我係死神,專門審判自殺嘅人

1001 回覆
737 Like 12 Dislike
做咩轉左搞gag style
唔知點解我覺得好似一套叫鬼怪既戲 不過正評左

多謝支持
樓主加油
又撚厹宏老豆
上帝個混醬更加無可能會得閒去插手,干預生命

笑到我
阿宏老豆好慘
受唔少皮肉之苦
屌 live咗
以前高登有追墨說啲故 依家佢朋友寫
留名先
我估戲情其實係死神搵返佢失去既感覺
因為當年係女主面前離開既無名男就係主角
而且唔知點解feel到sad end既節奏
會唔會係咁
之後嘅個一日夜晚,我望住窗外夜幕嘅景色,知道時間已經無多,逗留咗喺人間都已經一段時間。

就喺我沉思緊阿敏「逆天」所有有可能嘅原因之時,佢突然發開口夢,從表情嚟睇似乎十分之驚,所以我就決定潛入去睇一睇。

喺個嗰夢入面,地點係一間醫院。

入面一個人都冇,十分之寧靜‧‧‧‧‧‧靜得恐怖。

突然,我聽到盡頭雪白嘅走廊,有一個細路女跑過嘅身影,我就立即上前去追趕。

發現個嗰細路女好驚咁逃避緊某啲嘢,我上前去追睇,發現佢根本係細個版嘅阿敏‧‧‧‧‧‧

佢抬頭望一望我,就立即抱住我對腳‧‧‧

就正當我想問佢咩事個陣,另一邊盡頭處就出現咗一隻怪物。

隻怪物頭髮飛散、面目獰惡、背脊上卻出奇地係一雙天使翼,拎住一把十字架似嘅大鎬。

阿敏一見到佢就好驚,顯然係因為佢而逃跑。

「到底‧‧‧你發生過乜事。」我望住抱住我隻腳嘅佢。

就正當隻怪物想衝過嚟之際,我抱住阿敏離開,一直跑,跑到好遠處先停低。如果冇估錯?個隻怪物大概就係阿敏嘅夢魔。

直至夢境消失,我從去夢中離開。

喺夢裡我確定咗一件事,

廳上佢細個同一家人喺醫院合照嘅個一張相,可能同佢個夢好有關連,而且影響佢好大,更可能係關佢「生死逆天」。

睇嚟要搵一搵係邊間醫院先。
文呢
同一時間,為咗全方位了解阿敏屋企家庭背景,調查埋佢上一輩有冇關係,所以我喺黎明之前落番地獄,以飛快嘅速度喺「審判之路」上,搵到佢無幾耐之前死去嘅婆婆。

慶幸,佢阿婆尚未進入審判階段,所以仲喺地獄亡路搵到佢。

「凡人。」我企喺佢面前。

「啊‧‧‧?」佢婆婆抬頭望住我。

「我係死神,亦都係審判你死亡嘅使者。」

「‧‧‧」

「如今,我會問你一連串問題,你必須誠實回答。」

「嗯,往生者的神。」婆婆雙腳跪下。

「你同你老公職業。」

「生前我老公係一位牧師,而我係一位基督教傳道者。」

即係阿敏母親生於一個宗教色彩濃烈嘅家庭裡面。

「你個女曾經未婚懷孕?」聽今日個位女信徒係咁講。

「嗯。」

我啪一下手指,立即翻查「魔鬼交易記錄」,發現佢哋成個家族或者祖先都冇一個人曾經同魔鬼有過交易,咁應該唔關事。

「已經冇事,繼續上路吧。」我說。

「嗯。」說罷,佢婆婆繼續上路。
信耶都要落地獄
一般同過魔鬼交易嘅人,魔鬼都會以佢哋後代子孫作為代價,但係阿敏成個家族都冇人同魔鬼交易過,而佢哋當中又冇人擁有神脈嘅血統。

咁理論上,就應該唔關鬼神之說。

第二日,阿敏一醒就叫住我,好似經歷完啲咩咁個心仲怦下怦下咁。

「死神‧‧‧死神‧‧‧!」阿敏一醒,就不斷叫我。

「嗯?」我現身喺門前。

「琴日我發咗夢‧‧‧‧‧‧」

「所以?」

「我夢到你啊‧‧‧」阿敏抬頭望住我:「你抱住咗我,不斷跑。」

「‧‧‧」

「個感覺,就好似‧‧‧當年喺醫院拯救我個嗰人咁。」

「喺醫院拯救你嘅人,你指個嗰連名都唔知嘅男仔?」

「我指嘅拯救‧‧‧並唔係單純咁嘅拯救‧‧‧‧‧‧」阿敏望實住我:「而係,佢拯救咗我個心。」

「你係咪想搵番當年救你個嗰男仔叫咩名?我可以幫到你。」

「你唔係一定要知佢個名‧‧‧?先可以喺地獄搵到佢?」

「雖然唔知佢個名,喺地獄我就搵唔到佢。」我望一望錶:「不過喺人間所有出入院記錄、犯罪記錄、出入記錄,依啲都會有部電腦記錄低,只要你講出當時預見佢嘅時間、地點,我都可以靠自己能力略略搵到一啲頭緒。」

「又會突然咁好死嘅‧‧‧」

「因為我唔留得喺人間太耐。」

「點解‧‧‧」

「因為地獄每一萬年,先等於人間一年。」我另轉頭望一望阿敏房內嘅日曆:「換轉番嘅話,我已經離開咗地獄好耐。」

「咁你落番地獄一年之後咪會唔記得好多嘢?!足足一萬年‧‧‧但我喺呢到都只係過得一年‧‧‧‧‧‧」阿敏愣住。

「時間就係殘酷,唔需要太將我放喺心。」我拍一拍阿敏膊頭:「我又唔係你朋友,記住我都無用。」

所以,喺一切完結之後,我會將你記憶刪除。

時間會將我對你嘅憶記遺忘,而我會親手將你記憶刪去。
一般同過魔鬼交易嘅人,魔鬼都會以佢哋後代子孫作為代價,但係阿敏成個家族都冇人同魔鬼交易過,而佢哋當中又冇人擁有神脈嘅血統。

咁理論上,就應該唔關鬼神之說。

第二日,阿敏一醒就叫住我,好似經歷完啲咩咁個心仲怦下怦下咁。

「死神‧‧‧死神‧‧‧!」阿敏一醒,就不斷叫我。

「嗯?」我現身喺門前。

「琴日我發咗夢‧‧‧‧‧‧」

「所以?」

「我夢到你啊‧‧‧」阿敏抬頭望住我:「你抱住咗我,不斷跑。」

「‧‧‧」

「個感覺,就好似‧‧‧當年喺醫院拯救我個嗰人咁。」

「喺醫院拯救你嘅人,你指個嗰連名都唔知嘅男仔?」

「我指嘅拯救‧‧‧並唔係單純咁嘅拯救‧‧‧‧‧‧」阿敏望實住我:「而係,佢拯救咗我個心。」

「你係咪想搵番當年救你個嗰男仔叫咩名?我可以幫到你。」

「你唔係一定要知佢個名‧‧‧?先可以喺地獄搵到佢?」

「雖然唔知佢個名,喺地獄我就搵唔到佢。」我望一望錶:「不過喺人間所有出入院記錄、犯罪記錄、出入記錄,依啲都會有部電腦記錄低,只要你講出當時預見佢嘅時間、地點,我都可以靠自己能力略略搵到一啲頭緒。」

「又會突然咁好死嘅‧‧‧」

「因為我唔留得喺人間太耐。」

「點解‧‧‧」

「因為地獄每一萬年,先等於人間一年。」我另轉頭望一望阿敏房內嘅日曆:「換轉番嘅話,我已經離開咗地獄好耐。」

「咁你落番地獄一年之後咪會唔記得好多嘢?!足足一萬年‧‧‧但我喺呢到都只係過得一年‧‧‧‧‧‧」阿敏愣住。

「時間就係殘酷,唔需要太將我放喺心。」我拍一拍阿敏膊頭:「我又唔係你朋友,記住我都無用。」

所以,喺一切完結之後,我會將你記憶刪除。

時間會將我對你嘅憶記遺忘,而我會親手將你記憶刪去。

Feel到我上邊個推測有一部分正確
阿敏聽完之後無聲出,似乎都唔知講咩。

於是,我選擇破冰:「咁你就講下俾我聽,當年嘅事,到底佢點樣救你。」

阿敏愣咗一陣之後,先回神過嚟,走出去廳拎起一張相俾我睇,就係個一張佢哋一家喺醫院嘅大合照,阿敏個陣同依家個樣一樣‧‧‧‧‧‧落寂。

「你應該有睇過呢張相?」阿敏拎起張相,坐喺自己張床上望住。

我點頭。

「細個嗰陣,我試過俾一嫁車撞到入咗醫院。」阿敏望一望天花板,繼續講:「大概係小學個陣?我一直沉睡咗好耐‧‧‧直到我醒番之後,我因為知道咗某啲事所以好傷心,而拯救我嗰一個男仔,佢就訓喺我隔離床。」

「之後?」

「有一日,我無意中聽到佢一班親戚嘅對話,全部都係講緊爭家產之類嘅說話‧‧‧個男仔似乎好有錢,我只係知道佢都係因為一場車禍,而入院,但更慘嘅係,全家得佢一個倖存。我哋又咁啱係隔離床,所以就傾咗好耐計,互相安慰對方,雖然一床之隔我哋相處咗一段時間。

直到有日,我訓緊嗰陣模糊咁聽醫生同我屋企人講‧‧‧我器官有部份開始慢性衰竭特別係心臟,我淨低嘅日子唔多。雖然捐贈名冊之中我係排第一,不過都係無止境嘅等待‧‧‧‧‧‧」

「‧‧‧」

「‧‧‧直到有一晚,個男仔同我講最後一次道別,叫我以後要好好生存落去。」阿敏摸住自己心臟嘅位置:「第二日嘅朝早,我就突然俾醫生推去做換心手術,我康復個陣好開心想同個嗰男仔講,我捱過咗啦‧‧‧我想問佢個名,不過佢已經唔喺到。

我問護士姑娘佢到底去咗邊‧‧‧姑娘答我佢去咗好遠好遠嘅地方,而佢班親戚嚟到之後‧‧‧‧‧‧我就隱約聽到佢哋講乜嘢自殺‧‧‧就嘆住氣咁離開。」

「即刻話,你認為係個男仔自殺,拎到自己可以捐心俾你?」

「我唔知。就算講‧‧‧‧‧‧都唔會有信。」阿敏用手擦拭眼角位置:「不過呢,我信係佢救咗我,所以我每次企上天台想自殺個陣,都會諗起佢‧‧‧佢叫我好好生存落去個一刻,我個心,就好似感受到佢咁,所以‧‧‧我仲有咩原因要自殺呢?」
死神既心
Live左
同我預想發展一樣 果然男仔係死神
「明白。」我點一點頭:「多口一問,咁你為乜想要自殺。」

「或者有日你會知呢?」阿敏輕淡咁笑一笑:「刷牙先~」

望住依個喺我隔離經過嘅女仔,如果佢唔講,我都唔知道佢曾經發生過一件咁嘅事。

阿敏話亦都係因為咁,所以往後嘅人生佢都好努力喺每一方面,包括讀書同運動。

如果真係因為上述所講嘅事,咁唔通係個嗰男仔仲生存緊‧‧‧‧‧‧從而令到阿敏性命逆天?

冇可能‧‧‧

一個冇咗心臟嘅人類仲點生存。

「啊‧‧‧」我撥一撥頭髮,望住今日喺窗外升起嘅太陽:「不過總算搞清楚咗一啲事。」
死神既心

死左就做左死神
之前係咪有段講死神無啦啦感受到心跳
之前係咪有段講死神無啦啦感受到心跳

真係好好睇呀!多謝樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞