我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
加速
好正
經過一日嘅鬧劇後,到傍晚時份阿敏終於離開,獨自行返屋企。經過樓下蒼涼嘅公園時,輕風微微吹拂佢髮尾,佢似乎有啲嘢想講‧‧‧

「死神啊。」佢望住前面,冇特登回頭望住我講嘢:「係咪有遺憾嘅結局先係最美?」

「並唔係每場遺憾都無可避免,」我望一望灰暗濛濛嘅天空,說:「及時擁抱最該珍惜嘅人。」

「死神,我覺得應該要知你個名。」阿敏轉身、雙手放後一邊望住我,一邊倒後行:「其實你叫咩名?」

「我無名無姓。」我直視阿敏:「直接稱呼我死神。」

「咁‧‧‧‧‧‧死神啊,我最後嘅結果‧‧‧係會去天堂定地獄?」阿敏疑問。

「你唔特登去問,都可能會係天堂。」我盯住佢清秀嘅臉孔:「但我一答,你一定入地獄。」

「好囉~你咁神聖點敢高攀你。」佢笑一笑。
又係我,繼續支持
留名
好慘
Live左
阿敏本身應該已經死咗,然後死神再拎走佢一年壽命,即係根本冇代價

死神你真鬼馬
「你剛才點解咁激動。」

「激動‧‧‧?」阿敏望住我。

「人都已經死咗,明明唔關你事。」

「呃‧‧‧唔知喎~」阿敏佢扮到一副內有隱情嘅樣子。

「又話講你嘅故事我聽?趁依家講,唔好浪費時間。」我表情依然冷若如霜。

「喔?對我有興趣?」阿敏合嘴澀笑。

「知道你嘅故事,或者可以知道點解你逆天不死。」

「講還講,你拎咗我一年壽命點計!?你搞到我自己覺得真係好似短命咗咁!」

「召喚靈魂上人間係需要代價。」我說。

「咁唔講你聽~吹咩。」

「你‧‧‧‧‧‧呃我。」

「哈哈哈哈‧‧‧死神大人喺地獄未俾人呃過呢?」
一入就有文 正
LM
高汁故Lm
結果,我果然被阿敏擺咗一道,根本唔存在乜嘢故事。跟喺佢背後歸家途中,佢問咗我好多嘢。

都係離唔開地獄入面嘅事,人間有句說話叫「好奇心害死貓」,佢真係一隻徹底嘅好奇貓。

「死神,你知唔知自己點嚟?」阿敏又問。

「我唔會答。」

「咁悶嫁你‧‧‧‧‧‧」

「話時話,你幾時請咗個攝影師番嚟?」我哋走到一條小巷個陣,我問。

「攝影師?」阿敏疑問。

「由你離開寶琳個刻,後面就一直有個人跟蹤偷拍你。」我說。

「你眼花渣~?」

「我隻眼連地獄有幾深都睇到,你區區一個人類質疑我?」

「咁‧‧‧唔洗理啦,應該係啲鐘意偷影女仔嘅變態大叔姐!走快兩步就冇事。」講下講下,阿敏腳步就跑起上嚟:「死神!我哋鬥快跑到對面街間小食店好冇?!」

「冇興趣。」無聊。

「贏咗請你食嘢囉!」說畢,阿敏就向前直奔。

最終,阿敏用咗十六秒七跑到對面街,正當佢回頭想望下我喺邊個陣,我就瞬間出現咗喺佢面前。

「哇‧‧‧!」佢嚇親。

「真係慢。」我不自覺揚起一抹邪笑。

「你‧‧‧你‧‧‧‧‧‧你玩瞬間轉移嘅‧‧‧!」

「輸就輸。」我撳住前額,搖一搖頭。
好睇繼續推
「算啦,就當係請朋友食嘢。」阿敏走入小食店,坐低。

「朋友?」我重複引述多一次。

阿敏樓下呢間小食店面積雖小,但係五臟俱全,擺放住各種肉串、小食,又有汽水同啤酒,所以吸引咗唔少人放完工嚟休息下。

基本上除咗阿敏之外,其餘人都係有個伴一齊喺到食嘢。

「係,朋友。」佢點頭,語重心長咁講:「點解釋你聽呢‧‧‧‧‧‧即係,同佢相處會幾開心嘅人。」

「同我相處‧‧‧」我盯住她,問:「你好開心?」

「唔,都幾啊。」她會心點頭,笑住咁講:「至少你係死神,對住低嚟一級嘅人類唔會特登講說話迎合我,我都冇不屑你對待生命視若無睹嘅做法啦,因為我知道你係死神,收魂係你嘅天職。」

「‧‧‧」

「但我係人類嘛!我都有自己嘅同情心,所以見死不救‧‧‧‧‧‧」阿敏苦笑:「對我嚟講有啲難。」
加甜
留名
加甜
加甜

no
加速
加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞