陣嘅方法。

爭氣啦阿豪!

為咗唔惹小霖懷疑,我什至叫小涼一個去先,當然都係話因為肚痛。

當我到咗百老匯戲院果陣,小涼一見到我就揮曬手。

「搞錯呀,遲大到!」阿星見到我就罵。

「人有三急啊嘛,梗係解決咗先。」

「一陣先罰你,入場啦入場啦。」話說啲飛全部都係阿星搞,我都唔知睇咩。

喺跟住佢地行嘅同時,我問小涼,

「點呀,佢地冇刁難你啊嘛?」

「冇呀,佢地都好好人,特別係阿晴同小霖,阿月仲同我道歉添。」

「道歉?道咩歉?」

「佢話上次撩我只係想玩下你,刺激下你喎。」嚇得我,以為同佢講曬成件事。

「哦..哈哈..係呀係呀,佢同我講咗。」

入到場之後,我同小涼坐,而我隔離就係阿豪同小霖。

開場之後我先發現,阿星揀嘅唔係啲死人冧樓嘅煽情片,又唔係鬼片,而係…「車手」。
睇阿星個樣咁投入就知佢為咗私慾先揀呢套。我都冇所謂嘅,我都幾鐘意呢類戲。

不過,你咁樣叫阿豪點做嘢!!紙巾攻勢宣告失敗。

套戲又真係幾好睇,雖然好多犯駁位,個8000轉2咪車又真係幾型。

我望向小涼,佢睇果陣好投入,啲反應好可愛。

我見佢好似有少少凍咁,就喺袋到拎咗外套俾佢。

「唔..唔該。」雖然戲院入面黑曬,但係隱約都見到佢個怕醜樣,實在太吸引。

阿豪見到又有樣學樣咁問小霖凍唔凍。

「有小小啦。」佢答。

「咁我俾我件外套你啊!」佢即刻除件外套。

「唔洗啦,我有啊。」

外套攻勢都失敗。

再望下阿言果邊,阿晴挨住阿言睇戲,真係sweet死人,都真係幾葡萄。

不過戲院啲冷氣真係唔係講笑,睇睇下我都有啲凍,搞到我搓曬手又剩。

「分一半俾你啦。」貼心嘅小涼見到我咁可憐就咁講。噢,真係感動!

就係咁,我地一件外套兩份冚,挨埋一齊睇套戲,個感覺真係好正!

至於阿豪...你執生啦,都已經幫唔到你太多。

但又誓估唔到套戲都有洋蔥位,就係黃秋生死果到,一向眼淺嘅小霖終於失守喊咗出黎。

係機會啦,飛雲 阿豪!

佢即刻拎張紙巾出黎俾小霖,而小霖接過咗!

「Yes!」我地幾兄弟 (除咗阿豪,佢不能夠太明顯。)都暗暗拍掌。

或者你覺得,車,俾張紙巾代表啲咩,但係對我地黎講,呢無形嘅一小步,已經係距離成功跨越一大步。

That’s what 青春!
Live
More
Live

感謝!!
More

今晚實有
睇完戲,我地就行去唱K果到。途中見到阿豪同小霖都仲喺到傾緊頭先套嘢,睇黎進展唔錯喎。

而阿晴就拉走咗小涼,咁我就阿言,仲有阿月阿星行。

「頭先套戲唔錯呀可!」阿星仍然好滿意自己選擇。

「唔錯你個頭呀,你自己想睇炸?好心你揀番啲愛情片或者鬼片啦。」我忍唔住笑佢。

「鬼片..我驚啊嘛,唔通你要我攬住阿月?」

「我唔是Gay嘅!」阿月即刻作出反應。

我被佢地激到反白眼咁滯。

去到Neway,幾個女仔都好開心,特別係小涼,原來佢真係好鐘意唱K,同我一樣,哈哈。

「我要唱失戀王!」阿星一入到去就嗌。

「每段戀愛都會認錯人...」佢引亢高歌,講真..都真係幾難聽。

佢唱完之後我地都喺到噓佢。

一開始幾首大家都係熱下身,都唔係好開口唱或者唱得都好hea下。

直至個MON彈咗首「You Can’t Stop Me」..我地就黎料。

You Can't Stop Me
You Can't Stop Me!
」呢首係我地幾個最鐘意嘅歌,一唱K就會唱。

凌晨如延長罪惡的解禁 秩序快消失我慨憤

可能因為首歌曲風勁Rock,好易上腦。

誰人能明瞭像與死拉近 夜幕裡只得我發憤

又因為啲歌詞就好似諷刺我地嘅生活,表達咗我地對現實嘅不屈。

憑我傲氣 維持人世道理 來獲取勝利

最重要係,首歌可以俾我地盡情咁嗌,個感覺真係好乸正。

唱完之後,我地喘曬氣咁望住大家,然後笑咗出黎,呢種共鳴唔係阿豬阿狗可以表達出黎。
自推
gogogo
gogogo

你個名係J黃蓉定點
輕輕一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞