我只不過喺自修室溫書,點知比我遇番佢。

1001 回覆
141 Like 10 Dislike
出完街食飯就有得睇 正呀巴打
今日係咁多喇?
文啊
「睇完啦..之後睇咩啊..」佢頭先睇到喊得好犀利,之後鼻塞塞咁問。

「你想呢?」

「嗯..有冇玻璃之城啊?」

「咁鐘意睇埋啲舊戲嘅你?」

「有天濛光啊嘛,佢所有嘢我都好鐘意!」

「我唔信!我一定鐘意佢多過你鐘意佢!」我唔忿氣,我對黎明都係至死不渝的。

「唉呀,唔好拗啦,有冇姐?」

「梗係有啦!而家播。」

無可否認,呢套真係套好浪漫嘅愛情片,將對愛情無能為力果方面寫得好好,喺用黎呃眼淚嘅感情位拍得淋漓盡致。

「我希望你唔會唔記得,我地喺埋一齊嘅每一日,都係咁開心,我都係咁愛你。」許港生對韻文講。

「好浪漫啊..」小涼伏喺我膊頭講。

「林小涼,我都希望你唔會唔記得,我地喺埋一齊嘅每一日,都係咁開心,我都係咁愛你。」我照辦煮碗對住佢講一次。

「傻佬,我都係!」

「傻婆。」

睇完之後我地就入咗房..
.
.
唔好成日諗埋啲衰嘢啦,我開咗YouTube,我地係咁聽首「今生不再」,繼續享受套電影嘅淒美帶黎嘅浪漫感。

然後就係咁聽黎明啲歌,對我地黎講係一種共鳴感,雖然感覺好老土,但係,黎明本身點樣都唔會老土加嘛。

唔好問我講緊咩啦,黎明自己有時都唔知自己講咩。

聽聽下,小涼竟然瞓著咗。

我將佢放平番喺床,冚埋被先去打機,幾周到。

隔咗陣阿媽都番黎,今日星期六所以佢都係翻幾個鐘。

我出去睇下佢買咗咩。豈料佢就問我..
今日係咁多喇?

仲有嘅,我見好似冇咩反應咪自推下
今日係咁多喇?

老奉推下先
好故當然追到貼一貼
等樓主你出多篇,小弟就瞓啦
利申: 評已好
紙言睇到 過嚟留名
今日係咁多喇?

老奉推下先
好故當然追到貼一貼
等樓主你出多篇,小弟就瞓啦
利申: 評已好

多謝巴打 你地正評就係我動力
開緊turbo打緊 好快
「佢就係上次偷走個女仔啊?」我地係傾得好細聲嘅。

「下..係啊。」

「識咗人好耐?」

「幾個月囉。」我..淆青。

「咁快就拍拖?」

「唔知點解..對佢嘅感覺好似好熟悉,好似識咗好耐咁。最重要係,我鐘意佢。」

「你啲後生仔..咁小霖點呀?」

「媽呀..都話我同小霖冇嘢。」

「我唔理你啊,總之唔好掛住拍拖搞垮個DSE。」

「知道母親大人!」唔好以為佢開咗綠燈啦,都要觀察期嘅。

冇幾耐之後小涼都起咗身。

「嗯..我瞓咗好耐呀?」

「係啊..8點啦而加!」我玩佢。

「8..8點?!」佢即刻拎部電話出黎睇。

「死人頭!!又玩我!6點幾之麻而加!」佢起身想打我,我即刻衝出房。

佢跟住我跑出黎,但係一見到我阿媽就煞曬制。

「Aun..Auntie。」即刻扮番個斯斯文文嘅女仔。

「你地繼續玩啦,唔洗理我架。」佢喺側邊食曬花生。

「哈哈..Auntie今晚煮咩呀?我幫下手啊。」又幾識做喎。

果然阿媽遇到同佢講廚藝嘅人就連個仔係邊個都唔認得,佢地喺廚房傾得大聲到呢,師奶嘅channel果然都係喺廚房先較到台。

「我翻黎啦…」我個成日懶詼諧嘅老豆係時候出場。

「翻黎咪翻黎,洗唔洗咁有朝氣。」我講。

「廚房咁嘈嘅,小霖黎咗啊?」

「殊..」我瘋狂fing手擰頭。

「老嘢你唔好亂講嘢!」唔好以為我地關係唔好,只係我地嘅溝通方法..比較特別。

「食得飯..啦!」小涼捧住啲餸出黎,到我老豆嚇一嚇,之後即刻放低碟餸再同我老豆打招呼。

「世伯你好,我叫小涼。」

「呵呵,你好你好。」

「唔洗理佢,佢傻架。」我對小涼講。

我老豆換完衫出黎咁啱我都喺房出黎。

「放心,今次我識做,即刻著番件衫..女朋友黎?」

「係啊,食飯啦!」

雖然今次換咗係小涼,但係上次果種壓迫感又黎過...
紙言睇到 過嚟留名

感謝感謝 紙言都會更得好貼
今日先開始追 樓主加油
其實我真係唔介意一夫多妻制
行過路過都嚟推一推
輕輕鬆鬆推一推
今日先開始追 樓主加油
其實我真係唔介意一夫多妻制

香港都唔俾啦
<五十八>
「你地試下啲餸啦,小涼有份整架,等你地成日話食我啲餸厭。」阿媽講。

「咁勁架咩你,識煮咁多嘢?」我都好驚嘆。

「平時有跟我媽咪學下嘅。」佢好斯文咁講,同佢平時個自信tone好唔同。

「咁你家教應該幾好喎,好少女仔會學煮嘢。」死啦死啦,講到家庭啦。

「嗯..係呀,佢地比較傳統,所以都想我學識呢啲。」Oh My God好淡定。

「食..食雞翼啦阿媽。」食下飯啦好嘛...點解搞到我仲緊張過小涼。

「呵呵,你都食舊啦仔。」老豆太了解阿媽,所以暗示我都係唔好出聲。

好啦,呢場攻防戰我退出啦,由佢地相愛相殺啦屌。

「咦咁你讀咩學校啊?」

「聖喇拔教會學校。(尻作的)」

「噢,尖沙嘴果邊嘅名校黎架喎,咁你成績實好好。」

「哈哈..不過不失啦..」

「咁你就要好好幫下我個衰仔啦,佢啊..」唔洗講啦,又喺到數我。

「哦..我會架啦,我同小霖都會好好睇實佢。」

「噢,你都識小霖架?」喂大姐你地真係唔洗食飯架?

「係啊,好熟架啦我地。」

「衰仔你執到啦,有兩個咁叻嘅女仔幫你,你唔好衰俾我睇。」為何受傷的總是我......

「呵呵!」唔洗問啦,我老豆係出黎搞笑嘅,不過咁,最後都見到阿媽暗地咁向我舉手指公,我先鬆口氣。

送小涼番去果陣,喺一輪皎潔嘅明月底下,當然要散下步先啦...浪漫嘛。

「點呀,我阿媽佢好煩啊可。」

「唔係啊,幾好傾啊我地。」佢笑得甜絲絲咁。

「我家長你就見完啦,幾時到我見你家長先?」

「不如遲小小啦..我仲未同佢地講我拍拖...」

「咁點解唔講?」

「你覺唔覺..太快啊?」太快?進展太快?

「我..遲啲再同你解釋啦,搵到機會我就會同佢地講。」

「好啦...」

番去果陣,我一直喺到諗,會唔會真係進展得太快?確實我地都仲係熱戀,都未算穩定。佢擔心都係正確嘅..但係佢又有咩要同我解釋?我諗唔透。

只係..呢個想唔透嘅解釋又會成為我地另一個難關。
唔通佢係惢
唔通佢係惢

唔通佢係惢

屌 惢唔係死咗咩
唔通佢係惢

屌 惢唔係死咗咩

咪係 冇咁離地
唔通佢係惢

屌 惢唔係死咗咩

咪係 冇咁離地

唔知嫁
唔經唔覺已經連載咗個故一個月,
唔知點解愈打就愈多字(I mean 一篇黎計) 仲愈打愈興奮
每一個正評、留言都得來不易
好多謝每一個對我呢個悶故有興趣嘅人
我會盡力有時間都更文!
鐘意嘅咪推薦多啲人黎睇。
<五十九>
翻到屋企之後,阿媽佢地仲喺到講緊小涼啲嘢,佢地都對佢讚譽有加。

「啦,你個衰仔執到支好籌就好好珍惜啦。」老豆講。

「知啦知啦。」

然後我就去咗沖涼,出黎之後,

「你問下人地去唔去你表姐個婚禮,介紹下俾其他親戚朋友識。」阿媽講。

「得咩?臨時臨急加到位架啦?」

「得架啦得架啦,再唔係咪讓你個位俾佢坐。」唔係掛…

我坐咗喺床對住部電話好耐,又令我諗番起小涼問果條問題。

「你覺唔覺..太快啊?」所以令我好躊躇,唔知問唔問佢好。

咁啱佢又打電話黎。

「喂?死人頭?」

「嗯?做咩?」

「冇啊,睇下你做緊咩之嘛。」

「啱啱先見完炸喎,咁快又掛住我啦?」

「少少啦...」難得冇口硬喎。

「頭先講嘅嘢..你唔好介意喎。」佢主動提起番。

「唔會啊,我明嘅!係啦,阿媽想請埋你去我表姐婚禮,你得唔得閒?」死就死啦,問下冇死嘅。

「真係架?好啊好啊,幾時呀?」下,咁爽快嘅?

「咁順攤?禮拜三啊。」

「嗯,咁你黎接我啦到時。」

「好啊。」
接下來呢幾日,阿媽除咗番工都掛住幫手婚禮啲嘢,而我除咗補課就宅咗喺屋企,間唔中同阿豪佢地打下機,再唔係就同小涼傾電話。
.
.
.
「得未啊,老嘢!霸住個廁所咁耐!一陣遲到啊!」一朝早阿媽就開老豆拖。

佢地正準備去表姐屋企睇玩新郎,我就行禮先去,費時見證阿王咁慘烈嘅時刻。

去到咁上下時間,我就去小涼屋企接佢。

「喂,我到啦,你落黎啦。」我到咗就打俾佢。

「咪落咗囉,後面啊!」我望去後面,又係一個令人砰然心動嘅畫面。

佢著咗一條香檳色嘅吊帶摺裙,加咗對白色嘅平底鞋,面上冇果種濃妝艷抹,相反只係化咗個淡妝,其實4個字講曬,天使下凡。

「做咩呆咗咁啊?唔靚啊著得?」

「唔...唔係啊..好..好靚添!」

「你今日都好靚仔啊,都未見過你著西裝,等陣..」

之後佢行埋黎幫我整理好個衫領,霎時覺得自己好幸福。

「行得啦。」佢伸隻手出黎,示意我拖住,我緊係立即拖實啦,有得揀呢世都唔想放。
新讀留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞