我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
「佢先唔信‧‧‧‧‧‧人,總係可以好好咁生活落去!」

唔知點解‧‧‧

阿敏講出依一句嘅同時,我好似莫名地感受到久違嘅心跳。但明明,死神就唔會有心跳。

奇怪。

「返屋企,好好訓一覺。」我將阿敏瞬間帶返屋企,由IVE瞬移到返去。

阿敏望住自己間房:「喂‧‧‧!」

「訓。」我對佢施下催眠咒。

阿敏好快就變得迷糊,然後慢慢向後訓低。

佢一訓醒,阿南亦都已經死亡。

喺死亡面前,每個人都係平等。
lm
阿敏就連發開口夢,都會罵我:「‧‧衰人‧‧‧‧‧‧死神‧‧‧」

為咗更加理解阿敏諗緊啲乜我潛入咗佢個夢入面。

喺夢入面,我見到佢用盡畢生嘅力氣毆打緊我。到底點解一個本應該要死嘅女仔,可以生存咁耐?

我真係好想知道。

喺夢毆打完我之後,阿敏終於停低落嚟,坐低、抱住雙膝‧‧‧‧‧‧似乎好孤獨。

「死神‧‧‧」阿敏佢楚楚可憐佢望地板。

「‧‧‧」

「我想見番我婆婆。」

「點解我要俾你見。」

「我好掛住佢‧‧‧‧‧‧我婆婆以前成日話我係幸運兒‧‧‧。」

果然,喺夢境好辦事。

「幸運兒?」

「因為,佢話我嘅出生好特別。」

「‧‧‧」不就你父母親生下來,是些老人哄孩子的說話吧。
「因為‧‧‧‧‧‧」正當阿敏想講嘅時候,夢境之外傳嚟一把聲。

「阿敏,起身去飲茶啦。」佢母親把聲。

就係咁,我未聽到成個夢就繃解。

雖然夢境可以潛入人嘅內心,知道佢深層思想,但缺點果然就係時間好短。

「發咗個怪夢‧‧‧‧‧‧」阿敏一開眼,望住天花板說。

「‧‧‧阿‧‧‧‧‧‧阿南呢!!?」佢嚇咗跳咁起身。

「佢已經走咗。」我說。

「走‧‧‧走咗‧‧‧?」

「唔,去佢應該去嘅地方。」

「‧‧‧」

「阿敏,起身去飲茶啦。」佢母親開門入嚟叫醒佢。

「知道‧‧‧」
好多文
果然係墨巴朋友 都係出文機器 我是來留名的
Live 左
出文時間都一樣點睇
lm
高汁
墨巴又開新account黎寫文
Btw,就咁睇睇唔出係墨巴既風格 反而似陳四月

誤會了,他是我的朋友,我昨日不得閒所以叫他代放

我接受你呢個解釋

最緊要有文睇

呀敏
唔出名 因為係劉偉敏
1個爸 1個媽 符合哂劉偉敏身世
出世特別幸運兒=最後係宗一故 特發事件死
其實幾match

btw,加油墨巴個fd 風格一樣
Lm
可唔可以問下你朋友幾時有得睇傲天
高汁留名
可唔可以問下你朋友幾時有得睇傲天

可唔可以叫你朋友出外傳
想自殺0既人入嚟睇
好故留名

BTW 我都覺得阿南0既死唔係自卑,而家對世界失去信心,冇晒希望,根本睇唔到將來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞