我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
想自殺0既人入嚟睇
好故留名

BTW 我都覺得阿南0既死唔係自卑,而家對世界失去信心,冇晒希望,根本睇唔到將來

世界變成點都唔關自己事了
好故留名
死神係男定女?
死神係男定女?

我估死神係冇性別
不過做人嘅時候可能係男
Live左,好正
留名支持
個故好正
推啊
支持墨巴
個friend
其實都決定自殺仲報ive好似唔多合理,
慳返五千比老母仲好啦
almost
呀敏
唔出名 因為係劉偉敏
1個爸 1個媽 符合哂劉偉敏身世
出世特別幸運兒=最後係宗一故 特發事件死
其實幾match

btw,加油墨巴個fd 風格一樣

其實都決定自殺仲報ive好似唔多合理,
慳返五千比老母仲好啦

你都唔明
佢報ive個陣根本未知自己想點
由決定自殺去到行動嘅時間可以係好短
一時衝擊就跳咗落去
反而慢慢長期咁考慮嘅人未必咁夠膽跳落去
LM
茶樓,一個人山人海嘅地方。

入面一架架點心車喺唔同檯隔離停低,入得嚟多數都係阿伯、阿叔亦或阿嬸,同我一樣鐘意飲住杯茶睇快報。

不過呢到吵吵鬧鬧,同鐘意寧靜嘅我相反,雜音就好似收音機咁不斷傳入耳內,避都避唔開,極之騷擾。

而佢哋一家,就坐咗喺一個近窗嘅位。

「小敏,有咩想食就寫低。」佢母親和藹一笑,拎咗張點心紙俾佢。

「唔‧‧‧」阿敏拎咗,雙眼無神咁望住張點心紙。

「哇‧‧‧‧‧‧有個啱啱放榜嘅中學生自殺喎。」阿敏父親雙手打開報紙,第一頁就望到阿南死訊:「應該係考得差‧‧‧‧‧‧」

「‧‧‧」阿敏一言不發,望住張點心紙講:「唔係,唔係咁。」

「‧‧‧‧‧‧」佢兩老都不明所以,一同望向自己個女。

「阿南,佢唔會係因為自卑而自殺。」
「阿敏‧‧‧?」佢母親望住佢。

「冇嘢,叫嘢啦。」阿敏繼續目無表情,開始寫點心紙。

直到佢哋將點心紙交上,我就基於好奇心問佢一條問題:

「識得三日,感情又可以有幾深。」

「我唔知,」阿敏眼神一剎放空,說:「可能‧‧‧我曾經感受過佢嘅心情?我想試下幫啲要自殺嘅人。」

「你覺得好偉大?你喺到浪費時間。」

「相比起‧‧‧‧‧‧」阿敏望一望自己右手:「只係一件小事,但與其百無了賴咁過一個暑假‧‧‧我更想,試下代入下佢。」

「佢?」我斜視阿敏一眼。

「或者,有一日我會同你講係邊個?」阿敏撥一撥頸後嘅髮:「我細個識嘅一個人,不過你唔洗搵‧‧‧‧‧‧佢已經死咗。。」
「‧‧‧」

「不過死神,如果你搵佢上嚟,就等於犯禁?」阿敏淺淺地揚起悠白的淡笑:「已經好多年,除咗婆婆之外‧‧‧我最想見到嘅另一個人,就係佢。」

阿敏講出依一句時,冇好似講想見婆婆時嘅傷感,反之,係一種「相信會重逢」嘅表情同眼神。

「啍。」我不自覺低沉發笑:「有趣,佢叫咩名?」

就算帶唔到上嚟,

我都不妨自己走入地獄睇下佢係咩人。

但點知,佢竟然答我‧‧‧‧‧‧

「呃‧‧‧?我都唔知‧‧‧」
「‧‧‧」我無言了。

「阿敏‧‧‧‧‧‧你同緊邊個講嘢?」佢母親探頭問。

「‧‧‧冇,冇嘢。」阿敏隨便講個籍口:「學校有drama‧‧‧我背下對白姐。」

講完之後,阿敏就偷偷回眸銳利咁盯我一眼。

阿敏一家喺茶樓叫咗燒賣、蝦餃、叉燒包、新竹卷、排骨、青椒辣魚肉、沙律春卷。女仔之家佢意外食得,來物不拒,難怪身形均勻。

飲完早茶之後,阿敏就以出街為由同父母分別,其實係根據報章內容,去咗阿南自殺嘅地方。

寶林嘅景琳村。

一大早去到,就見到有個喊到呼天搶地嘅婦人喺阿南跳樓死嘅地方伏低咁喊,畫面慘不忍睹。
墨巴個朋友又係住將軍澳?
阿敏讀寶覺中學?
「節哀順變。」阿敏走過去,安慰道。

「你係第一個,嚟見阿南嘅人‧‧‧」阿南母親大喊一場後,漸漸轉為無聲地飲泣。

「嗯‧‧‧」阿敏答。

「如果知道佢會死‧‧‧我‧‧‧‧‧‧我一定會多啲‧‧‧見佢‧‧‧‧‧‧」佢阿媽擦一擦眼睛。

阿敏拍拍佢膊頭安慰佢期間,就有個保安阿叔行過嚟:「喂,阿嬸!你咁樣喺佢跳樓個位日喊夜喊唔掂喎!返屋企喊啦!!」

「你講咩啊你!!!」阿南母親好激動咁想衝去保安到。

阿敏及時拉住佢:「伯母!唔好激動‧‧‧‧‧‧」

「咁係啊嘛!好多人會投訴嫁大佬!你估我哋保安處好易做呀!?」保安大叔大罵:「你個仔死大哂呀?返屋企喊吧,阿妹拉住佢呀‧‧‧‧‧‧!」

「阿叔‧‧‧你收下嗲啦‧‧‧‧‧‧」阿敏咬牙切齒,用力拉住激動如牛嘅阿南母親。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞